När du väl börjat dricka kaffe är det lätt att det går utför snabbt och det är inte förrän du totalt ovetandes missat morgonkaffet som du inser vilken stor effekt det har på din kropp.
Har du däremot kommit till punkten i ditt liv när du inser att kaffe inte verkar ha någon effekt på dig längre finns det flera bakomliggande orsaker till detta. Vi går igenom några och hur du kommer runt dem!
Du dricker kaffe för tidigt på morgonen
Kroppens kortisolproduktion är som högst på morgontimmarna. Kortisol är ett stresshormon och att dricka kaffe när kroppen producerar det som allra mest gör kroppen mindre mottaglig för koffein.
Att dricka kaffe det första du gör på morgonen kan således leda till att din kropp blir mer och mer resistent mot uppiggande koffeinet. Kanske därför du kan häva i dig tre koppar utan problem?
Sist av allt, som om det inte finns nog med nackdelar, backar kortisolproduktionen om du fortsätter hälla i dig kaffe på morgonen då den förlitar sig på att koffeinet ska göra dig redo för dagen.
Du sover för lite
Enligt en undersökning från American Academy of Sleep Medicine räcker det med tre dagars kontinuerlig sömnbrist för att kaffe ska sluta göra sin magi på oss. Att sitta och plugga sena nätter och ända befinna sig på föreläsningen 8.00 morgonen därpå låter inte som någon bra idé längre.
PLACEBO, måntro?
Självaste rutinen med morgonkaffe kan få vem som helst att vakna till. Testa att dricka mindre kaffe, eller kaffe med mjölk (jag vet, usch!) så behåller du åtminstone känslan av kaffe på morgonen - men i mindre och mindre dos.
Vänta 1 h med att dricka din första kopp kaffe, åtminstone tills din hormonproduktion lugnat ner sig.
Du kan inte dö av för mycket kaffe. Det är en sak som är hyfsat säker. En lagom dos per dag för att kunna få ta del av alla hälsofrämjande fördelar påstår experter vara tre koppar. Det klarar du, eller hur?