Waris Diries motgångar
Waris Dirie är född i Somalia i mitten på 60-talet, hon växte upp i den somaliska öknen med sin familj som bestod av hennes föräldrar och elva syskon. De bodde i egen flätade hyddor som var lätta att plocka ihop då de behövde flytta för att hitta vatten. Som barn i en somalisk nomadfamilj får man hjälpa till och arbeta redan som barn. Vid 6 års ålder jobbade Waris Dirie med att vakta familjens djur, så att de inte försvann eller blev andra djurs byten.
I vissa delar av världen tvingas unga flickor att operera bort delar av sitt kön för att kunna bli gift. När Waris var fem år gammal blev hon könsstympad. Hennes mamma höll fast henne medan en annan kvinna, opererade bort hennes könsdelar med ett rakblad för att sedan sy ihop såret och lämna små hål för kiss och mens, allt detta utan bedövning. Waris lämnades i sin hydda för att återhämta sig och fick en infektion som hon överlevde (vilket flertalet av hennes systrar inte gjorde) trots bristen på medicin och behandling.
Ingreppet som gjordes på Waris, görs på mängder av flickor världen över och dessa ingrepp ger men för livet. En kvinna som är könsstympad kan få svåra problem vid menstruation och sex, vilket Waris fick.
Som 13-åring bestämde Waris pappa att hon skulle giftas bort till en man i 60-års åldern, något som Waris inte alls ville gå med på. Hon rymde hemifrån och lyckades efter en lång och mödosam resa ta sig till London med hjälp av sin farbror. I London fick hon jobba som hushållerska i sin farbrors familj, när de lämnade för att flytta tillbaks till Somalia stannade Waris kvar i London. Och trots mindre motgångar i London så är det här någongång som allt vänder.
Hur Waris Dirie gick från offer till att arbeta med FN mot könsstympning
Om man själv gått igenom en könsstympning och lyckats ta sig till en position där man kan sprida ett budskap och förändra villkoren för de som är utsatta, så är det inte så konstigt att man tar vara på den möjlighet man har till att förändra.
För Waris var det inte ett självklart steg att börja kämpa mot könsstympning det första hon gjorde när hon kom till “tryggheten” i London. Hennes största fokus var att skapa sig ett liv för sig själv och anpassa sig till det liv hon blivit tvungen att leva på grund av sina föräldrars beslut.
När Waris liv var stabilt och tryggt och frågan från FN kom om hon ville hjälpa dem så var Waris redo för att ta sig an frågan och jobba med den för att förbättra unga flickors villkor i världen och då framförallt när det handlar om könsstympning.
Waris Dirie´s framgångar
Waris kom till london med endast hennes pass och de kläder hon hade på sig men efter att varit i London ett tag så vände hennes liv till det bättre. Hon fick jobb, började studera och flyttade in hos en kompis. Det dröjde inte länge innan hon blev upptäckt och fick jobb som modell. För att kunna ta alla modelljobb som hon erbjöds behövde hon ett engelskt pass vilket gjorde att hon gifte sig med en man hon inte älskade och som hon inte var gift med så länge.
Som modell gör man emellanåt intervjuer, tillfällen då Waris ljugit om sin bakgrund och anledning till att bli modell. Det var inte fören en intervju hon gjorde 1997 för Marie Claire som hon bestämde sig för att berätta sanningen om sin bakgrund och könsstympningen. Artiklen fick ett stort gensvar och Waris blev kontaktad av FN och fick frågan om hon ville hjälpa dem att arbeta mot kvinnlig könsstympning.
Efter artikeln fick Waris även möjlighet att berätta om sitt liv i bokform. Hon gav 1998 ut den självbiografiska boken En blomma i Afrikas öken, som följdes upp av Ökenblomman återvänder år 2002. Utöver dessa två böcker har Waris även givit ut Smärtans barn som kom ut 2005, denna bok fokuserar på kvinnlig könsstympning.
Vad kan vi lära oss av Waris Dirie´s liv?
Waris historia visar på att man kan gå från att ha ingenting till att skapa sig ett bra och meningsfullt liv. Hon har valt att ta vara på de motgångar hon mött och använda dem som motivation och anledning till att göra det hon gör idag. Ingen människa borde behöva gå igenom det som Waris och många andra flickor har gått igenom, men den styrka som Waris visar på när hon använder de hemskheter hon gått igenom för att förbättra för andra är avundsvärd.
Troligt är att Waris bara gör det hon tycker är rätt och det som för henne är självklart, men för alla är det inte självklart att göra det hon gör. Sörj dina motgångar till en början men försök se möjligheterna i dem, kanske kan det du har gått igenom vara hjälp för någon annan. Ibland kan det räcka med att man delar med sig och visar att ingen är ensam i sina motgångar. Waris är en inspirationskälla inte bara för den framgång hon har nått trots sina motgångar, utan för att hon vågat stå för den hon är och inte skämmas över andra människors agerande.