Internet är överöst med information kring saker du ska och inte ska göra för att skriva det perfekta CV:t. Reglerna och riktlinjerna tar aldrig slut, vilket är bra… eller? ”Hur man skriver ett bra CV” är en Google-sökning som lätt kan bli överväldigande. Här har vi därför samlat de bästa tipsen för att lyckas med CV-skrivandet.
1. Kapa irrelevanta jobb
Överös inte ditt CV med alla jobb sedan sommarjobbet som glassäljare på högstadiet. Arbetsgivaren är intresserad av relevanta erfarenheter som visar att du är rätt kandidat för just deras position.
2. Förenkla läsningen
Gör inte läsningen svår, det ska inte vara någon skattjakt för arbetsgivaren att hitta relevant information. Arbetsgivaren ska snabbt kunna se om du uppnår deras krav, därför är det bäst att ha den viktigaste informationen först - och väl synlig. Skräddarsy även gärna ditt CV genom att inkludera nyckelord från jobbannonsen, det kan hända att arbetsgivaren kommer söka efter dessa i ditt dokument.
3. Håll det kort
Överskrid inte 2 sidor! En sida är den optimala längden på ett CV, såvida du inte verkligen har ytterligare viktig information. Och nej, det är inte en briljant idé att förminska typsnittet för att få med allt, informationen ska vara överskådlig. Lufta gärna även ditt CV genom att ha ordentliga mellanrum, så att det blir ännu lättare att läsa.
4. Undvik onödig info
Skriv inte ner några detaljer kring varför du slutade på ditt senaste jobb (att smutskasta förra chefen är aldrig en bra idé). Undvik även att skriva en lång biografi - hur gammal du är och vad du håller på för fotbollslag är inte intressant i detta fall.
5. Var personlig, men inte FÖR personlig
Det kan vara en bra idé att ha några bullet points med dina intressen och hobbies, men de ska vara relevanta för jobbpositionen du söker. Att du gillar att baka är inte av intresse för arbetsgivaren på ett tech-företag (såvida du inte skriver att du alltid delar med dig av dina bakverk såklart). Att däremot ha med att du är intresserad av grafisk design och IT kommer ses som något positivt.
6. Undvik klyschor
Påståenden som ”jag gillar att samarbeta och hitta kreativa lösningar” säger inte arbetsgivaren någonting, förutom att du antagligen skickar samma CV till en mängd andra arbetsgivare. Skriv istället om något du uppnått som talar för din kompetens, t.ex. ”jag rodde i land ett projekt med en budget på en miljon inom tidsramen”. Siffror och konkreta exempel är alltid att föredra före slogans.
7. Ta bara upp det positiva
Prata endast om dina styrkor (att nämna att du är en perfektionist kan du spara till intervjun). Du kan förslagsvis ha med en bullet point-lista med dina praktiska färdigheter (men att nämna att man kan hantera Microsoft Word blev överflödigt 2009 – don’t do it).
Tips inför arbetsintervjun? Läs artikeln “Vill du imponera på arbetsintervjun? Ställ dessa frågor till rekryteraren!”.
8. Håll tillbaka på specialeffekterna
Det viktigaste är att ditt CV är lättläst, så tänk på att den design du lägger till ska vara diskret och inte distrahera från det faktiska innehållet. Undvik även emojis – CV:t ska inte läsas av ditt kompisgäng.
9. Ingen selfie, tack
Om du känner dig manad att inkludera ett foto, tänk på att den ska se semi-professionell ut och du borde se pigg och tillmötesgående ut (så slopa fotot från förra helgens utgång).
10. Korrläs!
Du vill inte ha stavfel på pappret där du försöker sälja in dig själv, det kan göra att arbetsgivaren inte ser dig som en seriös kandidat. OBS! Om du ser ordet “lön” någonstans i ditt CV så har du inte korrläst tillräckligt noggrannt.
Personliga brevet
- Många saker nämnt ovan gäller även för personliga brevet. Ha endast med relevanta erfarenheter och relatera dem till jobbet du söker - hur du kan utnyttja dina kunskaper och erfarenheter i din nya position. De egenskaper som de söker ska matcha med dina!
- Undvik även här att vara för generell, regeln ”show don’t tell” funkar väldigt bra i detta sammanhang. Vad har du stött på för problem i tidigare akademisk eller professionell karriär och hur löste du problemet? Var specifik! Säg inte bara att du är en problemlösare.
- När du radar upp dina egenskaper så är www.synonymer.se din bästa vän. Använd inte samma uttjatade ord som arbetsgivaren säkert får läsa i 9 av 10 ansökningar, exempelvis “idéspruta”, “flexibel”, “plikttrogen”.
- Lägg krut på första meningen! Du måste fånga läsarens intresse snabbt, annars riskerar du att bli ett av papperna i en stor hög i papperskorgen. Glöm även inte nämna jobbet du söker! Företaget kan ha flera annonser ute för flera olika positioner.
Gör din research och skräddarsy både CV:t och det personliga brevet. Du måste hela tiden ha företaget i åtanke - det är alltid attraktivt med en kandidat som är genuint intresserad av företaget.
Känner du att du varken orkar, vill, eller har tid med att skriva ditt CV? Låt experter från CV-specialisten göra jobbet åt dig!
Lycka till!