Sponsrad

Kunskap före ålder på Axis Communications

Liselott på Axis Communications högkvarter i Lund
Av: Axis Communications
Lästid: 5 minuter
27 Sep 2018

När Liselott Lading var fem år fick hon sin första dator, vid 26 år blev hon chef för första gången och vid 32 års ålder blev hon VD för ett webbproduktionsbolag. Nu är hon med och bidrar till en smartare och säkrare värld på Axis Communications. Trots att hon aldrig tidigare föreställt sig att hon skulle jobba på ett storbolag.

liselott-lading-axis

Liselott skrattar till när hon tänker tillbaka på hur hon kände inför det nya jobbet.

– Jag började som konsult och trodde inte jag skulle vilja stanna kvar. Jag kunde inte tänka mig att jobba på ett så stort bolag då jag är en entreprenör och jag förstod inte alls tjusningen med kameror, till att börja med.
Den inställningen märks inte av någonting under vår telefonintervju, då hon berättar om sin arbetsgivare med stort engagemang och med stolthet i rösten.

– Här jobbar jag med att bidra till frågor som är på rädda världen-nivå, någonting som jag aldrig varit involverad i tidigare.

COMMIT OR QUIT

Liselotts karriär kan ändå beskrivas som minst sagt imponerande. Tack vare ett tidigt teknikintresse valde hon att börja på systemvetarutbildningen vid Stockholms universitet och tog examen ett halvår tidigare än hennes klasskamrater.

– Jag är en ”commit or quit”-person, och jag ville bli klar.

En termin ingick det i utbildningen att läsa någonting annat från en annan fakultet och Liselott valde då psykologi.

– Det var det som blev embryot till det jag har byggt min karriär på; kombinationen människor, teknik och affärer.

SER GÄRNA ATT KVINNOR UTBILDAR SIG INOM TEKNISKA YRKEN

liselott-lading-profil

Efter att ha tagit examen vid Stockholms universitet 2001 började hon jobba som systemutvecklare men strax därefter sprack it-bubblan och Liselott bytte inriktning och började jobba på Ung Företagsamhet. Första VD-jobbet var i Malmö för stiftelsen Drivhuset och fyra år senare kom frågan om att ta rollen som VD och starta upp ett webbproduktionsbolag i Skåne. Beslutet var dock inte helt lätt för Liselott, som funderade på olika vägval.

– När jag stod inför det här valet fick jag ett bra tips av en av mina mentorer. Hon sa att när man hamnar på en position där saker och ting blir mätbart kan man inte heller bli ifrågasatt. Resultatet på en VD-position är väldigt lätt att mäta och se, säger Liselott och menar att det kändes som en trygghet för henne.

– Det finns forskning som visar att mätbart arbete ofta gynnar kvinnor, då kan man inte snacka bort ett resultat. Därför tänker jag att kvinnor och tekniska yrken är en perfekt matchning, och det behövs många kompetenta människor inom just den branschen. Systemvetare och ingenjörer är de som formar vad vi kan göra med tekniken idag, något som många kanske inte tänker på. Man är en samhällsbyggare.

KUNSKAP FÖRE ÅLDER

Vi pratar även om hur det är att som nyutexaminerad söka sig till stora arbetsplatser och hur det ofta kan kännas som att man inte kan någonting, och att alla andra kan allt. Liselott menar att hon insåg några år in arbetslivet att det inte stämmer.

– Jag tror att man skall våga ha mer självförtroende än så. De andra har självklart mer erfarenhet, men som nyutexaminerad har du den stora fördelen med att ha fräscha ögon och nya perspektiv.

– Här på Axis är man väldigt noga när man anställer, förutom kompetens så pratar man mycket om värderingar och hur man är som person. Det finns väldigt mycket kunskap här inne och väldigt lite prestige, alla kommer till tals. Unga, nyutexaminerade är med och formar våra framtida strategier och personer från alla världens hörn sitter och fikar och diskuterar lösningar lite varstans.

MED STORT INFLYTANDE KOMMER STORT ANSVAR

På Axis Communications har Liselott idag en tvådelad roll, dels som ansvarig för webbteamet bakom www.axis.com och dels en roll inom business integrations för att bidra till arbetet med att ta nästa digitala steg.

– När jag först började som konsult slog det mig att Axis är ett otroligt spännande bolag, med kameror i hela världen. Var fjärde kamera i USA kommer från oss exempelvis.

Det är inte svårt att förstå att Axis är ett stort och inflytelserikt bolag, men det många kanske glömmer är det enorma ansvar som kommer med detta menar Liselott.

– På Axis hör jag diskussioner om vad man ska tillåta och inte, för att vi ska värna om människors integritet. Vi är där människor är. Det innebär även att vi har tackat nej till affärer då vi i vissa länder vill veta vem som ska använda kamerorna och till vad, annars säljer vi inte. En kul grej är att vi gick från att vara ingen i vår nya bransch till att dominera den globalt på mindre än tio år. Det har gjort att vi har lärt oss vad som krävs för att vinna. Att alla hjärnor på bolaget behövs. Att hela tiden lära oss nya saker. Att det som var sant igår inte är sant i morgon.
När jag frågar Liselott om det bästa med att jobba på Axis är det inte enbart meningsfullheten som hon nämner utan även företagskulturen.

– Som entreprenör känner jag mig hemma på Axis. Här är stämningen god och hjärtlig, och det finns små kulturbyggande detaljer som bidrar till den goda stämningen. Som att ens användarnamn aldrig tas bort eller används av någon annan om man slutar på Axis. Det ska finnas kvar om man någon gång skulle komma tillbaka.

”STRÄCK UPP HANDEN OCH SE MÖJLIGHETER”

Jag avslutar vår intervju med att be om ett tips till alla som skulle vilja göra samma karriärresa som hon själv har gjort, och svaret kommer snabbt.

– Ta chansen! Erbjud dig, sträck upp handen, se till att bli inbjuden till diskussioner och framförallt - se möjligheten.

Läs mer om Axis Communications.

Anton Gustavsson gick traineeprogrammet på Axis Communications och arbetar idag inom Supply Chain och Operations på företaget, läs intervjun med Anton här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla