Tessin Dental erbjuder en personlig tandläkarpraktik med förstklassig behandling för vackra, friska tänder. Genom sin moderna utrustning och skickliga personal håller de högsta kvalité. Dessutom får du som student nu upp till 50% rabatt på tandvård!
Vilken typ av klinik är ni?
– Vi är en privat tandvårdsklinik på Östermalmsgärdet och vi erbjuder i stort sett all typ av tandvård, förutom större operationer. Vi är sex medarbetare i personalen, däribland tandhygienister samt tandsköterskor, men även en specialist som kommer emellanåt.
Nyrenoverad och digitaliserad klinik
Hur kom det sig att du startade kliniken?
– Jag har varit tandläkare sedan 2003 och har tidigare jobbat privat som anställd och konsult, men även ett år på Folktandvården. För två år sedan tog jag över kliniken och sedan dess har vi renoverat hela kliniken samt digitaliserat den. Vi har också investerat i helt ny digital röntgen vilket minimerar strålningen vi i personalen och våra patienter utsätts för.
En nyhet vi har är vår scanner som hjälper till då patienten får bettskena eller porslinständer. Idag fotograferar vi istället för att göra klassiska avtryck, det ger många fördelar men framför allt är det mycket skönare för patienten och mer miljövänligt!
Ni säger att er klinik är personlig, vad menar ni med det?
– Vi är ingen tandvårdskedja utan det är personalen som äger företaget vilket innebär att ansvaret helt och hållet ligger på våra axlar. Vår vision är att kunderna ska känna sig som hemma här och se besöket som “min klinik”. Vi gör även uppföljningar med våra klienter.
Som student kan det vara svårt med ekonomin. Hur ligger ni till prismässigt?
– De flesta vet inte om det, men vi är inte särskilt mycket dyrare än statligt ägda tandvårdskliniker. Det rör sig endast om någon hundring, vilket jag kan tycka är värt det om man sätter priset i relation till vad man får. Dessutom kan vi köpa in de material vi anser ha bäst kvalité utan att styras av centrala inköp. Tandvårdsbidraget gäller såklart hos oss också. En positiv nyhet är att de ska dubbla tandvårdsbidraget så småningom, det innebär att personer under 30 får 600 kronor per år istället för 300. Bidraget gäller för alla behandlingar.
Jag är noga med att informera vad det kostar årligen och vi har även ett erbjudande när man undersöker sig första gången. För studenter har vi ytterligare förmåner (se bild nedan)! För de allra flesta rör sig faktiskt tandvårdskostnaderna endast runt 1000 kr om året. Genom att gå regelbundet upptäcker vi problemet snabbare och därmed minskar vi vårdbehovet samt kostnaderna i det långa loppet.
Tandköttsinflammationer vanligt bland unga
– Vi har märkt att det är vanligt bland unga som slarvar. Tandsten kan leda till tandköttsinflammationer med blödande tandkött. Är detta obehandlat i flera år kan det faktiskt leda till tandlossning, även för personer under 30. Då blir det dyrt! Jag brukar visa med en spegel så att patienterna själva förstår, först då brukar det gå upp för dem. Ett friskt tandkött ska inte göra ont!
Hur kommer det sig att man drabbas av dessa problem?
– Till stor del på grund av att man inte vet, alternativt orkar hålla det rent. Att sköta om sina tänder ordentligt innebär användning av tandtråd så inte tandsten kan bildas. Ingen tandborste kommer nämligen åt mellan tänderna. Men sedan har vi förstås genetiska faktorer som också spelar in.
Hela tandvården märker att många yngre struntar i att besöka tandläkaren efter att de fyllt 23 och då blir det större behandlingar än vad det hade behövt bli från början. Sedan finns det några som endast behöver gå var 18-24e månad, men då säger vi det till dem. Du gör alltid en vanlig undersökning hos tandläkaren och vid eventuella problem skickas patienten vidare till tandhygienisten som hjälper till med att göra rent och dämpa inflammationen.
Även tandgnissling är problematiskt
– Många gnisslar utan att veta om det. Det leder till att emaljen blir hackig och skrovlig. Tandgnissling sker ofta på nätterna och beror på stress, inte på födan. Men många gnisslar eller pressar ihop käkarna även under dagtid. Det här kan ge symtom som spänningshuvudvärk och är oftast väldigt besvärande.
“Karies säger ingenting, när det tar ont har hålet blivit för djupt”
– Är ett hål på väg så ser vi det och hinner laga det i tid innan det går in till nerverna. Många söker hjälp först när de har ont i tanden, då är enda alternativet rotfyllnad, vilket kostar mer. I värsta fall måste man till och med ta bort tanden.
Tandblekning har ju blivit väldigt populärt bland unga på sistone. Vad är det för skillnad på att beställa hem ett kit eller göra det hos en tandläkarklinik?
– Det finns en hel uppsjö på internet så jag kan inte svara exakt på vad de innehåller, men många gånger är ingredienserna okända. Jag har till exempel hört att några innehåller klorin.
Hos oss kan du känna dig säker. Vi använder oss av godkända, beprövade metoder där det ligger mycket forskning bakom. Det krävs ofta extrema kontroller för att EU ska godkänna ingredienserna. Att satsa lite mer och verkligen veta vad man får kan därför vara värt det!
Är det svårt att bleka tänderna?
– Vi erbjuder både klinikbehandling samt hemma-kit.
På kliniken tar vi avtryck av dina tänder och gör skenor åt dig som du kan återanvända om det blir aktuellt med uppfräschning efter några år igen. Då behöver du endast köpa bleksprutor (kostar 250 kr/st och du behöver ungefär 2-3 stycken). Det blir med andra ord mest en engångskostnad.
Väljer du att göra det hemma tar behandlingen 7-10 dagar och kostar 1990 kronor. En del tycker det är jobbigt att göra själv, då kan man komma till kliniken istället. På kliniken tar proceduren ungefär en och en halv timme. Blekningstiden är en timme.
Vilka bör undvika tandblekning?
– Vi rekommenderar inte behandlingen för storrökare. Tobak, kaffe och rödvin försämrar resultatet betydligt!