Härskarteknik är när människor osynliggör och använder sluga trick för att utmåla meningsmotståndaren som dumma och i dålig dager. De kör över personen på ett oschysst sätt, men lyckas komma undan med det just tack vare ett skickligt användande av dessa så kallade härskartekniker.
Fenomenet tillskrivs ofta män i maktens korridorer. De används flitigt i just genussammanhang där det pratas om hur männen systematiskt håller kvinnan utanför de viktiga rummen.
Vad är härskarteknik?
Enligt uppslagsboken lyder svaret:
“Sociala manipulationer varmed en dominant grupp behåller sin position (i en synlig eller osynlig hierarki) gentemot personer från andra grupper”
Men det är inte alltid helt lätt att avgöra exakt när en härskarteknik har använts. Många använder ordet så fort de blivit nedpratade eller känt sig kränkta, men det är inte vad ordet betyder. En av härskarteknikens vanligaste grepp är osynliggörandet. Det kan handla om att den som utövar osynliggörandet får dig att känna dig mindre viktig och inte låter dig framföra vad du tycker. Osynliggörandet innebära olika mer eller mindre subtila handlingar från utövarens sida, som till exempel att plocka upp telefonen medan du pratar, låta blicken sväva iväg eller sakta hälla upp ett glas vatten. Det är finputsade sätt att säga
“Jag skiter helt i vad du har att säga”
Ett ordlöst nonchalerande helt enkelt. Ibland kan härskartekniken vara subtil men ibland mer rättfram. I många fall av misstanke om härskarteknik kan det vara svårt att avgöra hos vem felet ligger om ord står mot ord. Chefen menar att hen inte gjort något fel, medan den anställde känner sig osynlig och överkörd. Man bör ändå ta den utsattes känslor på högsta allvar. Det kan som sagt vara så att du använder dig av härskartekniker utan att du är medveten om det.
Den norske socialpsykologen Berit Åhs formulerade 1976 en lista på beteenden som människor ofta använder för att förhindra andra från att få makt. Många av punkterna skulle ganska exakt kunna beskriva den mobbning som sker bland barn i skolan. Men vuxenmobbning är ju ett etablerat ord, och nu har mobbningen tagit mer subtila och sluga grepp som ibland kan vara svåra att sätta fingret på om man inte är uppmärksam. Här kommer Berits punkter:
- Osynliggörande. Man låtsas som att du inte finns, som att du inte spelar roll. De andra talar direkt till varandra i en grupp, men ingen tilltalar just dig. Om andra tar upp sådant som du har sagt, men utan att nämna att det var du som sade det, så får det dig att känna som att du inte ens är med i gruppen. Det är meningen.
- Förlöjligande. Om någon säger något seriöst och du svarar seriöst, men får en oseriös kommentar tillbaka så kan det vara ett tecken på att någon försöker få dig att verka löjlig. Detta för att löjliga människor inte verkar lika hotfulla. Varje skämt är inte förlöjligande, men det är skillnad på att skratta åt, och skratta med.
- Undanhållande av information är lömskt, för att man ofta inte vet att man behöver informationen. Kanske tror du att du borde veta vad det är du skall göra, eftersom du får kritik för att du inte gjort det. Eller också är det någon som vet vad du behöver, men som inte säger det, och hur skall du då kunna veta det? Det viktiga här är att förstå att det inte kan vara på ditt ansvar att veta vad du borde veta - någon måste givetvis berätta vilka krav och förväntningar som finns, så att du kan anpassa dig. Folk som säger: Det borde du veta! utan att säga vad det är du borde veta, är ett klassiskt, fruktansvärt exempel.
- Dubbelbestraffning. Det spelar ingen roll vad du gör, någon kommer att kritisera dig ändå. Om du är noga med vad du gör kan någon säga att du är för långsam. Om du är snabb på det du gör kan de istället säga att du är slarvig. Poängen här är att de vill kritisera dig, och få dig att känna dig värdelös. Det beror inte på vad du gör eller hur bra du gör det. Det är inte ditt fel.
- Påförande av skuld och skam. Om undanhållande av information var lömsk så är påförandet av skam nästan ännu hemskare. Skam känns som att den kommer inifrån dig själv. Det är svårt att tänka sig att någon annan skulle kunna få dig att känna dig på det sättet, men så kan det vara. Detta är egentligen resultatet av alla de tidigare teknikerna, för om du nu inte har fått informationen du borde ha fått så kan någon elaking alltid säga att du borde ha tagit reda på informationen själv. De vill att du skall skämmas för något du har gjort. Till slut lyckas de, speciellt om du inte vet att det är en härskarteknik de håller på med.
Hur ska man bemöta härskarteknik?
Om du misstänker eller rent utav vet att du ibland kan använda dig av sådana här knep, och vill göra upp med dem, så finns det några saker du kan tänka på. Försök att släppa in alla i samtalet, vara lyhörd och även låta den blyge få utrymme i konversationen. Tro inte att du sitter på all världens sanning. Alla, vare sig åsikt eller ståndpunkt, bör ha rätt att få uttrycka sig.
Om du däremot känner att du blir utsatt av härskartekniker på din arbetsplats kan det vara en bra idé att vara ärlig med chefen och säga det. Det är inte en enkel sak att göra, men ibland kanske inte chefen ens är medveten om att hen använder sig av dessa knep, och då kanske får sig en ordentlig tankeväckare.
Retorikexperten Elaine Eksvärd har författat boken “Härskarteknik - den fula vägen till makt”, se klippet från Nyhetsmorgon när hon delar med sig av tips till dig som känner att du utsätts för härskaretekniker.