De är killarna som tagit hem priset för Årets Unga Entreprenörer 2017, stort grattis! Linus Werner och Hugo Larsson som killar heter hade en ide och målsättning att hjälpa företag producera egen solel. Vi har nu fått turen att göra en intervju med dessa två stjärnor En intervju vi hoppas inspirerar och motiverar er!
”Gör något du verkligen tror på och drivs av”
Ni tog hem priset Årets Unga Entreprenörs 2017 i år. Vad skulle ni säga att priset betydligt för er?
Vi uppskattar väldigt mycket priset, känns stort att så många framgångsrika entreprenörer tycker att vi är så duktiga. Det var framförallt väldigt roligt att få uppmärksamhet för det arbete vi gör och att folk får upp ögonen för Save by Solar.
Ni är ju genierna bakom Save by Solar hur kom ni kom på iden?
Genier vet jag inte om vi är, men hade tur att komma på en bra affärsidé och lansera den vid rätt tidpunkt. Idén kom vi på under en lunch VT 2014 på Stockholms Nation i Uppsala där vi båda var engagerade. Linus skrev exjobb vid tillfället och ville diskutera ett företag i USA som då hette SolarCity, idag Tesla Energy, och om det gick att ta till Sverige. Under lunchen bestämde vi oss gemensamt att det var något värt att satsa på. Vi märkte dock tidigt att konceptet inte var helt enkelt att ta till Sverige utan formade istället ett eget koncept för den svenska marknaden.
När grundades Save by Solar?
Hösten 2014
Vad var erat mål med Save-by-Solar när ni startade upp det? och vad är erat mål idag?
Vi drivs väldigt starkt av att få bidra till att utveckla det förnybara samhället och det har hela tiden varit den bakomliggande drivkraften. Målet när vi startade Save by Solar var att hitta lösningar för solel som passar företag så att de kunde minska sina elinköp. Vi såg att det saknades lösningar för just företag på marknaden vilket gjorde att de avstod från att installera några. Vårt mål var därför att bli en möjliggörare för dem att kunna ta steget till en investering i solel. Målet idag är snarlikt, men vi har lyft fokuset något och tittar nu även på andra smarta lösningar för att minska företags belastning på elnätet och elsystemet genom exempelvis energilager. Från att enbart vara en möjliggörare för solel så vill vi förändra företags sätt att konsumera energi för att driva på övergången till en förnybar värd.
Varför tror ni att Save by Solar blir så uppmärksammat som det blivet?
Troligen för att vi har fått förtroende från stora aktörer som ICA och Castellum vilka vi byggt stora och uppmärksammade projekt.
Om vi går bakåt i tiden, vad har ni för utbildning? Så som linje på gymnasiet och efterstudier?
Linus: Studerade Natur – Natur på gymnasiet. Civilingenjör i STS och Ekonomie kandidat vid UU.
Hugo: Jag läste Teknikprogrammet med Miljöinriktning. Uppsala Universitet - Nationalekonomi med Hållbar Utveckling som fokus.
Vilka var ni i skolan?
Linus: Hade väldiga koncentrationssvårigheter på lektioner och föreläsningar både i gymnasium och universitet där jag dagdrömde bort stora delar. Ironiskt nog är drömmandet något som jag lärt mig dra nytta av i nya visioner och jakten på nya affärsmodeller. I gymnasiet var stora delar av mitt sociala liv online då jag drev en internationell ”Guild” som ”Guildledare” vilket är svårt för gemene man att förstå vad det innebär, men det krävde stort engagemang och mycket tid. Visade sig ge mer nyttiga lärdomar om ledarskap än jag hade väntat mig vid tillfället. Universitetstiden präglades mest av engagemang i Stockholms Nation i olika operativa positioner, vilket var extremt lärorikt. Försökte även starta två företag men som tyvärr inte lyckades. Ett skulle sälja LED-lampor innan de hade kommit till Sverige men regelverk och certifieringar gjorde processen för svår/dyr samtidigt som konkurrensen snabbt blev väldigt hård. På det andra företaget restaurerade vi uttjänta cyklar och sålde dem, men i den verksamheten blev marginalerna för låga då priskonkurrensen från nya cyklar hos exempelvis Biltema blev för svår.
Hugo: Jag har alltid haft väldigt mycket energi och höll på med väldigt mycket olika aktiviteter. Under gymnasiet började jag verkligen upptäcka mitt intresse för projekt och företagande. Jag hade 2 olika UF-företag, ett där vi tog fram en specialtillverkad sportväska och ett annat där vi tog fram ett sällskapsspel som lärde ut kunskap inom miljö till högstadieelever. Utöver UF var jag väldigt aktiv i vår Elevkår där jag var med och arrangerade de större arrangemangen, så som inskolningsveckor, gymnasiefesterna och vår stora Kortegevecka. Under Universitetstiden fortsatte mitt ideella engagemang, denna gång inom Studentnationen Stockholms Nation, där jag hade många olika arbetsuppgifter. Startade även ett företag vid sidan av studierna vid Universitetet som hyr ut och säljer högtidskläder, vilket jag har kvar idag.
Vad skulle ni säga är det viktigast ni tagit med er från eran utbildning i de arbeta ni gör idag?
Man använder relativt lite av ens utbildning i jobbet. Dock så är förmågan att ta till sig information och kunna analysera den på ett källkritiskt och effektivt sätt något man lärt sig i sina studier. Studier inom ekonomi, förnybarhet, teknik och solceller har såklart varit viktiga för att ge oss förtroende från investerare och kunder. De största lärdomarna vi har användning av idag är de vi fick vid sidan av studierna på Stockholms Nation där man blir drillad i att driva företag med 200 förtroendevalda, 6 000 medlemmar och en omsättning på 20 miljoner kr.
Vilka skulle ni säga är de största utmaningarna ni står inför som unga entreprenörer?
Det svåraste är att man har ganska begränsat med erfarenheter och meriter vilket gör kapitalanskaffning svår. Det gör det också mer utmanande att övertala de första kunderna.
Vad är de bästa/sämsta med att vara en ung entreprenör?
Det bästa är att man får göra något man brinner för och att vara ung innebär att man har ofta mycket tid att lägga innan man skaffat familj.
En annan fördel är att man är ganska billig i drift när man är ung. Det gör att man inte behöver ta ut så mycket lön och det är bra innan man fått in några intäkter.Det dåliga är bristen på erfarenhet. Därför är det viktigt att skaffa sig bra rådgivare och mentorer.
Hur skaffade ni era första kunder?
De första kunderna är alltid de svåraste. Via släkt och vänner lyckades vi få två kunder som trodde på oss och vår idé. När vi kunde visa att vi levererat vad vi lovade började även andra affärer rulla in i en allt snabbare takt.
Vad inspirerar er? Både i jobb och livet?
Vi drivs av att kunna vara med och förändra världen till det bättre. Det är en enormt stark drivkraft som genomsyrar allt vi gör. För oss finns det inte så stor skillnad mellan jobb och liv eftersom vi gör det älskar så är de sammanflätade. Vi inspireras av individer som Elon Musk och andra personer som satsar allt för mänskligheten och vår framtid tillsammans på den här planeten.
Tillslut undrar vi vad era tre bästa tips till unga entreprenörer är?
Gör något du verkligen tror på och drivs av. Den drivkraften du får från något du tror starkt på innerst inne är en starkare kraft än du tror. Det ger dig ork att kämpa på när det blir tungt och ta dig förbi tuffa utmaningar. Var inte rädd för att visa den! Jobba inte med bästa polaren. Hitta en partner som kompletterar dina svaga sidor. Vi har väldigt olika personligheter och egenskaper men har samma drivkraft och delar vision vilket gör oss till ett starkt team. Våga presentera din tänkta produkt så tidigt du bara kan så att du får snabb feedback och kan utveckla en produkt som marknaden vill ha. Lär dig om begrepp som ”lean startup” och ”MVP”.
Mer om Save by solar hittar ni på: https://savebysolar.se