Karriär > motivation
Vad sparar du till?

Vi människor har sparat i alla tider. Förr gömde eller grävde man ned sina värdesaker under någon sten eller stubbe i skogen. Under resor var det vanligt att man sydde in pengar i kläderna. Att spara ger trygghet för framtiden. Det är inte bara människan som sparar. Även djur sparar. Ekorren sparar tex på nötter.

Ekonomi har alltid funnits i människans historia på ett eller annat sätt. Innan vi sparade pengar sparade annat som ansågs vara värdefullt. Innan vi handlade med pengar bytte man saker och tjänster som man hade nytta av. Och idag börjar vi faktiskt handla sådana tjänster igen – delningsekonomi kalla vi det nu. Airbnb och Uber är sådana exempel. Idag är ekonomin viktigare än någonsin och ett land kan stå eller falla helt efter hur bra ekonomi man har.

Spargrisen

Grisen var ett tecken på rikedom. Ju större den blev, desto rikare var man. Skillnaden är att en riktig gris matar man med mat. Spargrisen matar man med pengar. När spargrisen är full kan du tömma den på banken. Banken vaktar dina pengar tills du behöver dem igen. Spara är ungefär som att samla.

Från mynt till sedlar

I Sverige började man använda mynt under vikingatiden. Mot slutet av 900-talet tillverkade Olof Skötkonung mynt i Sigtuna, Han lät en myntmästare från England komma till Norden och visa hur man skulle göra. Innan dess hade vikingarna redan använt mynt från andra länder till att handla med. Det gick bra eftersom mynten var av värdefulla metaller som guld och silver. Vad som stod på mynten visste man nog inte om och det var inte det som var det viktiga heller.

När Gustav Vasa blir kung på 1520- talet har Sverige blivit en självständig stat som inte hänger ihop med några andra länder i Skandinavien. Under Vasas regering började man i Sverige använda silverriksdaler. På 1600–talet kom också små fyrkantiga kopparmynt av mindre värde som kallades ören. Världens tyngsta metallmynt är faktiskt svenskt. Mellan 1644 och 1776 gavs det ut 10–dalermynt, som var stora kopparplåtar som vägde 19,7 kg stycket.

I slutet av 1600-talet hade banker börjat bli vanliga i Europa och de ville gärna att folk hellre använde sedlar i handeln än de klumpiga mynten.  Man började under den här tiden använda färdigtryckta versioner av gamla kvitton i Skottland, med förbestämda värden. Efter 1706 började Englands centralbank, Ban log England också använda sedlar.

Svenska sedlar först i Europa

Sverige var först i Europa med att tillverka verkliga sedlar regelbundet. Banken Stockholms Banco kom på att låta kunder lämna in sina 10–daler hos dem och sedan fick man ett tryckt kvitto som man istället kunde handla med. Fån och med 1661 hade dessa papperskvitton bestämda motiv och olika säkerhetstryck mot förfalskning, till exempel vattenstämpel. Väldigt likt en moder sedel alltså. I början av 1700–talet var Sverige indraget i ett långvarigt krig mot Ryssland som slukade stora summor av statskassan. Under de här åren blev man till slut tvungen att ersätta silverdalern med papperspengar som fick samma värde.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla