Varför behöver du ta anteckningar?
Utöver att förstå materialet tydligt medan det presenteras är det viktigt för att på ett bra sätt kunna komma ihåg vad som sagts under föreläsningen. Du kommer enkelt att kunna gå tillbaks och antagligen komma ihåg även de detaljer som du inte antecknade. För den ena kopplingen som hjärnan gör brukar ju leda till en annan. Att föra anteckningar kommer också att hålla dig aktiv och alert under föreläsningen. Du kommer att på ett nytt sätt tillskansa dig den information som föreläsaren delar med sig av. Det här kommer att påverka hela din upplevelse av att studera och drastiskt hjälpa dig höja dina resultat och därmed dina betyg.
Hur lär du dig att ta anteckningar under föreläsningar/lektioner?
Att ta anteckningar på ett bra sätt är någonting man lär sig med tiden. Kanske kommer din lärare dela med sig av en tanke angående strukturen på dina anteckningar (två kolumner eller kanske delade sidor). Det kan vara bra att hitta en struktur som du trivs till hundra procent med. Ett tips är att strukturen ska kunna innehålla luft, så att du lätt kan stryka över, skriva till och addera lite text om det skulle behövas. Vissa föreläsare har inte så mycket struktur när de skriver till exempel på blackboard, då kan detta vara en bra hjälp. Under föreläsningar på universitetet kan det ofta vara så att läraren förväntar sig att du ska ta anteckningar, och delar inte ut några kompendium eller stödpapper (även om det ibland händer). Då är det viktigt att du är duktig på att ta anteckningar, så att du kan skilja den viktiga informationen från den mindre viktiga när det är dags att ta sig an studielitteraturen och studera till exempel inför en tentamen. Under den här lärandeprocessen så är det viktigt att du regelbunden läser och utvärderar dina anteckningar. Annars är anteckningarna bara en skrivuppgift och inte en inlärningsprocess.
Hur ska du organisera dina anteckningar?
Det är viktigt att du håller föreläsningsanteckningarna skilda från skoluppgifter, diverse papper och informella handouts från föreläsningarna. Skapa en speciell plats för dessa anteckningar. Det kan vara i en speciell pärm, ett unikt block eller en viss del av ett anteckningsblock. Se bara till så att du alltid har koll. Märk alltid dina anteckningar med datum och var noggrann med att alltid sätta någon typ av rubrik. Gärna vilken föreläsare du hade också. Om du i efterhand inte skulle förstå någonting som du antecknat så är det enkelt att då fråga läraren och kanske lätt reda ut situationen. Ett bra tips är att sortera dina anteckningar kronologiskt efter datum, då kommer du att ha en bra övergripande koll som kommer att hjälpa dig i ditt studerande.
Vad ska du göra med dina anteckningar efter att du antecknat dem?
Det här är kanske den viktigaste delen av allt som har att göra med att ta anteckningar. Efter att du tagit anteckning är det viktigt att läsa denna då och då, på ett regelbunden basis. Kanske med några dagars mellanrum. När du läser anteckningarna är det en bra idé att stryka under eller märka de viktiga idéerna eller passagerna med överstrykningspenna. Du kan även addera vissa detaljer som du kommer på och som du inte noterat under själva klasstillfället. Men se till att den information som du adderar är korrekt så att du inte irrar bort dig i dina egna anteckningar och inte kan lita på dem till slut. Anteckningarna är till stor hjälp inför olika typer av test, prover och examineringar och kommer att vara till stor hjälp för dig under dina skrivuppgifter.
Vad ska du göra om din lärare/föreläsare går för fort fram och du inte hinner med?
Det här problemet uppstår ofta när studenter försöker att skriva ner för mycket information. Om det här gäller dig kan det vara bra att prata med läraren och berätta om ditt “problem”. Visa din lärare vad du har tagit för anteckningar, och se om hen kan ge dig några handfasta tips på hur du ska gå tillväga för att förbättra din anteckningsteknik eller struktur. Om det skulle vara så att det inte hjälper så finns det på många universitet så att man kan få anteckningsstöd, eller så kanske du kan få en kopia av lärarens anteckningar om hen går med på det. Men de flesta kan öva upp förmågan att ta anteckningar. Man behöver lära sig att både lyssna och skriva samtidigt. Det är lätt hänt att man missar det föreläsaren säger när man skriver, och sedan kommer in mitt i en mening som man då inte helt förstår. Försök att ha ett öra aktivt mot föreläsaren och det andra örat “vänt inåt”. Du kommer att göra små framsteg och till slut kommer du att kunna skriva ner mycket av det läraren säger med en “förskjutning”. Du kommer alltså att ligga steget efter läraren hela tiden. Och om du vill det, så kommer du att kunna få med mycket av det som sägs.