Det är inte alla som får ett jobb direkt efter examen. Det kan bero på hur många jobb det finns inom den tjänsten på arbetsmarknaden, vad du har pluggat och framförallt vad det är som du vill jobba med. Exempelvis har lärare och sjuksköterskor inga svårigheter att få jobb som det ser ut idag. Om du har pluggat till musikproducent så har du det en aning tuffare. Här kommer lite tips på hur du går till väga om du inte har fått ditt drömjobb ännu.
Starta ett eget företag
Om du inte får anställning någonstans, kan du alltid skapa dig ett eget jobb och börja frilansa. Då behöver du starta ett eget företag och få det registrerat hos Skatteverket. På verksamt.se hittar du information om hur du går till väga och får tillgång till många nödvändiga funktioner. Nu är det upp till dig. Du får marknadsföra dig själv så mycket du kan för att skapa kontakter och få nya kunder. På så sätt får du syssla med det du tycker är roligt.
Bli egenanställd
Vill du slippa allt pappersarbete som ett eget företag innebär kan du alltid bli egenanställd med hjälp av andra företag. Cool Company, Frilans Finans och Firmify är exempel på sådana företag som sköter din fakturering. De tar en viss procent för pappersarbetet, du kan alltid jämföra hur många procent de tar vardera, vad du kommer att få ut i lön och vilken som verkar passa dig bäst.
Hur du får erfarenhet
Är du någon som skriver, musicerar, fotograferar eller håller du på med grafisk design? De hör alla till områden där det kan vara svårt att få anställning direkt efter examen. De flesta arbetsgivare söker någon med 5–10- års erfarenhet. Hur ska du då lyckas få ett jobb, om du aldrig får chansen att få den där erfarenheten? Ett tips på hur du skaffar det på egen hand är att söka olika praktikplatser. Du får syssla med det du vill, samtidigt som du lär känna nya människor och får in foten på ett företag. Allt handlar om kontakter, det är sedan gammalt.
Välj jobbet längst ner i näringskedjan
Ett jobb är alltid ett jobb och du måste börja någonstans. Ibland får du inte ditt drömyrke direkt. Börja längst ner i näringskedjan i den bransch du vill jobba inom. Du har alltid möjlighet att sträva uppåt sedan. Drömyrket är värt att jobba lite extra för. Det vore tråkigt om du fick det på en gång utan någon ansträngning överhuvudtaget.
En annan förutsättning för att hitta drömjobbet är ett bra CV. Så om du vill ha tips på formalia och hur du ska skriva, kan du läsa mer om det här.
Kom ihåg, ett drömjobb kanske ser ut som just det på pappret, men glöm inte bort att ta hand om dig!
Lycka till!