Med hjälp av Storytel, en tjänst för dig som vill streama tiotusentals ljudböcker, kan vi tipsa dig om åtta ljudböcker du vill lyssna på i sommar.
Sommaren är en period ämnad åt att slappna av, ta igen tid med familj och vänner och upptäcka nya platser. Ändå är sommaren den period då vi är som mest på språng med ett schema fullspäckat av aktiviteter. Med en ljudbok behöver du aldrig vara förberedd på att koppla av, mobilen har du ju ändå alltid med dig.
Här får du tips på biografier, spännande deckare, managementlitteratur och feel-good!
1. Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling
Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut - oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen. I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättarglädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.
2. Hela bilden av Azita Shariati
“Jag var 20 år när jag kom till Sverige från Iran. Idag är jag chef för 8000 personer, har fått höga betyg för mitt ledarskap och har blivit utsedd till Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet. Den som vill kan se min karriär som en framgångshistoria. Men det är inte om den framgången jag vill berätta i den här boken. Jag har något mycket viktigare att säga.” Azita Shariati berättar om ett ledarskap styrt av värderingar och hur dessa har formats av hennes uppväxt och av situationer som hon ställts inför. Här delar hon med sig av erfarenheter från sitt yrkesliv och vägen dit.
3. Morgondagens management av Gary Hamel
Detta är en sammanfattad version av boken ”morgondagens management” av Gary Hamel. Med en mönsterbrytande företagsledning går det att skapa långsiktiga konkurrensfördelar. Morgondagens management visar vad du kan göra för att nå dem.
4. Ögonvittnet av Anna Bågstam
Ett brutalt mord har begåtts i pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund. En kvinna har avrättats och fått sina ögonlock upptejpade. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar. Harriet har precis lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation bakom sig för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men hon förstår snabbt att hon inte är så välkommen på stationen som hon hade önskat och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår som hon snart desperat ångrar att hon började följa. Kan mördaren vara någon hon känner?
5. Syndabocken av Sofia Sarenbrant
En inbrottsvåg drar genom Bromma och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Allt pekar på ett villainbrott som har gått snett. Misstankarna riktas mot familjens städerska som hittade offret. På forumet Brommavännerna sprids hatiska fördomar om henne och utländska ligor. Fast besluten att lösa fallet tar Emma saken i egna händer, och försätter därigenom både sig själv och andra i livsfara. Syndabocken är den fristående sjätte delen i den omtyckta serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Det är en fängslande samtidsdeckare om lögner, hämnd och dysfunktionella familjer. Hur väl känner du egentligen ditt barn?
LÄS ÄVEN: Sofia Sarenbrant om vägen till författarskapet
6. För såna som oss av Tiina Nevala och Henrik Karlsson
Förlagsredaktören Liv och den nydumpade litteraturvetaren Jens möts fyra gånger under ett år. Första gången på en stenmur i den grekiska natten. Andra gången som kombattanter i en direktsänd tv-debatt. Tredje gången visar det sig att de har alldeles för mycket gemensamt för att inte börja umgås. Dessutom råkar Livs partner vara bortrest, och så går det som det går. Fjärde gången … är ingenting längre enkelt eller självklart. För såna som oss är en roman om att vara trettionånting och plötsligt inse att man valt fel väg i livet, eller att man inte valt alls. Det är en historia om böcker, om uppblåsta författare och självgoda kolleger. Om födslar, skilsmässor och begravningar. Och det är en berättelse om kärlek.
7. Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan
Flora är säker på att hon gjorde rätt som valde myllret och karriären i storstan framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Vad fanns det för henne på Mure? En plats där alla har känt henne hela hennes liv, och där ingen någonsin kommer att låta henne glömma det förflutna. Men när en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon bryskt tillbaka till ön, i ett försök att få med sig de motvilliga öborna i projektet. Plötsligt bor hon åter med sina bröder (alla högljudda bjässar tillsynes oförmögna till grundläggande hushållsarbete) och hennes pappa, det liv hon har kämpat så hårt för att komma bort ifrån. I ett försök att göra sin nygamla tillvaro på ön dräglig bestämmer hon sig för att ta sina matlagningskunskaper och gjuta liv i det dammiga, lilla rosa huset i hamnen. Problemet är bara att öborna hon ska övertyga inte har mycket till övers för Flora, som inte varit tillbaka på ön sedan hennes mamma gick bort. För att kunna lyckas med sitt projekt och komma vidare i livet måste hon sluta fred med de misstag hon en gång gjort. Hon måste bestämma sig för var hennes framtid egentligen finns, och hon måste sluta fly.