Ute ligger snön som ett tjockt täcke och kylan hugger i kroppen. Personligen har jag nu börjat tröttna på den varma chokladen, gröten och klassiska ”vinterfrukosten”. Längtar efter en sommarfrukost ute i solen. Visst går det inte att trolla fram värme och sol, men det går att göra en sommarfrukost.
Så idag har vi valt att gå all in med lite mer fräscha alternativ till brunch!
Torkad frukt/kiwi
Du behöver:
Kiwi/valfri frukt
Citronjuice
Kryddor, så som kanel eller socker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på ca. 75°C
2. Skala, om så önskas, eller dela frukten direkt i ca. 3 millimiter tunna skivor
3. Pensla sedan med citronjuice för undvika att frukten mörknar
4. Lägg frukten på ett bakplåtspapper
5. Torka i ugnen i ungefär 5 timmar. Tiden kan variera beroende på tjocklek av frukten
6. Öppna ugnsluckan då och då
Servera med glass, som snacks eller till en brunch.
Avokadoröra
Du behöver:
Mogen avokado
Salt, chiliflakes och önskade kryddor
Citronjuice
Gör såhär:
1. Dela avokadon i på mitten
2. Gröp och kärna ur avokadon
3. Mosa avokadoköttet tillsammans med kryddor och citronjuice
4. Citronjuicen gör att avokadon håller sig fräsch
5. Lägg sedan tillbaka avokadoröran i skalen
Servera som de är eller som ett pålägg till en knäckemacka eller toast.
Glass på kvarg med hallon och choklad
Du behöver:
1 paket frysta hallon
1 förpackning vaniljkvarg (500g)
100 g choklad
Socker eller honung
Glass-strutar, ministrutar kan rekommenderas
Gör såhär:
1. Smält choklad över vattenbad
2. Mixa de frysta hallonen med kvargen
3. Tillsät lite socker eller honung om du vill ha en sötare smak
4. Dela upp i strutarna
5. Doppa yoghurtglasen i den smälta chokladen
6. Ställ in i frysen några minuter för att få chokladen att stelna
Bananbrödsmuffins
Du behöver:
2 st mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl kvarg eller växtbasserat alternativ
0,5 dl flytande honung eller sirap
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200° och ställ utt muffinsfomar
2. Skala och mosa bananerna
3. Blanda de torra ingredienserna
4. Rör sedan ner kvarg, honung och banan
5. Fördela smeten i muffinsformarna
6. Grädda i ugnens nedre del i ca 40 - 60 minuter
7. Låt svalna på ett galler och servera med nötsmör eller varför inte en god chokladkräm?
Cornflakeskakor
Du behöver:
200 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
100 g mörk choklad
4 msk kakao
7 dl cornflakes
Gör såhär:
1. Blanda smör, socker, sirap, choklad och kakao i en kastrull Koka upp och låt sjuda 3-4 min
2. Blanda försiktigt i cornflakes
3. Skeda över blandningen i formar. Låt svalna ett par timmar (i kyl om det behöver gå snabbare)
Toppa brunchen med:
- Fruktfat
- Juice (rekommenderar apelsin eller gröna juicer)
- Kaffe, te eller varm choklad
- Smoothies eller bowls
- Yoghurt med musli eller flingor
- Bröd
- Pannkakor eller våfflor
Sen självklart lite gott i form av bakverk så som munkar, kakor eller varför inte rawbollar.