Betydelsen av begreppet “learning by doing” kommer nog som en självklarhet för många. Du lär dig hantverket under tiden som du utövar det. Men att slänga sig över någonting nytt utan en plan kan tyvärr leda till att du tvärtemot inte lär dig. För att lyckas med inlärningen, om det så är att lära dig photoshop eller att kunna montera ihop en del av en motor, krävs det förberedelse och tillbakablickar. Idag går vi igenom fyra tips på hur du lyckas och gynnas av det pedagogiska begreppet learning by doing.
1. Förstå uppgiften
Innan du sätter tänderna i den nya uppgiften är det viktigt att du (och om du arbetar i grupp, dina gruppmedlemmar) är på det klara med vad tusan du ska göra. Ibland kan arbetsbeskrivningar vara otydliga och ibland handlar det helt enkelt om problemlösning och att våga vara kreativ.
2. Ha en plan
Även fast planer förändras genom att oförutsedda saker sker är det alltid bra att börja med en plan. På så vis kan du hålla koll på din egen utveckling t.ex. hur lång tid det tar för dig att bli klar, vad som fungerade och inte fungerade eller om du behöver backa några steg och börja om.
3. Ingen handling utan kunskap
Begreppet Learning by Doing handlar om att se sambandet mellan kunskap och handling, det betyder att du inte får glömma bort kunskapen på vägen. Att famla blint framåt i att lära dig något nytt tar oftast längre tid eftersom du även måste ta reda på alla de sätt som är fel. Att ha med sig kunskap om arbetsuppgiften innebär att du på ett ungefär vet vad som är rätt.
4. Utvärdering
Att rannsaka sin egen prestation behöver inte betyda kritik. Tvärtom kanske du har upptäckt något nytt om dig själv, t.ex. att du är snabb på att hitta lösningar, att du är en bra ledare eller helt enkelt att du tycker att det är kul. En av de största fördelarna med learning by doing är att du faktiskt får testa på något praktiskt och får oftast en snabbare uppfattning om arbetsuppgiften är något för dig eller om du hellre ägnar tid på annat.
Fördelar med learning by doing
Yrkesprogram, YH-utbildningar och lärlingsprogram livnär sig på begreppet learning by doing. Många av dessa utbildningarna finns för att eleven snabbt ska utbildas och fylla de luckor av kompetens som finns på arbetsmarknaden. Även fast du inte har praktik i din utbildning kan du boosta ditt CV på annat håll, t.ex. se till att sommarjobbet faktiskt har någonting med din utbildning att göra. Många arbetsgivare tvekar inför att anställa nyutexaminerade (de vet inte vad de går miste om tyvärr) av den enkla förklaringen att det är mer effektivt att anställa en person med arbetserfarenhet. Har du då haft praktik på området, gått en internship eller traineeprogram stärker det dina arbetschanser.