Studera > studieval

CSN reder ut alla frågetecken på Vägledningstorget

.
Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
16 Okt 2018

Mellan den 22-24e november är det dags att bege sig till Kunskap & Framtid, mässan för dig som kanske vill byta karriär, hitta rätt utbildning eller bli inspirerad! Här berättar Anders Peterzon som jobbar på CSN, vad de ska berätta för dig på Kunskap & Framtid. Vi delar också med oss av lite historisk fakta kring CSN och varför det är så viktigt att hålla koll på! Har du andra frågor om CSN? Kika på artikeln “Räntan bakom CSN - allt du behöver veta innan och efter du tar studielån eller “Så betalar du av ditt lån hos CSN på bästa sätt.

Vad gör ni som arbetar på CSN?

På CSN arbetar vi med att besluta om och betala ut det svenska studiestödet, det vill säga alla bidrag och lån till de som studerar i Sverige och utomlands.

Vad kan ni hjälpa till med och informera om på mässan Kunskap & Framtid?

– Om du besöker CSN:s monter på Kunskap & framtid så kan du få svar på de frågor du har om studieekonomin när du funderar på att börja studera, t.ex

  • Hur mycket studiemedel (pengar dvs bidrag +lån) du kan få vid studier i Sverige respektive utomlands
  • Vilka extra lån du kan söka om ordinarie studiemedel inte täcker alla kostnader i samband med studier. Tex lån för undervisningsavgifter, resor och försäkringar
  • Hur länge du kan få studiemedel
  • Kan jag läsa en utbildning på 5 år?

Vi berättar också om vad man ska tänka på under sina studier. Det vill säga vilka skyldigheter man har under tiden man får studiemedel utbetalda från CSN. Många frågar om resultatkrav, det kan var allt från

  • Hur många poäng måste man ta för att kunna få studiemedel på nytt nästa läsår
  • Och vad gör man om man inte tagit tillräckligt med poäng

Här får du också reda på hur du ansöker om studiemedel. Vi förklarar när och hur det går till och när man ska börja betala tillbaka på sitt studielån.

Visste du att?

– Det första studiemedlet betalades ut 1919 och syftet med studiemedlet var att begåvade men fattiga “lärjungar” skulle få fler studiemöjligheter.

– 1957 infördes det allmänna studiebidraget vilket innebar att alla elever i ålder 16-18 år fick ett bidrag på 34 kronor i månaden!

– Den senaste gången studiemedlet höjdes var 2015, då med 1000 kr.

– Räntan på studiebidrag är rekordlåg, 0,34 %.

Besöker du CSN:s monter kan du helt enkelt få veta det mesta om studiemedel för att kunna göra sina studier möjliga och sedan kunna betala tillbaka sitt studielån.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla