Skolan har börjat - i alla fall för gymnasieeleverna , och snart även för studenterna! Vi kommer tillbaka till vardagen, skola, läxor och rutiner. Eller så kanske det är dags att skaffa lite rutiner. Läxorna till exempel, du är inte ensam om att sucka över att behöva ta itu med dem efter skolans slut.
Men det är något som du måste ta dig igenom inför ett prov eller läxförhör till exempel så - passa på att bli kompis med läxrutinerna, tänk om när det känns trögt, ändra inställning och försök göra det roligare att läsa.
Vi pratar om studieteknik.
Har du inte kommit in på någon utbildning inför hösten? På Utbildningssidan hittar du mängder av utbildningar som fortfarande går att söka!
Sätt upp mål – och gör något roligt som belöning
Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna måste du bryta sedan ner de stora målen i delmål, där det minsta kan handla om enskilda läxor i ett av dessa ämnen. Glöm inte att ge dig en belöning så fort du klarar ett mål – det hjälper dig att hålla motivationen uppe.
Sov tillräckligt
För att göra ett bra jobb i skolan är det viktigt att du får tillräckligt mycket sömn. Du blir piggare och lär dig mycket fortare när hjärnan är utvilad. För att det ska bli lätt att både gå upp och somna måste du ha en jämn dygnsrytm – gå upp och lägg dig vid ungefär samma tider varje dag.
Använd hjälpmedel
För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda hjälpmedel som finns tillgängliga:
Skaffa kalender, en du skriver i eller en app om du inte har. En rättanvänd kalender gör så du kan använda tiden effektivt, vilket kommer att få dig att uppnå både bättre resultat i skolan och samtidigt få mer tid över till annat än skolarbete. Det som gör kalendern till ett bra redskap är att den hjälper dig att se var och hur mycket tid du måste lägga ner för att inte behöva stressa eller välja mellan två viktiga deadlines.
Skriv ner viktiga passager i texter du läser. Det gör det mycket lättare att komma ihåg det viktigaste.
Mindmap är ett annat sätt att få en överblick av viktig information och hur olika begrepp eller händelser hänger ihop. När du skapar ett sammanhang för det du lär dig blir det lättare att komma ihåg – för att den ena saken naturligt leder till den andra.
Repetera
Hur behåller vi då kunskapen efter att vi har lyssnat eller läst? Hur gör man egentligen för att på bästa sätt inte glömma bort det man precis lärt sig? En förutsättning för att komma ihåg är att repetera innan man glömmer, inte efteråt. Ett bra tips är att göra en kort repetition på 5–10 minuter av det du lärt dig innan dagen är slut. Bra är också att renskriva sina anteckningar samt skriva sammanfattningar på det man lärt sig för hjärnan ska få öva på att ta fram informationen igen.
Läs mer: