Jag heter Nina Kaufmann och driver mat- & livsstilsbloggen ninakaufmann.se, där jag dagligen delar med mig av gröna recept, tips, tankar och vardagsbetraktelser.
Sommaren 2017 tar jag studenten från samhällsprogrammet med inriktning beteende, men vid sidan av skolan ägnar jag mycket tid åt dels min blogg, dels en egen cateringverksamhet där jag levererar mat till fester, kurser och andra tillställningar. Jag började blogga år 2009, men det är på senare år som mitt fokus fallit alltmer på just växtbaserad mat. Idag är den mat jag skapar, äter och bloggar om till 95% vegansk - i huvudsak för planetens, djurens och hälsans skull, men även för att det gröna köket öppnar upp för en sådan otrolig bredd av smaker och konsistenser. Jag brinner för att sprida vilka möjligheter vegansk matlagning innebär i köket och för att visa att grön mat är så mycket mer än morötter och burkmajs.
Studenten 2017 närmar sig och det är många som börjar fundera på vad som ska dukas upp på studentmottagningen. Hur ska maten serveras för att räcka till många? Ska det bjudas på kött, bara för att äldre släktingar är vana vid det? Denna studentbuffé lagade jag när min syster tog studenten år 2015 och reaktionerna var otroligt positiva, både från inbitna köttätare och nyfikna vegetarianer. Studentmottagningen eller sommarfesten är ultimata tillfällen för att få fler att få upp ögonen för växtbaserad mat - det är sällan någon som kan motstå en hel buffé fylld av godsaker.Vegansk mat håller dessutom mycket bättre än animalisk, så den är perfekt för trädgårdsbuffén.
Bygg din veganska studentbuffé på några enklare rätter som kan ätas utan bestick och fyll på med plock såsom oliver, sticks, chips och grönsaksstavar. Servera mättande grunder såsom rostade rotfrukter och bröd; sätt färg på buffén med härliga sallader eller fat med tillagade grönsaker toppade med frön och balsamvinäger. Och glöm inte rörorna! Krämiga röror baserade på bönor, kikärtor eller nötter är alltid säkra kort. Till efterrätt är plockvänliga rawfoodbollar perfekt, gärna i sällskap av färsk frukt och svenska jordgubbar.
Välkommen att kika in på min blogg för fler bilder, recept och gröna matidéer! På min instagram hittar ni snapshots från mitt kök och på min hemsida kan ni läsa mer om min cateringverksamhet.
Blogg: ninakaufmann.se Instagram: ninakaufmann Hemsida: alanina.se
FALAFEL I SALLADSBLAD
(10-15 stycken)
1 paket kikärtor, tetra
1 msk tahini
2 msk olivolja
1 liten hackad gullök
2 msk lantbuljong
1,5 msk fiberhusk eller ströbröd
1-2 nävar färsk spenat
en skvätt vatten
kryddor efter smak
200 g silkestofu
1 msk smält kokosolja
god currykrydda
hjärtsallad eller endive
Sätt ugnen på 200°. Häll av kikärtorna och mixa med tahini, olivolja, gullök, lantbuljong, och fiberhusk/ströbröd.
Tillsätt en skvätt vatten om massan är för torr.
Hacka spenaten, blanda ner och smaka av med salt/kryddor. Forma till små bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och rosta i ugnen tills bollarna fått färg, cirka 15-20 minuter. Mixa ingredienserna till currydippen med hjälp av en stavmixer. Servera varma eller kalla falaflar i salladsblad tillsammans med dipp och färsk timjan.
VATTENMELONSLUSH
Kylskåpskall vattenmelon
Is
Lime- eller citronsaft
Färska hallon
Färsk grönmynta
Mixa vattenmelon med valfri mängd is och smaksätt med lite lime- eller citronsaft. Häll upp i glas, toppa med hallon och grönmynta. Servera kall.
BRUSHETTAS
Skiva köpt eller egen bakad baguette, vänd i god olivolja och rosta i en 200° varm ugn i 5-10 minuter. Toppa med grönärttopping/ tomat-topping och färska örter (timjan/oregano).
Grönärt-topping
Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt en nypa salt och häll i ett paket frysta ärtor. Koka i 5 minuter, häll av vattnet och spola ärtorna med kallt vatten. Låt svalna och mixa med 2 dl havrefraiche eller växtbaserad yoghurt, 1-2 msk olivolja och 1-2 skalade vitlöksklyftor. Smaka av med örtsalt.
Tomat-topping
Hacka ett gäng stora, smakrika tomater och lägg i en gryta/ stekpanna tillsammans med 3-4 hackade vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, en nypa havssalt och gärna en näve färska basilikablad. Låt puttra i 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
RÖROR
Basilikapesto med cashew och solroskärnor
Mixa rejält med bladspenat med 1 dl rostade solroskärnor, 1 dl naturella cashewnötter och 1 dl olivolja. Smaka av med örtsalt.
Bönröra med soltorkad tomat
Mixa 1 paket stora vita bönor (avrunna och sköljda) med 1 burk soltorkade tomater i olja och torkad oregano (eller annan örtkrydda, t.ex. basilika). Smaka av med lite örtsalt, men se upp, de soltorkade tomaterna är ganska salta i sig.
Kikärtshummus med vitlök
Mixa 1 paket kikärtor (avrunna och sköljda) med 1-2 msk tahini, 1 msk olivolja, 1-2 vitlöksklyftor och en skvätt citronsaft. Smaka av med örtsalt.
SUSHI-STICKS
Naturell tofu
Gurka
Nori-ark
Tärna tofun. Stek bitarna lätt med lite kokosolja och soja. Skär gurka i bitar och klipp nori-ark i små kvadrater. Varva svalnad tofu, gurkbitar och nori på tandpetare. Servera kalla.