Kost för resultat är lätt – åtminstone teorin. Alla vet vi ju ungefär vad vi ska stoppa i oss för att få rätt resultat, men ibland är det en avgrund mellan teori och praktik. För få varaktiga resultat är det viktigt att få till varaktiga förändringar. I den här artikeln ger vi dig värdefulla tips och vägledning för hur du ska lyckas med kostcoaching oavsett om det är för att förändra din kost eller som aspirerande kostrådgivare!
Diet - en dålig idé?
De flesta associerar ordet diet med något negativt. Diet innebär nog för de flesta något man ägnar sig åt en begränsad period och är ofta kopplat till svält och psykiska påfrestningar. Det är helt enkelt något man plågar sig igenom och resultaten kommer ofta snabbt, men är sällan särskilt varaktiga. Ofta är kroppsfettet man tappade, och ibland mer därtill, tillbaka strax efter det att dieten är avslutad.
Hur gör man för att lyckas?
Det första du måste göra är att definiera ditt syfte och dina mål med din kostförändring. Vill du minska i kroppsfett eller vill du bygga muskler? Beroende på hur du svarar påverkar det upplägget på din kostförändring. Nästa steg är att utvärdera utgångsläge och förutsättningar. Hur ser din fysiska situation ut idag och hur ser dina träningsrutiner ut?
Utbildade professionella kostrådgivare använder sig av denna taktik med deras klienter. Precis som en kostrådgivare måste lära känna och coacha sin klient behöver du lära känna dig själv, dina vanor och sätta upp hållbara och mätbara mål inför din kostförändring.
Val av kostplan
Det finns många vägval du kan göra med avseende på kostens sammansättning. De vanligaste vägvalen är huruvida du ska dra ner på kolhydrater eller fett. Vilken strategi som är den bästa finns det olika uppfattningar om och oavsett vilket upplägg du funderar på finns det alltid de som lyckats och de som misslyckats.
Proteinet är det mesta centrala i ett dietupplägg och bör aldrig minskas och vissa fall, beroende på utgångsläge, även ökas. Protein är det mest centrala näringsämnen under en diet då det skyddar muskelmassan mot nedbrytning och ökar förbränningen. Dessutom är antagligen protein det näringsämne som ger bäst mättnad, vilket gör dieten lättare att hålla. Väljer man ett low carb-upplägg med högt proteinintag kommer en relativt stor del av proteinet omvandlas till glykogen som gör att man, trots ett lågt kolhydratintag, ofta kan prestera hyfsat på träningspassen. Protein bör också intas vid relativt många tillfällen under dagen. Mängderna måste inte vara så stora, men cirka 5-6 måltider med 20 gram protein i vardera verkar var optimalt för att positiva effekter på muskelmassan. Här kan du läsa mer om proteinets effekt på din träning och hur du ser till att äta rätt för en optimal proteinfördelning.
Utgå från nuläget eller börja om?
Efter att du utvärderat ditt syfte och ditt mål med din kostförändring samt ditt utgångsläge och dina förutsättningar kan du börja utforska vad för slags kostupplägg som kommer att fungera för dig. Antingen kan du göra en total omstart då du utgår från en meny som ger dig den sammansättning du siktar på. Fördelen med detta upplägg är att kosten blir optimal ur ett näringsperspektiv. Nackdelen är att du sällan orkar följa det längre än under en begränsad tidsperiod.
Istället kan du gå igenom under minst 4 dagar hur din kost ser ut och hur lång tid det är mellan måltiderna. Fördelen med att förändra din kost med detta upplägg är att du kan förstärka de bitar ur din kost som är bra och medvetet minska på de mindre bra. Du undviker även diet-fällan och skapar bättre förutsättningar för dig att hålla den nya kosten längre.