Enligt undersökningar tittar vi på mobilen i snitt 100 gånger per dag. Vi behöver förstå att den utgör en stark del av vår vardag, och kan vara en tidstjuv utan dess like. Att välja en bok framför att se senaste serien på Netflix kan för vissa människor vara en nyttigt eller inspirerande steg att ta. Inte för att tv:n eller datorn gör våra ögon fyrkantiga, som min mamma sa till mig när jag var liten. Men att ta en paus från det digitala för ett tag kan göra dig gott. Så lägg ner telefonen och ta upp en bok om hur du trappar ner mobilkonsumtionen.
1. Nedkopplad. En familj. Ett experiment. Ett liv utan teknik.
(Susan Maushart, 2011)
Journalisten Susan Maushart och hennes tekniktokiga barn var utan internet i ett halvår. För henne var det ett experiment men barnen tyckte inte alls om det. Samtidigt som det är en seriös undersökning är det en underhållande bok som handlar om vad som hände med henne och barnen under den här tiden. Det blir tydligt att teknik verkligen påverkar våra liv. Är verkligen den yngre generationen bra på att göra flera saker samtidigt? Gör den nya tekniken oss mer eller mindre kreativa? Påverkas våra relationer av att vi tittar mer på skärmar än på varandra? Det här är frågor som hon ställer i boken. Och ja, det sker någonting spännande när det icke-digitala livet börjar falla på plats i familjen. Läs för att få reda på vad! Det är en bok med ånga “aha”-upplevelser och som får dig att verkligen tänka till. I slutet av boken gör hon en ordentlig utvärdering av sitt experiment. Den här boken kan hjälpa dig att hitta ett balanserat sett att hantera internet och de uppkopplade liv vi lever. Susan Maushart har haft Henry David Thoreaus Walden som inspirationskälla innan och under Experimentet, och precis som Thoreaus resa handlar boken inte om att fly från verkligheten - tvärtom handlar den om att komma närmare en verklighet som ständigt verkar glida längre ifrån oss.
2. Uppkopplad eller avkopplad.
(Micke Darmell, 2013)
Den digitala revolutionen är över. Vi befinner oss nu i en värld där en del lever mer digitalt än analogt. I snitt tillbringar vi dagligen 17 minuter med våra barn medan genomsnittstiden för Facebook är 75 minuter om dagen. Flera neurobiologer säger att den ständiga uppkopplingen är den största förändringen i människans miljö någonsin. Det hävdas också att dagens 20-åringar är den första generationen som inte är intelligentare än sin föregångare.
Vilken effekt får det när man tillbringar en timme om dagen med sociala medier, under hela sitt liv? Vad innebär den här ständiga uppkopplingen för människors känsla av otillräcklighet? Det här är frågor han behandlar i boken. Vad får den ständiga uppkopplingen för följder? Han kallar världen för: digilog, och ger ett antal bra tips och övningar på hur man kan förhålla sig till den här uppkopplade världen. Den här boken för ett resonemang kring vad den ständiga uppkopplingen får för konsekvenser i vardagen. Den ger en insyn i hur det påverkar vår kultur, där de flesta verkar lida av tidsbrist. Och den bjuder på en rad intressanta övningar för läsaren. Målet är att inspirera till en och annan nyskapande tanke och förhoppningsvis skapa en medvetenhet om hur man vill leva i den digiloga världen.
3. Information till döds? Om konsten att leva i ett informationssamhälle.
(Clay A. Johnson, 2012)
Världens totala mängd lagrade information idag uppgår till cirka 800 000 000 000 gigabyte, och den totala mängd information som hushållen i USA konsumerar per dag är nära 3 600 000 000 000… Vad är bra och dålig information? Finns det någon gräns för hur mycket information en människa kan konsumera? Vad blir konsekvenserna av att leva i ett modernt informationssamhälle? Det vill Clay A. Johnson ge svar på i sin bok. Han ger många praktiska råd på hur vi kan förhålla oss till din mängd information som dagligen når oss genom tv, tidningar, internet och dylikt. Tillsammans med några medarbetare startade han 2004 Blue State Digital, ett företag som sprider information om demokratiska presidentkandidater och icke-vinstdrivande organisationer. Han var bland annat ansvarig för Barack Obamas valkampanj på internet.
4. Var är du? – Människan & mobilen
(Katarina Bjärvall, 2011)
En mobil ger oss friheter, men är det verkligen den frihet som vi vill ha? En så liten sak tar så stor dos av vår uppmärksamhet. Vi har den alltid med oss, i handen, i fickan, i väskan. Så fort vi känner någon typ av tomhet eller en släng av ångest dämpar vi det snabbt genom att plocka upp vår smartphone. Den hjälper oss att vara effektiva, att känna att vi har kontroll på allting. Varje lucka med tidsspill fylls med ett snabbt sms till en vän:
Vad gör du?, Var är du? Vi har aldrig slagit ihjäl tid på ett så effektivt sätt som med telefonen.
Vi har fått oändliga möjligheter att nätverka och kommunicera. Det finns ingen gräns. Tonårssonens kvällsplaner förhandlas på jobbet, dotterns skolavslutning förbereds i kassakön. Mobilen får oss att känna oss effektiva i en alltmer tidspressad tillvaro. Men går vänskap, närhet och någon typ av gemenskap förlorad? Katarina Bjärvall berättar om mobilens historia och hur vi använder den för att befästa vår identitet. Hon skriver om de olika sätt som vi låter mobilen vara en del av våra liv. I sin granskning av mobilbranschen avslöjar hon konsekvenserna av att de mest etablerade strålningsforskarna är avlönade av telekomföretagen och visar på de miljöskador som mobilindustrin orsakar i fattiga länder.