Många gånger tar man sig vind för våg på resor, det är såklart okej att vara spontan men ofta lönar det sig att planera i förhand. Här hittar du lite viktiga saker att tänka på inför ditt livs mest lärorika resa!
Att tänka på innan resan
Börja spara i god tid och gör en budget
Vi börjar med det tråkigaste men samtidigt det viktigaste; budgeten. Försök att se det som en investering i dig själv och ladda gärna ner någon spar-app som exempelvis Dreams för att göra sparandet lite roligare. Ju tidigare du börjar, desto bättre. Börja gärna under gymnasiet om du har möjlighet, det går oftast mer pengar än du tror på resor och hellre återvända hem med lite extra pengar i fickan än urfattig.
Gör upp en plan
Du behöver inte veta exakt var, hur och när du kommer befinna dig på de olika platserna. Men kolla upp så att du inte råkar pricka in regnperioder, en stor politisk demonstration eller liknande. Generellt kan sägas att om du har tänkt resa i mer än två månader så är det svårt att göra upp en långsiktig plan. Ett förslag är dock att planera in de två första destinationerna, sedan kan du vara lite mer spontan. Boka också alltid boende för de första nätterna, du vill inte komma fram till destinationen efter en lång flygresa med jetlag och börja söka efter det.
Läs på om destinationerna
Det är alltid bra att känna till valuta, språk och sevärdheter i landet du kommer befinna dig i. Det väcker inspiration och längtan hos dig, speciellt under de kalla vintermånaderna här hemma. Dessutom är det bra för allmänbildningen!
Packa smart
Oavsett hur länge du ska vara borta är det oftast klokt att tänka igenom sin packning ordentligt.
Kolla först och främst upp flygbolagets regler för bagage, många lågprisbolag har en strikt bagagevikt. Tänk sedan på att du troligtvis kommer bära din packning en hel del. Ta med basplagg som fungerar i de flesta situationer, viktigt också att de är bekväma. Du kan ta med någon accessoar att tillägga om det vankas fest. Tvätta kan oftast göras på plats även om du bor på vandrarhem, och köp billigare saker som hygienartiklar på plats. Släpa heller inte med massvis av böcker, det finns flera bra digitala prenumerationstjänster med ljud - och e-böcker på marknaden idag!
Under resans gång
Spara pengar på plats
Om du är student, använd dig av Mecenat/Studentkortet och deras erbjudanden (se bild nedan). Kolla också upp på förhand när du ska besöka vissa platser, många har gratis/subventionerat inträde under vissa tider på dygnet.
När det gäller mat finns mycket pengar att spara här. Det beror förstås på vad du är ute efter med din resa, men troligtvis kan du inte leva i lyx som om du vore på en vanlig semesterresa. Unna dig förslagsvis ett “bättre” mål i veckan och satsa sedan på gatukök eller köp med mat från marknader som du kan svänga ihop något av hemma. Matlådor är alltid ett vinnande koncept för att spara pengar, varför inte köra samma trots du är hemifrån?
Studentkortet och Mecenats reserabatter
Våga umgås med nya människor
Facebook-grupper i all ära, men hur utvecklande är det att åka till en annan kultur och enbart umgås med svensktalande? Utmana dig själv med att knyta kontakter, det är alltid bra att ha! Det gör ingenting om du inte kan perfekt engelska, vi svenskar är dessutom generellt sätt bättre än många andra länder. Däremot kan det vara skönt att emellanåt möta upp likasinnade skandinaver, speciellt om du reser ensam. Det är ganska påfrestande för sinnet att konstant prata ett annat språk och försöka anpassa sig efter kulturskillnader.
Gå/cykla hellre än åk kommunalt
Det är så du hittar de bästa lokalupplevelserna. Inte allt för sällan finns mysiga caféer på undangömda små bakgator. Dessutom får du lite motion på köpet och det är oftare billigare att hyra cykel än åka tåg!
Tänk på detta när du kommer tillbaka
Troligtvis har dina nära och kära följt dig via sociala medier och är numera trötta på att se vita sandstränder och härliga paraplydrinkar. Du får självklart prata om din resa, men gör ingen lång utläggning och se upp så att det inte låter skrytigt. Resan har du ju gjort för dig själv, dessutom, hur roligt är det att dela med sig av alla anekdoter? Det som hänt stannar där! Hade du en resekompis med dig, prata hellre minnena med denne.
Däremot kan du gärna lägga till reseupplevelsen i ditt CV, det är i de flesta fall meriterande att ha varit utomlands!
Känner du att du hellre hittar på något annat under ditt mellanår, kika in denna guide:
6 tips på vad du kan göra vid studieuppehåll eller mellanår