I en intervju i Studentmagasinet pratar vi med Daniel om staden som blivit hem för honom och frun Ming.
Efter nio år kan han förstås staden utan och innan – men den lever ständigt i utveckling och förändring och varje dag känns därför som att upptäcka den på nytt.
Hur blev New York din hemstad?
– Egentligen var jag aldrig så lockad av att vilja bo här, vi hamnade i New York faktiskt mest av en slump, det var inget förstahandsval alls. Jag bodde länge på västkusten i San Fransisco. Jag pluggade där och efter examen fick jag jobb och blev kvar. Träffade Ming som nu är min fru och efter några år fick hon jobb i Boston. Vi tog vårt pick och pack och flyttade men tanken var att flytta tillbaka till San Fransisco så småningom.
När vi trodde det var dags fick jag ett jobberbjudande I New York så ja, vi tänkte att vi tar en omväg dit ett tag. Nu har vi varit New Yorkbor i nio år och planen är väl att stanna kvar tills vi känner för något annat.
Första boendet i New York?
– Det alla första var en liten lägenhet på Upper East Side, i en pre- warbuilding, på våning fem och utan hiss. Vi ville bo i East Village men det var för dyrt för oss.
Vi letade oss därför lite längre norrut och här har vi blivit kvar ända sedan dess.
Nyligen köpte vi en större lägenhet här i samma område för planen att flytta tillbaka till San Fransisco känns mer och mer avlägsen.
Vad är största skillnaden mellan San Fransisco och New York som stad att bo i?
– San Fransisco är ett utmärkt och behagligt ställe att bo på och städernas olika geografiska lägen skiljer dem förstås väsentligt åt, men jag skulle vilja säga att den största skillnaden är människorna.
I San Fransisco är man väldigt laid back, det finns en utbredd hippierörelse, en gayrörelse, alla är väldigt öppna där och man känner sig väldigt välkommen. I New York rör sig alla fort, pratar fort och allt ska gå snabbt och vara så effektivt som möjligt. Jag vill inte säga att New Yorkbon är otrevlig, inte alls men kanske mer rough och stressad.
Stadsdelen Brooklyn har definitivt genomgått en förändring de sista 10 – 15 åren.
Det är där det händer. Brooklyn är stadsdelen som tidigare bara var bostäder och industrier. Sedan början på 90-talet har Brooklyn blommat upp, konstnärer och musiker flyttade hit eftersom de tröttnat på de dyra hyrorna på Manhattan. Nu finns här massor av barer, restauranger, underbara butiker och marknader.
Som New Yorkbo Daniel, hur upplever du Brooklyn idag?
– I stadsdelen Williamsburg vill alla bo. Men nu har folk också börjat flytta till Bushhwick, som är lite som Williamsburg var tidigare. Vill man se ett område som är på G, så åk dit. Ett annat liknande område är Red Hook som ligger vid vattnet och är gamla hamnkvarter. Dit tar man sig med bussen från Downtown Brooklyn eller med vattentaxi. Många mysiga barer butiker och krogar. Här frodas också utbudet av entreprenörer, hantverkare, musiker, biodlare och takträdgårdsmästare. Helt klart ett spännande område och när jag började åka dit 2008–2009 fanns ingenting.
Brooklyn har tidigare i alla fall alltid haft stämpeln på sig att vara en osäker stadsdel, var ska man undvika att vara?
– Ja, det finns områden kvar som man kanske bör undvika, som till exempel någonstans i mitten av Brooklyn i Brownsville, som fortfarande är rätt ruffigt med mycket gängbildning. Om man inte bor där kan det vara ganska farligt.
Vad gör du nu?
– Just nu redigerar jag en ny roman som kommer ges ut antagligen våren 2018.
Det är ännu en fiction och en uppföljare till min förra bok ”Gruvdamen och som går under arbetsnamnet ”Våldsamma pojkar”.
Någon mer reseskildringsbok planerad?
– Nej, ingen planerad, endast New York podden är igång nu.
”Ta kontakt, backa inte för möten –låt saker och ting hända”
Var hittar man en schysst rooftopbar att hänga på?
– Saint Cloud, ligger exakt vid Times Square, där befinner man sig riktigt högt upp och får alltid sittplats. Den är ganska okänd och väldigt trevlig fast den ligger vid de stora turistfällorna, men utsikten är oslagbar. Mr Purple på Lower East Side är en hipster takbar på södra Manhattan. Mr Purple är belägen på det lyxiga hotellet Hotel Indigo Lower East Side som tillhör Gerber Group. Takterrassen är inredd med ett trädeck, swimmingpool och mysiga sittplatser. Här finns två terrasser och en stor terrass med rooftop-pool och lite mer håll igång. Missa inte om du gillar takterrasser I NYC.
Vilken stadsdel känner du mest för?
Den östra delen av Upper East Side – Yorkville kallas den. Ett område där folk bara bor och lever vardagsliv, många unga finns där som nyss tagit examen. Ganska billigt, nya tunnelbanelinjen nyligen öppnat och där finns många nya barer och krogar.
East Village är annars favoritområdet. Så mycket krogar, barer skön, avslappnad stämning. Mycket fin arkitektur, oh gammal bebyggelse. Dessutom dess historia, där föddes punkscenen och var tillhåll för många legendariska punk och rockikoner som Ramones, Blondie, The Clash, Led Zeppelin, Iggy Pop.
Vad saknar du från Sverige?
– Jag saknar förstås närheten till familj och vänner men faktiskt också svensk mat. Att få gå till Ica och köpa Billingeost och smågodis till exempel.
Något mer är närheten till naturen, det är speciellt den tillgången som vi har till naturen i Sverige Visst finns Central Park här på Manhattan men den är ändå bara som en grön konstgjord lunga.
Hur upplever du att USA/New York förändrats sedan Donald Trump blev president?
– Jag tycker att USA rent generellt har blivit lite mer cyniskt efter Trump. Främst för att folk inte riktigt kan förstå hur en sådan politiskt oerfaren clown kunde bli president. Men jag känner även att det har fört folk samman, han är så hatad att folk i allmänhet (och I synnerhet i NYC) börjat intressera sig för politiska och sociala frågor, mer än tidigare. Själv har jag börjat delta i demonstrationståg, vilket jag aldrig tidigare gjort.
Bäst med USA och New York, vad har fått er stanna?
– Framåtandan, folk är extremt tillmötesgående och trevliga. Det är lätt att skaffa vänner, det många tycker är ytlighet är inte att förakta, man får lätt vänner för livet.
Några tips till unga som planerar att göra ett utbytes år eller söka sig en karriär i USA efter examen?
Ta kontakt, backa inte för möten och låta saker och ting hända. Byt jobb ofta – kontakter, kontakter och kontakter är av ännu mer vikt här så bygg ditt nätverk. Internship – leder väldigt ofta till kontakter och en anställning.