VAD ÄR EN HEMFÖRSÄKRING?
När du flyttar ut från ditt föräldrahem slutar dina föräldrars hemförsäkring gälla för dig. En hemförsäkring är inget man måste skaffa för sin egen bostad, men den är väldigt bra att ha när saker går åt skogen. En hemförsäkring kan täcka allt från att frysen plötsligt börjar läcka till att du fått inbrott i din bostad, det kan gälla om du är på resande fot i Asien och plötsligt blir sjuk eller om du tappar din mobil på festen.
SAKER ATT TÄNKA PÅ
En studentförsäkring är oftast likadan som en vanlig hemförsäkring. Bara de att den oftast brukar vara anpassad till yngre personer som kanske flyttar in i sin första bostad, har en lite vildare livsstil och inte äger mycket eller dyrare saker. Studentförsäkringar finns det många av - men bara för att de heter samma sak är de inte likadana. När du börjar undersöka vilken försäkring som passar dig är det viktigt att du läser igenom vilka kriterier just det försäkringsbolaget har. Ofta står det lite finstilt eller med en *, som när olyckan väl är framme kan göra skillnad på flera tusenlappar.
SKOLAN FÖRSÄKRAR DIG
Inte många vet att du som elev/student är försäkrad av skolan för olycksfall. Försäkringen är gratis och självrisken är lägre än hos kommersiella försäkringsbolag. Olycksfallsförsäkringen som skolan täcker gäller från det att du tar dig till skolan, under skoltid och påväg hem. Läs mer om försäkringarna på Kammarkollegiets hemsida.
VAD KAN HÄNDA DIG?
Tänk så här, på vilket sätt är jag klumpig, var bor jag, äger jag dyra smycken eller är jag slarvig med nycklarna?
- Vad händer om någon tar sönder något hemma hos mig?
- Kan jag få ny mobil om jag tappar min mobil och den går sönder?
- Täcker hemförsäkringen om jag skulle bli rånad eller överfallen?
- Min cykel har blivit stulen, täcker hemförsäkringen det?
Samla dina frågor och ställ de till försäkringsbolagen. Varje försäkringsbolag har både en sammanfattning av deras villkor och en fullständig sådan, jag rekommenderar att läsa den fullständiga för att vara säker på att de inte avskriver sig något som du vill ha med i din försäkring.
DE VANLIGASTE SKYDDEN
Dessa försäkringar ingår oftast som grundskydd i din hemförsäkring, vissa är tillägg, dvs du måste köpa till de eller binda dig till en större försäkring.
EGENDOMSSKYDD
Allt i ditt hem, t.ex. om din diskmaskin, eller annan hushållsapparat går sönder eller om du får inbrott. Här varierar skydden hos de olika försäkringsbolagen och ofta finns det aktsamhetskrav du måste uppfylla som du kan läsa om längre ner.
RESESKYDD
Om du är på resande fot privat, alltså inte i tjänst eller liknande, kan du få ersättning för resekostnader om du eller någon närstående blir akut sjuk. Reseskyddet gäller i norden och oftast de första 45-60 dagarna.
SE UPP! Här varierar försäkringsbolagen, vissa täcker endast resekostnader som uppkommer till följd av att endast du blir sjuk eller skadar dig. IF försäkringar kräver till och med att de godkänt resan innan du åker.
ÖVERFALLSSKYDD
Om du utsätts för misshandel (i vissa fall måste den vara mer än ringa), olaga hot, rån, våldtäkt eller försök till våldtäkt kan du få ersättning för skadan. Somliga försäkringsbolag ersätter även skador till följd av sexuellt eller försök till sexuellt ofredande.
KRISFÖRSÄKRING
Om du utsätts för ett brott som är en traumatisk upplevelse för dig kan försäkringsbolaget betala t.ex. kristerapi hos en legitimerad psykolog i upp till 10 tillfällen eller till en fast kostnad.
ANSVARSFÖRSÄKRING
Om du krävs på skadestånd kan försäkringsbolaget hjälpa dig reda ut om du är skadeståndsskyldig, kommunicera med motparten och hjälpa dig betala skadeståndet. Tänk på att du måste ha kontaktat ditt försäkringsbolag innan du godkänner någon form av skadeståndskrav. Du kan alltså inte gå med på att godkänna att betala skadestånd och sedan kräva pengar av ditt försäkringsbolag.
RÄTTSSKYDD
Om du hamnar i en tvist kan ditt försäkringsbolag hjälpa dig med rättegångskostnader och övrig hjälp så som advokat. Här varierar det mellan de olika försäkringsbolagen, t.ex. så täcker det inte vissa mindre mål, brottmål eller om du varit sambo eller gift med motparten.
Här gäller olika! Försäkringsbolagen betalar endast upp till en viss summa och i flera fall är du skyldig att betala en viss procentandel av kostnaderna själv.
Det bästa av allt, drulle
Ibland ingår drulle/allriskförsäkring i studentförsäkring. Men hos t.ex. IF ingår den inte utan är ett tillägg. En drulle, eller allriskförsäkring är en försäkring som du som student, högst troligen lär behöva. Försäkringen täcker oförutsedda händelser som innebär skada på din egendom, t.ex. när du tappar mobilen i sjön eller cykeln blir stulen…
…fast cykeln är ett undantag. Många försäkringsbolag täcker inte kostnaden om din cykel blivit stulen. Detta beror på att cyklar oftast parkeras utomhus, över nätter och med dåliga lås. Om du bor i ett bostadsområde med cykelgarage - utnyttja det! Vissa bolag täcker en viss procent av kostnaden för din cykel. LÄS DET FINSTILTA!
SJÄLVRISKEN BEROR PÅ
Ju högre självrisk du är redo att betala desto lägre premie, dvs månadskostnad, behöver du betala. Självrisken är alltså den kostnaden du själv måste betala vid när du utnyttjar vissa av dina skydd. Den brukar oftast börja på 1500 kronor. Så om du tappar mobilen i sjön, vilket händer sååå ofta, så är det den summan du kommer behöver stå för själv.
AKTSAMHET
Flera av försäkringsbolagen kräver att du som försäkringstagare är aktsam och ställer olika hårda krav på detta. Har din laptop blivit stulen på ett café under tiden du var på toalett får du sänkt ersättning eller inga pengarna alls tillbaka på försäkringen. Försäkringsbolagen är olika hårda och ger även rekommendationer på vad du ska tänka på för att din försäkring ska gälla. Detta kan vara t.ex. att ha alla fönstren stängda när du är borta eller sover och att vara extra vaksam över stöldbegärliga lösören så som teknik, smycken eller dyrare antikviteter.