Spara pengar som student
Idag finns det otroligt många tjänster som gör så att du som student kan spara eller tjäna snabba pengar, och ja, loppis är en av dem. Enligt Sveriges Förenta Studentkårer måste studiemedlet höjas.
En student med en CSN-inkomst på 10 850 kr, med en hyra på under 4000 kr, utan funktionshinder eller medicinska kostnader går back 326 kronor varje månad (och här tas ingen hänsyn till dolda kostnader).
Kul!
Men, med några enkla knep kan du med din knapra budget lyckas spara ihop till en bra buffert. Jag går igenom vilka!
Sälj gamla kläder
Ut med det gamla!
Rensa garderoben från kläder som du inte använder längre. Har du mycket kläder som hänger på galgar kan du testa tricket att vända alla galgar och när du efter hand använder ett plagg vänder du den på rätt håll. Efter några veckor kommer du enkelt kunna se vilka plagg du inte använder.
Kläderna kan du sedan sälja via tjänster som t.ex. Sellpy, Facebook Marketplace (blocket) eller om det är något dyrare, Tradera!
Skaffa extraknäck!
Att ha ett extraknäck bredvid sina studier ser inte bara bra ut på kontot utan även på ditt CV. Testa att söka deltidstjänst hos caféer och butiker där det oftast behövs personal som är flexibla med tider och snabba på att hoppa in när det behövs.
Dela med dig av din kunskap
Om du känner att du har 1-2 timmar över per vecka kan du via läxhjälpsföretag som Allakando och Studybuddy hjälpa t.ex. en gymnasielev med studier. Detta speglar också sig bra på ditt CV.
Vikariera på ditt högstadie
Via vikariepool kan du göra en profil och på så vis få erbjudande om vikarietjänster på skolor. Kolla med din gamla högstadieskola - ofta gillar de när man gått på skolan själv!
Ät mindre ute!
Den är inte lika rolig som de ovanstående. Men att äta ute är ofta den största boven i varje students ekonomi. Planera varje vecka och dina matinköp. Ett hett tips är Portionen Under Tian som utformar veckomatsedlar där du både får recept och inköpslista. Även att handla och laga mat tillsammans med en vän blir oftast billigare än att laga mat själv. Kom ihåg - laga rätter som är goda att värma upp. På så vis blir hela matlådekonceptet mer attraktivt.
Köp begagnad kurslitteratur
Studenter som inleder sin första termin på ett nytt program är oftast snabba med att köpa kurslitteraturen i dess allra nyaste skick. BIG NO NO. Kurslitteratur fungerar lika bra begagnat. I de allra flesta studentstäder finns Campusbokhandeln. Där kan du både köpa och sälja gammal kurslitteratur. Ofta behöver du bara spendera hälften än om du hade köpt helt nya exemplar. Finns inte Campusbokhandeln i din stad går det även att beställa hem fraktfritt. På många program skapas det en gemensam Facebook-grupp, i dessa brukar det frekvent publiceras litteratur för försäljning.
Schysst mot plånkan och naturen!
Läs även:
Vi testar spar-appen Dreams Tips på billiga studentaktiviteter