Just ämnet matematik i skolan kan få vem som helst att känna sig hopplös. Du har liksom bara insett att matte - det är inte din grej. Men det är en farlig fälla att bestämma sig för att man är dålig på matte.
Ingen är speciellt dålig på matte, vissa (väldigt få) har bara väldigt lätt för att förstå matte. Det handlar egentligen bara om att hitta ditt sätt att lära dig matte, det kan vara genom att ta hjälp utifrån t.ex. från läxhjälp eller en sommarkurs. Men idag går vi igenom 5 tips som kan hjälpa dig bli bättre på matte, helt gratis!
1. Felsök
Precis som om du försöker hitta knuten på dina iPhone-hörlurar för att kunna lyssna på musik utan krångel måste du hitta knuten i dina mattekunskaper. Det kan handla om allt ifrån att du var sjuk en vecka och missade tre mattelektioner, eller att du aldrig riktigt förstod ekvationer förra året. Matte är en röd tråd, och vi lär oss i flera olika etapper för att till slut i den allra sista etappen i gymnasiet kunna omsätta och använda all vår kunskap. Testa att sätta dig ner och skriv ner dina problem, eller gå igenom dem med en lärare!
2. Fråga om hjälp
Det kan vara jättejobbigt att be om hjälp, men ibland får man svälja stoltheten och ta tag i det. På skolor och gymnasieskolor har lärare skyldighet att se till att alla elever får hjälp. Alla har olika föursättningar och kan behöva olika mycket hjälp och stöttning. Börja med att prata med din mattelärare så fort du känner att matematiken börjar springa ifrån dig. Berätta vad det är du inte förstår och antingen kan läraren hjälpa dig på plats eller berätta vilka matematikövningar du ska göra för att få hjälp med ditt problem.
3. Gör om gör rätt
9 av 10 gånger är det inte kul att få tillbaka ett prov. Du kanske kollar snabbt på betyget och sen slänger pappret så fort du får chansen. Betyget på pappret bestämmer inte om du är bra eller dålig på matte. Däremot kan resultatet berätta för dig vad du behöver öva på. Har du fått 17 av 30 rätt har du åtminstone förstått (eller gissat) rätt på 17 frågor. Då är det helt onödigt för dig att senare plugga på ett område du redan kunde på provet. Om din lärare inte redan går igenom provet och lösningarna för klassen ska du be din lärare göra det.
4. Rätt hjälp att förstå
De flesta av oss formar ett eget sätt att förstå, tolka och lösa matteuppgifter. Vissa har svårt att förklara för andra hur de tänker när de löser ett matematikproblem precis som du kanske har svårt att förstå vad din lärare pratar om under lektionstid. Försök att hitta en annan person, det kan vara en klasskompis, ett syskon eller en annan lärare vars förklaringar du förstår. Allt handlar egentligen om pedagogik, och det är inte all pedagogik som når fram.
5. Skriv gamla prov
Nu kanske du sitter med några veckor kvar till Nationella Provet i matematik och du har antagligen fått tips från lärare att skriva gamla nationella prov. Det är ett bra sätt att ta reda på vilka områden du behöver fokusera på och kanske hittar du tid till att öva på just dessa. Många gånger handlar det om att snabbt identifiera vilka verktyg som behövs för att du ska kunna lösa uppgiften. I många fall är övningsuppgifterna och uppgifterna på provet lika varandra och bygger på samma typ av problem, men där siffror och termer endast är utbytta. Att snabbt känna igen en uppgift ger dig ett försprång i vilka verktyg du behöver för att lösa den, om det så är Pythagoras sats eller potenslagarna!
Sist men inte minst handlar det också mycket om var du sitter och studerar. oavsett vad för uppgifter, om det så är i samhälle eller matematik är det viktigt att du sitter på en ostörd plats där du kan få vara ifred och koncentrera dig. Och viktigaste av allt, stäng av eller lägg undan mobilen!