Det började med en kram - ja, lite förenklat kan man säga att det var så framgångssagan FundedByMe startade. Den rumänske konstvetaren Daniel Daboczy och kodaren Arno Smit från Namibia ville pröva att crowdfunda sin egen crowdfundingsajt vilket inte var helt lätt när knappt någon år 2011 visste vad det var.
— Vi gick ut till våra egna nätverk på Facebook och sa att vi ska bygga en cool sajt för crowdfunding. För 100 kronor - fick du en kram. För 250 kronor fick du en kram och en t-shirt.
För 1000 kronor kunde du få din logga på den kommande sajten.
För 5000 kronor erbjöds man en föreläsning och vad som hände var att vi samlade in 200 000 kronor på 2,5 månad och kunde lansera sajten och framförallt bevisade vi att det faktiskt går att lyckas med att förverkliga en idé även om plånboken är tom.
Men det väsentliga var inte bara pengarna utan att vad som skedde under tiden - per automatik skapade vi en marknadsföringskampanj eftersom vi hela tiden berättade och spred budskapet om våra kommande crowdfundingsajt.
Och själva idén till FundedByMe fick Daniel när han själv försökte ta in kapital för ett projekt via den amerikanska crowdfunding-plattformen Kickstarter, men fick nobben för att han inte var amerikansk medborgare. Idag har en ansenlig mängd entreprenörer finansierat sina livsverk via FundedByMe som nu anses vara en av Europas hetaste finansieringstjänster.
Studentmagasinet fick en pratstund med Daniel Daboczy och vi passade på att ställa frågor till denna eldsjäl som kom till Sverige från Rumänien som 12-åring och då helst ville heta Svensson för att passa in.
Daniels tes från start och kärnan i FundedByMe-verksamheten håller än idag, det vill säga att du är mycket starkare som entreprenör om du har 100 investerare, alltså 100 ambassadörer som står bakom dig och som gått in med pengar än tv investerare som gått in med stora summor pengar.
Vad gör du just nu?
— Just nu har det varit en väldigt intressant dag, vi har stängt igen årsböckerna och den 8e mars handlades vi på NM Nordic MTF där både A- och B-aktierna noterades Bolaget gjorde ingen nyemission i samband med noteringen, utan genomförde en så kallad direktnotering. Det här känns väldigt spännande att ta in kapital och mer muskler.
Daniel, du har sagt att sedan du var barn haft ett dåligt självförtroende vilket är svårt att tro när man ser dig föreläsa eller prata. Har självförtroendet ökat i takt med framgången?
— Nej, det vill jag inte påstå. Jag känner mig alltid som en underdog, det är något som hänger kvar. Men mitt svaga självförtroende har å andra sidan sporrat mig att aldrig ge upp, istället vill jag bevisa att saker går att genomföra. Jag brukar säga att den bästa drivkraften är hunger, den får dig alltid att sträva framåt. När man bygger bolag ska man göra det långsiktigt, orka hela vägen och att vara envis - och jag ger inte upp.
Fördelarna med crowdfunding?
— Det är enkelt, tydligt, modernt, demokratiskt, ärligt och väldigt transparent.
När du startade med Arno, ansåg många att ni hade fel bakgrund, fel efternamn och var rätt oinvesterbara på pappret. Trots det rev ni mur efter mur, men hur tror du att ni emottagits idag med samma förutsättningat som då?
— Tyvärr tror jag inte att mycket har ändrats och dessutom vill jag gärna se att andelen kvinnliga entreprenörer ökar eftersom 99,3 procent av alla investeringar går till min vilket är helt galet.
Får du ont i magen över att ta beslut?
— Nej de flesta beslut vi fattar är genomtänkta och baserade på datordrivna analyser och kunskap. Det finns mycket information bakom, men visst vissa beslut är förstås svårare än andra.
FundedByMe har nyss ingått i ett samarbete med Framgångspodden och Alexander Pärleros, berätta.
— Ja det stämmer, vi älskar Framgångspodden och det arbete som Alexander gjort för att inspirera tusentals entreprenörer och investerare i det svenska samhället. Sverige är ett mycket framgångsrikt land och de som lyckas måste dela med sig av sina erfarenheter, sina berättelser om motgångar samt hur de kommit dit de är.
Ihop med Framgångspodden vill vi inspirera fler att våga bygga bolag som vi kan investera i och som kan bli nästa stora svenska framgångsbolag.
För några år sedan medverkade du själv hos Pärleros, hur kvar det?
— Vi kände inte varandra riktigt då, men jag tog ett beslut att vara öppen med det mesta och berätta om både med och motgångar. Så är ju livet, det är tufft och hårt ibland och jag fick väldigt fin respons på att jag var så ärlig.
Vilken sektor, affärssegment tror du på för framtiden?
— Alla bolag där man aktivt arbetar med sina kunder. I framtiden tror jag att IKEA skulle kunna crowdfunda. Även etablerade företag behöver ambassadörskraften.
Du har arbetat inom konstvärlden tidigare, hur är ditt förhållande till konsten idag?
— Jag saknar och älskade verkligen konstvärlden och jag jobbade med samtidskonst vilket inte ligger så långt borta från det jag gör idag. Idag försöker jag förklara något komplext och göra det tillgängligt och det påminner en del om vad jag gjorde då. Men själva konsten, jag kan sakna det kreativa och skapa visuella uttryck.
Er kärnverksamhet är crowdfunding, vilka är de övriga benen?
— Förra året tog vi över Feminvest som sannolikt är Sveriges, om inte Nordens, största nätverk för kvinnliga investerare och vår ambition är att förvalta och driva det till den maktfaktor det kan bli, och förtjänar att bli, förklarar Daniel.
Läs mer: Mikaela Berglund, Feminvest - “Jag får ofta höra att tjejer inte tar risker i samma usträckning som män…”
FundedByMe har sitt huvudkontor i Stockholm, med samägda partnerbolag i flera andra länder, Finland, Polen, Singapore, Malaysia, Nederländerna och Dubai.
Hur många resedagar per år gör du?
— Oj, jag far och flyger en hel del, kanske gör 20-30 resor per år. Men jag jobbar mycket digitalt och kommunicerar via Whatsapp, Twitter och Facebook.
Magkänslan, hur mycket ska du lyssna till den respektive omvärlden?
— Jag har alltid litat till min egen magkänsla och det är en av mina allra största styrkor skulle jag vilja säga. Och en av mina allra första investerare sade till mig att min egen magkänsla är absolut den enda jag har eftersom den sitter där all din ackumulerade visdom du hittills skaffat dig genom livet, det rådet tog jag till mig.
I ett avsnitt av Framgångspodden sade Daniel att han aldrig kommer att bli nöjd och stanna upp.
Även om han skulle bli mångmiljonär och ha hjälpt tusentals människor. Däremot är han nöjd och stolt för det han skapat, inte det materiella utan det viktigaste är hans fru, dotter, alla medarbetare och den nära och fina kontakt han idag har med båda sina föräldrar.
— Men jag hoppas kunna förbättra världen, jag hoppas att jag ska kunna bidra med mer.
— Jag har en dotter som är 14 år och vill framförallt kunna påverka att hon får leva i en tryggare och mycket mer jämställd värld än vad det är idag.
Daniel Daboczys tips till dig som vill crowdfunda:
- Alla kan göra det, utom de som håller på med hemliga saker.
- Du behöver en bra pitch, bra dokumentation och ett bra team.
- Viktigaste är att du är aktiv själv under kampanjperioden.
- “Sluta jaga kunder, se till att hitta lyriska fans istället”, citat ut boken “Heavy Metal Management” av Per Jörgen Pärson och hans-Olof Öberg.
- Sök pengar på en gång när du har idén. “Någonstans där ute finns de som vill ha din idé. Hitta dem först och berätta för dem, innan du bygger din produkt eller tjänst”.