1. Ta paus
Var noga med att ta din paus (oavsett hur kort eller lång den är) på den tid då den är förutbestämd att den ska vara, detta dels för att dina arbetskamrater ska veta när de kan förvänta sig att du svarar på frågor och inte men även för att du blir mer effektiv i ditt arbete all övrig tid, om du faktiskt laddar batterierna lite då och då. Det bästa sättet att njuta av sin rast är att faktiskt ta rasten, oavsett hur stressigt det är. Konsten ligger i att släppa det man håller på med för en stund och vila.
2. Sträck på dig/Sätt dig ner
Har du ett stillasittande jobb så kan det vara läge att under rasten ta vara på tiden genom att röra på dig, har du däremot ett fysiskt arbete så kanske det kan vara skönt att få sätta sig ner en stund. Oavsett vilket yrke du har är det bra att bryta från det du håller på med helt och göra något annat under din paus. När du bryter av och låter kroppen få röra på sig alternativt vila så ger du den möjlighet att må bättre. Mår din kropp bättre så har rasten fyllt sitt syfte.
3. Lämna arbetsplatsen
Ibland kan det vara svårt att tänka på annat om man är kvar på arbetsplatsen, det är även lätt hänt att man gärna börjar jobba lite smått även om rasten inte är slut. Går du ifrån jobbet, på t.ex. en promenad så utnyttjar du hela din rast, du får lättare att koppla bort jobbet en stund och du minskar risken för att dina arbetskamrater ska fråga om jobbrelaterade frågor.
4. Läs en bok/tidning/artikel/etc.
Leta rätt på en avskild plats och sätt dig för att läsa något, har du tur så förstår dina arbetskamrater vinken att du inte vill bli störd. Att läsa något gör även att ditt fokus flyttas från jobbet till innehållet i boken (om du tillåter det). När du läser kan du förhoppningsvis få den break du behöver från jobbet. Är det så att du läser mycket i jobbet och inte alls ser det som rast så föreslår jag att du testar något av de andra exemplen i detta inlägg.
6. Planera din rast
Du kanske har allt annat i ditt liv planerat och tycker det låter jättetråkigt att planera även rasten men om du i förväg bestämmer vad du ska göra under kortrasten så hinner du göra mer. Planeringen behöver inte vara utförligare än att du ska gå ut och gå. Vet du att det är planen så kan du direkt när rasten börjar ta på dig ytterkläder och gå iväg. Har du inte bestämt dig innan rasten kan det gärna gå några minuter till att bestämma sig. En annan sak man kan planera är hur mycket av rasten man ska spendera på sociala medier. Tiden går gärna snabbt när man surfar runt på Facebook, så det kanske är bra om man bestämmer att man max får lägga t.ex. 5 minuter på sociala medier och att man på resten av rasten ska göra något annat (planerar du vad detta annat är så minskar risken för att du spenderar hela rasten på sociala medier i slutändan ändå på grund av uttråkning).
6. Fika med arbetskamrater
Att fika med arbetskamraterna kan vara bra då vi ofta laddar batterierna när vi får göra något socialt. Men var försiktig så att ni när rasten är slut inte bara har pratat om jobb och vad ni ska göra efter att rasten är slut. Fikarasten är inte ett möte utan en paus då man ska få möjlighet att ladda batterierna för den fortsatta arbetsdagen.
7. Ta en powernap på jobbet
Är du jättetrött? kanske beror det på att du inte fick ordentlig sömn under natten eller så har du bara en sån dag. Det är inget fel i att ta en powernap under sin kortrast. Problem kan uppstå om det inte finns någon plats som lämpar sig för denna powernap. Vissa kan sova var som helst för dessa kan en powernap sittandes på kontorsstolen och lutande mot skrivbordet funka. För andra kanske en soffa eller liknande krävs, finns inte det att tillgå så får man nog tyvärr göra något annat under sin rast. En powernap på 10 minuter kan ge jättemycket, men det kan ta några gånger innan du får ut det mesta av din powernap. Du ska dels hinna slappna av, somna och helst hinna sova i 10 min innan rasten är slut, men när du fått in snitsen så är powernaps optimala om du är trött.
8. Effektiv i jobbet tack vare rast
Oavsett vad du väljer att göra under din rast så är det viktigt att försöka ta en rast med jämna mellanrum. Klarar du konsten att faktiskt ta rast och njuta av den så kommer du bli effektivare på jobbet. En person som regelbundet laddar sitt “batteri” klarar av sitt jobb bättre under en längre tid än den som aldrig tar vara på sina korta raster.