Karriär > motivation

3 sanningar om motgångar

Av: Lukas Lind
Lästid: 4 minuter
14 Apr 2014
Lär dig hantera och utvecklas av motgångar

De flesta människor som lyckas gör det där lilla extra för att nå ända fram. Visst, det finns de som verkar ha en stor dos tur på vägen, men det är inget man kan räkna med att ha. Det är hårt arbete som gäller. Du måste lära dig att sticka ut ifrån mängden och synas samtidigt som du måste välkomna hinder, och övervinna dem. Se de hinder som möter dig som en gåva och inte som en motgång. Man kan ha olika sätt att möta de här motgångarna. Här kommer en spännande tes.

Positiv psykologi

Enligt en psykolog som heter Julie Norem är optimism en strategi som passar vissa människor men inte alla. De som använder sig av strategisk optimism är människor som ogillar att känna oro, och genom denna strategi slipper de att känna den. Ingen gillar väl att känna oro, men vissa människor skyr den på ett mer intensivt sätt än andra. Människor som går på oros-spåret använder till skillnad från den strategiska optimisten en strategi, vi kan kalla för den defensiva pessimismen. Med denna strategi kan personen jobba mot ångestfulla situationer snarare än att förneka dem. Personen förbereder sig för ett misslyckande i stället för att räkna med framgång som den strategiske optimisten gör. Eftersom pessimisten tar motgångar personligt måste denne förbereda sig på det för att ett potentiellt nederlag ska gå bättre att hantera. Men personen genomför ändå uppdraget, trots sin pessimistiska inställning. Undersökningar visar att om man oroar den strategiska optimisten presterar de sämre, medan om man tar bort oron för de defensiva pessimisterna presterar de sämre. Det kan därför vara en bra idé att inte pressa de senast nämna till att bli optimister, eftersom det kan vara ett nästintill omöjligt steg. Vilken av dessa typer är du? Det kan vara viktigt är lära känna sig själv för att optimera sina chanser att lyckas i arbetslivet!

En ohejdad optimism kan medföra faror för både individen och företaget. I jakten på att forma en optimistisk attityd är det viktigt att förstå vilka risker man tar, så att man inte blir blind för dem och kliver i fällor. Naivitet kan lätt bita en i baken. Om kostnaden för nederlag är hög är defensiv optimism att föredra. Inom till exempel försäljning kan den optimistiska inställningen vara att föredra, då en hög aktivitetsgrad är användbar.

Ta fram information för att lyckas

Det finns mycket åsikter där ute. Det kommer inte dröja lång tid innan du kommer att få veta vad människor tycker om din produkt eller din idé. Kritiken är till din fördel och den är bra att ta till sig så tidigt som möjligt i ditt arbete. Men se till att lyssna på de människor du har förtroende för, och inte sådana som bara vill klanka ner på dig. Viss integritet och hybris måste ju finnas för att du ska gå hela vägen med din grundidé. Men åsikter är en viktig del för att minimera eventuella förluster. Vill du förse världen med det den behöver måste du vara öppen för vad den faktiskt behöver och inte vad du själv vill skapa. Du kanske var övertygad om att världen behövde en till italiensk restaurang, men folket törstade efter någonting annat. De kanske hellre ville ha en app till telefonen där de kunde finna den bästa italienska restaurangen i deras närhet?

3 sanningar om motgångar

Vi ska avsluta med tre sanningar som du kan ha som motiverande stödtankar de där dagar då det inte känns speciellt bra. Du kanske är halvsjuk, blivit av med ett jobb, eller bråkat med din partner. Du behöver vara målinriktad och veta vad du vill. Det finns fyra sanningar som är bra att ta fasta på när det kommer till framgång!

  • Om du gör precis vad alla andra gör, kommer du aldrig att bli bättre än dem. Du kommer att befinna dig på samma nivå. Du måste således göra det där lilla extra för att få försprånget. Sedan får du tänka på att ingen har exakt de erfarenheter och exakt de tankar som du har. Ta vara på det som är unikt för dig och maximera det.

LÄSTIPS

Om man hela tiden är kritisk mot sig själv så tror man att alla tänker likadant om en”

  • Möjligheterna där ute är så många. Du behöver lista ut vilket av alla behov på arbetsmarknaden som du kan tillfredsställa. Rimmar någon av dessa behov med det du känner att du är intresserad av och vill göra? Tänk i banor av vad du själv behöver och vill ha, det stämmer ofta överens med marknaden.
  • Att tillfredsställa marknadens behov är en utmaning, räkna med det. Räkna med konkurrens. Men om du säger att problemet är för stort för dig, så kommer du aldrig att övervinna det. Du måste anta utmaningen för att lyckas!
  • Fundera över vilken typ av människa du är! Vilket tankesätt fungerar bäst för dig när det kommer till att utföra uppgifter och tackla problem? Är du en pessimist eller en optimist?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla