Nöje > intervjuer

Jennie-Lee Burmansson - Sveriges yngste olympier genom tiderna.

Text Tina Gardsten  Foto Joakim Agartson

Biljetten till OS i Sydkorea är klar, en inbjudan till X-games i Aspen och i bagaget har hon redan pallplaceringar (trea, etta och tvåa) från världscupen i Slopestyle. Alldeles otroligt galet bra kan man få säga och ännu mer otroligt är att Jennie-Lee bara är 15 år och därmed yngst i Sverige att vara med i ett OS.

Av: Text Tina Gardsten  Foto Joakim Agartson
Lästid: 6 minuter
14 Feb 2018

Vi fick en pratstund med Jennie- Lee på tåget från Stockholm till Sälen efter en hektisk förmiddag. Ja, en minst sagt hektisk tid överhuvud taget då vi försökte få tag i Jennie- Lee redan innan jul då hon just kommit direkt från USA till Franska Alperna för träning. Direkt efter nyår veckan bar det av till Norge för att efter bara några dagar åka till USA igen. Där väntar världscuptävling i Snowmass, Colorado, och sedan träning fram till X-games. Denna morgon har hon suttit i Tv-4 soffan för intervju och efter det direkt till Fryshuset och fler intervjuer.

Foto: Joakim Agartson

Foto: Joakim Agartson

Vad gör du just nu och hur ser din vardag ut med att kombinera skola och skidåkning?

-Just nu är det jullov och jag åker bara skidor. Men sen när det är skola och jag är här hemma i Sälen är det skola på dagen, när den slutat åker jag skidor och sen hem för att plugga. Jag har ju varit väldigt mycket borta i höst på grund av träningsläger och tävlingar i Världscupen, jag har varit borta mer än jag varit i skolan.

Hur gör du med skolarbetet när du är borta? Det gäller att vara effektiv och ha disciplin när skolböckerna får åka kors och tvärs över hela världen.

-Jag sätter mig och bara kör, det är inte varje varje dag som jag kan plugga men jag försöker vara så effektiv jag kan när jag gör det, jag måste prioritera den stunden då.

När du fick beskedet från Sveriges olympiska kommitté, SOK, att du är uttagen att åka till OS i Sydkorea för att köra din gren slopestyle. Hur kändes det – du är faktiskt redan nu historisk?

-Helt galet, jag kan inte ta in det, så svårt att säga hur det känns för det är så overkligt samtidigt som det förstås är sjukt kul.

En dröm förstås, trodde du att du skulle bli uttagen?

-Jag förstod att om jag hade ett bra flyt så fanns chansen att jag faktiskt skulle kunna bli uttagen till OS, det har funnits med någonstans i huvudet att om jag kämpar så kan det gå. Men ändå, det var för stort att tro på hela vägen.

Att hon plötsligt kallas medaljhopp är inget hon tänker på så jättemycket säger hon. I stället går tankarna till själva åkningen, tricken och just vad hon kan lära sig för framtiden.

“Jag försöker köra nya grejer och stå på snö så mycket som möjligt”

Hur tränar du inför OS?

-Jag försöker köra nya grejer och stå på snö så mycket som möjligt.

Vad behöver du öva lite mer på känner du?

-Jag behöver öva på mina hopp och få till större rotationer fram till dess.

Du fick nyss också något som är väldigt stort, nämligen Lilla bragdguldet 2017 och ett stipendium på 75 000 kronor – vad gör du med pengarna?

-Åker skidor, det blir att jag använder pengarna när jag ute och reser så det går tillbaka till skidåkning.

Har du någon specialkost?

-Jag har ingen speciell kost, ser till att få i mig mat bara, till frukost blir det ofta ägg o bacon till frukost, eller gröt.

Favoritmat?

-Jag är allergiker, har bland annat fröallergi, så jag gamblar inte så mycket med olika mat, äter det jag är säker på att jag tål.

Längtar du hem när du ligger ute på tävlingar och träningsläger?

-Nej inte speciellt, om maten är bra så är det helt okej att vara borta.

Foto: Joakim Agartson 

Foto: Joakim Agartson

När kan du stanna upp och ha lov som alla andra?

-På sommarlovet kan jag ta lite ledigt. Alla andra lov åker jag skidor, men jag vill ändå inte göra något annat.

Du har varit på många platser och åkt skidor, vilket är ditt favoritställe.

-Det är hemma i Kläppen, Sälen. Alperna? Då är det nog i Stubai.

Vad gör du när du inte står på skidor?

-Jag spelar mkt fotboll – men var tvungen att sluta i höstas, jag hinner ju inte. När jag är helt ledig från skidåkningen så hänger jag mycket med kompisar och åker skateboard.

Förebild?

-Emma Dahlström, sedan jag var liten har hon varit min idol kan man väl säga, och nu så tävlar man med henne, det känns otroligt, men såklart skitkul!

Bästa/värsta skidminnet?

-Det bästa måste nog vara någon vårdag i Kläppen när det bara är helt suverän snö. Och det värsta – när jag var i Frankrike och hade skadat knät i fotbollen och inte kunde inte träna och åka skidor alls. Besvikelse.

Har du varit mycket skadad?

-Skadorna finns ju i sporten men jag har haft tur och inte fått några värsting skador. En hjärnskakning har jag haft och var en hel vecka utan skidor.

Blir du rädd ibland?

-Inte rädd, men sjukt nervös.

Vilket trick, hopp behöver du jobba mest med?

-Det är nog den som heter cork 720.  Lärde mig det tricket för ett år sedan och jag har verkligen kämpat med det och ännu inte fått till det 100 procent.

Vad gör du om fem år, då är du 20 år?

-Då åker jag fortfarande skidor och reser runt och tävlar på heltid.

Foto: Joakim Agartson

Foto: Joakim Agartson

Väntar gymnasiet till hösten?

-Ja, det blir skidgymnasiet i Malung som jag sökt till, det är en fyrårig riksidrottsutbildning. Läroplanen är uppbyggd efter en treårig linje men eftersom vi reser och åker mycket skidor även i utbildningen så är den fyra år.

Vad tror du har gjort att du hamnat i toppen, eliten?

-Jag brinner ju så otroligt mycket för min skidåkning, jag spenderar all min lediga tid. Jag är så glad och tacksam att jag bor i Sälen vilket förstås varit en stor fördel, Sälens IF har varit extremt hjälpsamma och bidragit till att jag utvecklats.

Fördelningen med tjejer/killar är inte så jämn eller hur? Vad beror det på tror du att det finns så lite tjejer i slopestyle/freeskiing?

-För att är den har en actionsport stämpel, de flesta ser den liksom som en killsport. Fast det är det ju inte. Det finns ingenting som säger att tjejer inte blir lika duktiga, det handlar om att ha ett intresse och det hoppas jag att jag kan medverka till nu.

Jennie-Lee Burmansson 
Född:
12 juli 2002
Familj: Mamma, pappa och bror Axel 13 år

X-games

Tävlingen som går i Colorado brukar beskrivas som extremsporternas eget OS och är en tävling bara för de allra bästa. Andra svenskar som är inbjudna till X-Games är skidåkarna Emma Dahlström, big air, Henrik Harlaut, slopestyle och Jesper Tjäder, slopestyle. Dessutom är snowboardåkaren Sven Thorgren, som är nyckelbenskadad just nu, inbjuden för att köra slopestyle.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom idrott och sport?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla