På gymnasiet läste Filip naturvetenskapsprogrammet, men det var också under de tre åren som Filip började inse att det var roligare att läsa recept och att laga mat och därför tog han plötsligt beslutet att lägga medicinstudierna och läkarplanerna åt sidan.
När Filip var med i Sveriges Mästerkock 2015, blev han inte bara en storfavorit hos tittarna, utan även hos hela juryn. En av hans rätter rörde till exempel juryn till tårar och jurymedlemmen Markus Aujalay erbjöd Filip jobb på sin krog i direktsändning.
Och så blev det – tittarfavoriten Filip Poon då 20 år, fick nöja sig med en sjätteplats i Sveriges mästerkock 2015 men började direkt efter programmets slut att arbeta i Markus Aujulays restaurang Winterviken i Stockholm. Ett drömpris som gav honom ännu mer aptit på att fortsätta med sitt största intresse - mat.
Det gjorde han så pass bra att Filip kort därpå blev antagen till det regionala kocklaget Stockholm Culinary Team, ett lag som också tog guld i OS 2016.
Idag frilansar Filip och driver den snabbt växande matkanalen Filip Poon på YouTube. Han är en matinspiratör för alla åldrar och som brinner för att inspirera människor att bli mer kreativa i köket.
”Jajamän, min allra första dröm vara att bli en paleontolog, en sån som gräver och letar efter dinosaurieskelett”
Hej Filip, vi känner ju mest till dig som den duktiga kock du är och genom alla dina sociala medier. Men du hade tankarna från början om ett annat yrke eller hur?
Jajamän, min allra första dröm vara att bli en paleontolog, en sån som gräver och letar efter dinosaurieskelett, strax därefter blev läkaryrket något som jag fick upp ögonen för, men det var nog mest bara för att alla sa att läkare alltid är ett bra yrke.
Så det var ju inte så mycket av en dröm utan mer en sak som handlade om att jag lyssnade på vad andra ville att jag skulle bli.
Berätta om vägen till det du gör idag.
Jag pluggade naturprogrammet men upptäckte snabbt att studerandet inte var något för mig – men jag fortsatte ändå, gick ut och tog studenten.
Men det var matlagning jag fick upp ögonen för (tack vare alla matprogram på Youtube) och jag gillade att laga olika recept och sökte efter skolan till Sveriges Mästerkock.
Efter programmet jobbade jag runt på en del krogar med några av Sveriges främsta kockar vilket gett mig en helt ovärderlig kunskap. 2016 tog jag OS-guld tillsammans med Stockholm Culinary Team. Och nu några år senare har jag en Youtube kanal där jag står framför en kamera, ser fjantig ut och lagar gott käk! Men det handlar hela tiden i det jag gör om att vara kreativ.
Hur var du i skolan och vad gjorde du tiden efter gymnasiet?
Jag skulle kalla mig själv för en average person i skolan, kanske mer åt det lite stökiga hållet (skolkade en hel del, men var inte den där jobbig grabben som störde på lektionerna). Kan bero på att jag hade lite svårt med läsning och inlärning o så (har dyslexi, men fick mycket hjälp från både lärare och skolan) men jag tror största anledningen till varför jag inte tog skolan på största allvar, var för att jag snabbt hade turen att inse vad det var jag ville syssla med i livet. Mat.
Mat har blivit ”hett” och alla vill vara sin egen hemmakock – märker du av intresset även bland alla unga?
Absolut! Och det är inte konstigt, att äta och laga mat är en av de få saker vi gör i livet varje dag. Så är det ju – äta, sova, arbeta och gå på toaletten.
Vad för mat är dina följare mest intresserade av?
All typ av mat, men märker absolut ett större intresse för mat som de flesta känner igen som typ sushi, kebab och spaghetti med köttfärssås
Om man vill arbeta med mat eller dryck – vilken väg tycker du man då ska välja?
Alltså helt ärligt, sin egen. Väljer du att gå Restaurang & Hotell skola så är det toppen, du får en grundläggande utbildning om hur mat och dryck verksamheten fungerar och den är guld värd när du kommer ut i arbetslivet. Väljer du däremot att istället direkt försöka jobba dig in i branschen så funkat det med. Huvudsaken är att du fortsätter vara nyfiken, är villig att lära dig och att du tycker det du gör verkligen är kul, för det är alltid det som tar dig framåt. I vilket fall så lönar sig hårt jobb och tålamod alltid i slutändan.
Filip – hur har din vardag påverkats av Corona/pandemin?
Jag har ju fördelen att kunna jobba hemifrån, med filmandet och receptskapandet och har då också haft mer tid för att testa och experimentera med maten mer än vanligt
Vad kommer att se annorlunda ut när pandemin lagt sig?
Ja förmodligen kan man komma ut lite mer, hänga ute mer i parker, äta ute och umgås med familj och vänner igen som vi gjorde innan.
Några snabba med Filip Poon
Vad har du alltid i din kyl?
Olika fonder (behöver inte alltid vara hemgjorda).
Bästa datemiddagen?
Sushi eller en schysst pasta med köttbullar, typ som i Lady & Lufsen
Vad skulle du aldrig sätta på matbordet?
Ehh, ett paket filmjölk… har svårt för det asså!
Första eller bästa matminnet?
När jag vid tolv års åldern testade för första gången en ostskiva, det visade sig att jag var allergisk mot det fram till idag.
Mest komplicerade maträtt du lagat?
Alla rätter är enkla, det handlar bara om hur mycket kärlek och tid du väljer att lägga ner på den.
Mest underskattade rätt?
Knäckebrödsmacka med Kalles kaviar på – så fett gott!
Mest överskattade rätt?
Oxfilé, hummer, ostron, ja i princip dom där onödigt dyra sakerna.
Vad arbetar du med just nu?
Youtuber
Yrkesdröm?
Jag lever den
Filips tre bästa tips för att skapa en inspirerande Youtubekanal om mat:
- Utforska och lär dig så mycket du kan om ämnet.
- Gör det inte för pengar eller kändisskap, utan för att du genuint tycker det är kul. Förstå också att det är mycket arbete som krävs, men det är så roligt!
- Bara starta - sätt igång. Vi behöver fler svenska mat-Youtubers!