Karriär > framtid

Multitasking - är det verkligen dåligt?

.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
25 Sep 2013

Känner du dig ofta improduktiv? För att arbeta effektivt så bör man fokusera på en uppgift i taget istället för att multitaska, men hur vanligt är det inte att man sitter med kursboken i ena handen och mobilen i andra?

Vi äter lunch framför tv:n med handen hårt greppad runt mobilen. Vi sitter och arbetar framför datorn med Facebook, Twitter och diverse internetsidor öppna i bakgrunden. Detta trots att vi borde fokusera på den viktigaste arbetsuppgiften. Vi vet alla att vi blir mindre effektiva genom multitasking, så varför kan vi inte fördjupa oss i en enda sak?

En anledning till att vi multitaskar från första början är på grund av att det får oss att må bra. Om vi studerar med våra böcker öppna, tittar på TV samtidigt som vi SMS:ar med vänner så får vi en större känsla av tillfredsställelse. Vi får alla dessa saker gjorda samtidigt som vi har roligt. Tyvärr så blir resultaten betydligt sämre i slutändan.

Även på arbetet kan multitasking påverka hjärnan negativt. På arbetsplatsen kan det finnas olika element som stör och tvingar dig att göra fler saker samtidigt. Även fast vissa arbetsuppgifter troligtvis är viktigare än andra så blir vi ofta tvingade att göra mer.

LÄS ÄVEN:

Forskare: brist på empati? Då måste du börja träna på din självkänsla

Vad händer i hjärnan när du multitaskar?

Det intressanta med detta är att våra hjärnor faktiskt inte kan multitaska. Om vi äter lunch, chattar på Facebook och försöker skicka iväg ett mail så kan vår hjärna inte fokusera på alla aktiviteter på samma gång. Det som istället händer är att vår hjärna i princip splittras i olika sektioner. Det skapas något som forskare kallar “spotlights” vilket får hjärnan att frenetiskt växla mellan aktiviteter såsom att äta, Maila samt besvara Facebook konversationer.

Forskare trodde tidigare att individer som under en lång tid hade många bollar i luften skulle utveckla andra egenskaper. Dessa individer troddes bli otroligt duktiga på att bland annat filtrera information, växla mellan dessa aktiviteter samt få ett bättre minne. De har dock konstaterats att inget av tidigare nämnda stämmer. Människor som multitaskar blir istället värre på att filtrera irrelevant information och utöver det blir de sämre på att växla mellan aktiviteter. Allt tyder på att multitasking är dåligt för oss, vi blir mindre produktiva och färdigheter som att filtrera irrelevant försämras.

Andra saker som påverkar din hjärna på liknande sätt är att inte ha det ordnat runtomkring dig. Vare sig det är din garderob eller ditt skrivbord så kan överskott av saker i din omgivning ha en negativ inverkan på din förmåga att fokusera och bearbeta information. Neuroforskare vid Princeton University kom till slutsatsen att testpersonernas resultat visade på att fysisk röra i din omgivning konkurrerar med din uppmärksamhet, och på så vis leder till minskad prestation och ökad stress.

Multitaska mindre!

  1. Byt arbetsplatsplats minst en gång om dagen. Med hjälp av en omväxling i miljö så kan du hjälpa din hjärna att slappna av.
  2. Kvällsplanering. Formulera en lista på kvällen där alla morgondagens arbetsuppgifter skrivs ner . På så vis slipper du all stress att försöka komma ihåg allt under dagen, vilket leder till mindre stress.
  3. Ha inte flera flikar uppe i webbläsaren samtidigt. Fokusera på en uppgift i taget, du kan logga in på Facebook efter du skickat iväg det där mailet.
  4. Ta bort allt onödigt från ditt skrivbord på datorn för att hålla allt i ordning. Samma gäller ditt fysiska skrivbord.
  5. Använd små förvaringsutrymmen. En effekt som kommer med ett minskat förvaringsutrymme är en mer begränsad situation som gör att du inte kan skapa oordning.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla