Att studera utomlands innebär helt nya möjligheter för dig att utforska dig själv, dina kunskaper och ditt mod. Utlandsstudier innebär inte bara en ny miljö, nya vänner utan även ett helt annat språk än det du kanske är van vid att tala. Är du nyfiken eller planerar du på att studera utomlands är det viktigt att kolla upp vad för antagningskrav (som t.ex. språktest) universitetet har i förhand så att du i god tid kan börja förbereda. Det finns flera olika tester på olika nivåer för dig som vill studera utomlands. Majoriteten av utländska universitet har något form av språktest som du som student måste klara för att få studera hos dem. Här går vi igenom 5 av de vanligaste testen beroende på vilken nivå av studier eller universitet du tänker söka.
Cambridge
Har du läst Engelska C/ engelska 7 på gymnasienivå kan du ha blivit erbjuden chansen att ta Cambridge-certifikat. Ett Cambridge-certifikat väger tungt om du vill studera i Storbritannien men även om du planerar på att söka jobb. Certifikatet är ett språkexamina som finns att ta på olika nivåer. Den lägsta nivån bevisar att du kan sköta enklare jobb på engelska samt ger dig språkbehörighet till många högskoleutbildningar. Nästa nivå ger dig behörighet till de allra flesta universiteten i England och många andra länder samt fungerar som bevis på att du klarar av yrken med högre krav på språkkunskaper. Den högsta nivån av Cambridge-certifikat ger dig behörighet till alla universitet i Storbritannien och andra engelskspråkiga universitet och ställs som krav på dig som ska studera på en hög akademisk nivå.
IELTS
IELTS står för “International English Language Testing System” och är det populäraste engelska språktestet. Testet finns i två versioner, en för dig som vill studera och en mer generell för dig som t.ex. vill arbeta i ett engelsktalande land. Testet är upplagt ungefär som Nationella Proven med en del för att testa din läsförståelse, hörförståelse, dina skrivkunskaper samt din talförmåga. I Sverige håller Folkuniversiteten i IELTS och provet hålls flera gånger om året.
TOEFL
10.000 universitet runtom i världen accepterar, eller har krav på godkänt i språktestet TOEFL för att du ska få studera hos dem. Testet bär också en på del prestige och kan även hjälpa dig komma in på ett universitet. TOEFL skriver du under 4,5 sammanhängande timmar, antingen online eller på papper. För att förbereda dig på testet finns det gratis övningsmaterial online men även en app så att du kan öva dig oavsett var du är.
GMAT
GMAT är för dig som tänker söka utbildningar inom ekonomi eller management. Testet är inte utformat att testa din kunskaper inom ämnet utan är uppbyggt så här:
1: Analytical Writing Assessment - AWA (30 minuter)
2: Integrated Reasoning (30 minuter)
3: Quantitative (75 minuter)
GRE
GRE är ett språktest för dig som vill doktorera eller läsa på masternivå utomlands. Inte många universitet har krav på att du ska ha skrivit testet för att få ansöka. Testet kan däremot stärka din ansökan vid sidan av ordinarie rekommendationsbrev och betyg. GRE testar olika förmågor, läs mer om testets olika delar här.