För dig med ett praktiskt yrke kommer du bli mer attraktiv på arbetsmarknaden nästa gång du söker jobb, du kommer att kunna kräva en högre lön men framför allt fräschar du upp dina kunskaper vid en kurs i kompetensutveckling. På så sätt kommer du på nya idéer och sätt att tänka inför dina arbetsuppgifter.
Viktigt inom alla yrken är ju att man hela tiden bygger på kunskapen. Du är aldrig fullärd, och om du är det så är det dags att ta nästa steg – antingen inom samma bransch eller något helt annat. En kock som är duktig på svensk husmanskost kan exempelvis ta en veckas kurs i sushitillagning. En VVS-installatör kan gå en distanskurs i arbetsledning och lära sig de tekniska system som används för planering av arbetet. En receptionist har nytta av att åg en IT-kurs för att lära sig mer avancerade datasystem, på så sätt kan han eller hon få mer avancerade arbetsuppgifter.
Här är ett par tips vad du ska tänka på när du letar kurser inom praktisk kompetensutveckling:
- Kolla med din bransch/fackorganisation. Vad finns det för stöd att få och vilka regler gäller angående rätt till kompetensutveckling.
- Vad vill du med din karriär? Vill du bli chef eller vill du specialisera dig inom ett visst område? Finns det någon lucka i dina kunskaper du vill fylla upp och bli bättre på?
- När du hittat en kurs du vill gå, prata med din chef och be att få anmäla dig. Se till att du får tid avsatt till dina studier beroende på hur lång kursen är. Det kan också vara roligt och motiverande för dig att få gå kursen tillsammans med arbetskamrater, se till att de är medbjudna att delta.
- Sist men inte minst: glöm inte att nämna samtliga kurser i ditt CV!