Karriär > ledare

10 saker jag lärt mig om karriär och livet efter studierna

Jimmy Hagelfors
Av: Jimmy Hagelfors
Lästid: 6 minuter
25 Jan 2021

Tankar och reflexioner från en svunnen tid som student – här av Jimmy Hagelfors, idag marknadschef hos företaget Colive. Läste företagsekonomi & statsvetenskap 2011-2015.

Jimmy Hagelfors

Så har det förflutit ett par år sedan jag avslutade det sommarjobb som också avslutade min studietid och påbörjade min karriär och ett liv som icke-student.

Med examen i hand och åtskilliga stressfyllda pluggnätter i ryggen var det ett välkomnat nytt stadie i livet - karriär. Där och då var jag dessutom övertygad om att nästa steg skulle gå fort, gå rätt och gå framåt. Med blicken fäst fem år längre fram i tiden, och optimistiska tankar som omgärdade allt jag kunde tänka mig komma skulle.

För första gången i mitt liv visste jag inte var jag skulle stå om ett år, en välkommen men främmande känsla. Ett år in befinner jag mig i en situation som ingen skulle låta mig beklaga mig över, men det har varit en knagglig väg hit och många saker som föreföll mig vara obestridliga sanningar som student har jag idag fått omvärdera.

Eftersom att allas resa till det första jobbet, karriär eller lycka i relationer är individuella ska jag därför skriva om dessa omvärderingar och hur du kan ta avstamp i – och anpassa dig efter – ditt liv efter examen.

1. DET VÅRAS FÖR SJÄLVCENSUR

Det finns mycket man kan säga om högskoletiden, och för många skiljer det sig åt. Men något som de allra flesta verkar ha upplevt som gemensam nämnare är det höga taket och de djupgående diskussionerna. Som ny i umgängen som alumnigrupper, professionella nätverksträffar och allt det sociala som relaterar till arbetsplatsen i sig, har jag gång på gång gått på samma mina. Att försöka återskapa de omvälvande diskussionerna som studenttiden medförde. Istället blev det en läxa i ödmjukhet. Visst finns det utrymme för diskussioner, men dessa kommer med mängder av lyssnande, istället för diskuterande, och ett ständigt jagande efter värdesökande mellan dig och dina nya samtalspartners, där de allra flesta är mer intresserade av hur de kan få hjälp i karriären och mindre intresserade av din kritiska syn på keynesiansk ekonomi.

2. DIN KROPP HINNER INTE MED DIG, SE TILL ATT HINNA MED DIN KROPP

Att man som student kan dricka litervis med öl, äta något kilo med lösviktsgodis och att skippa träningen av förmån för fester, plugg eller kvalitetstid med vänner är kanske inte så konstigt. Nämnda diet kompletteras nämligen till största del av nudlar och frusna köttbullar, en balanserad diet som inte skapar någon tungviktare i sig. Men så plötsligt så blir timmarna regelbundna, budgeten större och matsmältningen lite segare, men skräpintag står intakt. Plötsligt hinner inte kroppen med både ordentlig mat, skräp och det regelbundna schemat. Då är det viktigt att du själv ser till att ta tillvara på kroppen, om inte för karriären så för livet.

3. DET ÄR LÄTT ATT TA FOLK FÖR GIVET

Dina vänner har alltid varit där. Det började med grundskolan, då var de där vareviga lektion, rast och på MSN så fort ni kommit hem efter skolan. Inför gymnasiet försvann en del vänner, men de allra flesta höll sig ändå i samma område eller i en kranskommun. På högskolan så finns det en gemensam knytpunkt, och du kan till och med hålla kontakten med dem som åker till en annan ort för att studera; för valborg finns alltid som ursäkt för att besöka en gammal kamrat. Men så kommer arbetet. Plötsligt är ni medlemmar av helt olika intressegrupper, ni befinner er till och med i olika ändar av samma stad, men ändå längre isär än någonsin. Det har blivit lätt att ta sina vänner för givet, men efter högskoletidens slut så är det plötsligt ert eget ansvar att uppskatta och möta varandra.

4. DET ÄR FORTSATT OKEJ ATT VARA MISSNÖJD

Medan missnöje är en högskolestudents absolut främsta agenda så blir de allra flesta omedelbart tystade då de tar sig ut i arbetslivet. Det är en kvarleva från en tid då det fanns ett fåtal stora arbetsgivare bland industrierna och den offentliga sektorn. Aldrig någonsin har det funnits så många sektorer och bolag som det gjorde i Sverige 2016, det kan vara läskigt, men det är framför allt en styrka. Våga säga ifrån på er arbetsplats och ta ingenting för vad det är. I värsta fall får du kanske skiljas från din första, andra eller femte arbetsgivare.

5. MEN DU KOMMER ATT FÅ HÖRA ”NEJ” EN HEL DEL

När du säger ifrån på universitetet eller högskolan så bemöts det ofta kritiskt och i en öppen debatt. Arbetsplatser, däremot, har en hierarki, sakkunniga och en annan grundrespekt för dina medarbetare. Därför kommer du att få höra en hel del ”nej” då du uttrycker missnöje, efterfrågar någonting nytt eller på annat vis lämnar det öppet för ett negativt svar att återges.

6. LÖN ÄR EN BELÖNING, INTE EN RÄTTIGHET

Fram tills nu har du aldrig behövt arbeta. Föräldrar, studiebidrag och extrajobb har fyllt kassan rikligt och inneburit både utlandsresor och schysta jackor. Det alla dessa inkomstkällor har gemensamt är att du varit i kontroll, och du har kunnat hävda att det är en i det närmaste, skyldighet att ta del av dem. Men så plötsligt kommer arbetslivet. Här finns det mycket större utrymme för en chef att uttrycka eller känna missnöje med dig och ditt arbete. Din lön ska, i en idealisk värld, korrelera med din prestation. Detta innebär att lön och arbete är två motprestationer och kräver en hel del ansvar.

Hoppar ner i soffan

7. SOFFLIGGANDE SKAPAR VARKEN LYCKA ELLER FRAMGÅNG

Att ta en joggingtur kommer att kännas och vara bättre än att ligga i soffan, alla dagar i veckan. En påbörjad artikel är bättre än en blank sådan. För att uppnå någonting stort är det viktigt att du lär dig att ta saker och ting bit för bit. Ingen karriär började på 100, vare sig det gäller konst, tech eller sälj.

8. SOCIALA MEDIER KAN STÄRKA DITT PERSONLIGA VARUMÄRKE, AKTSAMHET ÄR EN DYGD

Det är lätt att beklaga sig över sociala mediers förfall och hur de som nyttjar det häftigt sätter upp en fasad snarare än sitt äkta jag. Beklagan leder dock ingenstans. Använd istället detta till din fördel och lyft fram dina styrkor för att skapa den profil som du vill vara känd som. En genomarbetad social profil kommer att hjälpa din karriär oändligt mycket.

9. UNNA DIG EGEN-TID

Första året på din karriär kommer innebära att du både vill och måste lägga in en hel del tid på arbetet, nätverksträffar och på resande fot. Det är en absolut en fördel att unna dig själv tid för att bara stänga av hjärnan och arbetet en stund. Ta en promenad, träna eller se en film, det spelar egentligen inte särskilt stor roll.

10. KOM IHÅG ATT OM FEM ÅR VAR DET HÄR BARA EN DELSTRÄCKA

Idag har det gått drygt tre år för mig. Det har inte alltid varit enkelt men jag känner ändå en stor entusiasm inför framtiden. Det har varit en startsträcka och inte en spikrak sådan, men absolut nödvändigt. De lärdomar som kommer av det här året kommer att lyfta min karriär i längden, det råder det inga tvivel om.

Vill du studera företagsekonomi eller statsvetenskap? Kolla in Utbildningssidan.se

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla