Har du som jag börjat tröttna på de klassiska maträtterna vi äter under vinterhalvåret och längtar efter att äta lite lättare och enklare mat? Nu är sommaren här! Idag kommer vi att lista lite tips och recept på billiga maträtter som passar bra på sommaren.
Potatis
Potatis hittar vi året om i alla dess former. Med lite kryddor, olja och en ugn kan du både få till supergoda pommesfrites eller varför inte hasselbackspotatis eller min favorit ungsrostade potatisklyftor?
Du behöver:
potatis
olivolja
vitlök
salt
örtkrydda
Ställ ugnen på 225 grader. Skär potatisen i lagom stora klyftor och fördela på en plåt. Dela den hela vitlöken i bitar och sprid ut i plåten, behåll skalet på. Ringla över rikligt med olivolja , salt och någon god örtkrydda. Behåll i ugnen i ca 20-30 minuter.
Rotfrukt
Något vi i Sverige har gott om är rotgrönsaker. Tillsammans med kryddor och olja i ugnen gör dessa succé. Billigt är det också!
Här gör du exakt desamma som med potatisen. Experimentera med dina favoritkryddor eller håll det enkelt för att sedan servera med goda såser.
Färskostfyllda champinjoner
Bästa tillbehöret för alla middagar som hör sommaren till. Fungerar både att göra på grillen eller i en stekpanna. Så enkelt och gott.
Du behöver:
champinjoner
färskost.
olja
Rensa champinjonerna och ta bort svampfoten. Fyll upp med en god färskost (te.x smaksatt Philadelphia ), pensla med lite olja på undersidan av svampen och stek eller lägg på grillen.
Mozzarella och tomat
Att skiva upp några tomater och varva med mozzarella är en klassisk och god sommarrätt.
Du behöver:
tomater
mozzarella
olivolja
vit balsamvinäger
basilika
salt och peppar.
Dela tomaten och mozzarellan i lika stora delar. Varva sedan dessa två och toppa med olja eller vinäger samt basilika salt och peppar.
Majskolv
Hur gott är det inte med kokt majskolv toppad med smör/olja och lite salt? En riktigt klassiker som det flesta inte kan få nog av.
Du behöver:
majs
smör/olja
salt
Koka upp majsen och servera sedan med smör/olja och salt.