Rob Easley är den kanadensiska musikern som har turnerat över hela världen, arbetat på fyra olika kontinenter och som nu hamnat på folkhögskolan i Kalmar. Sedan två år tillbaka arbetar han på Högalids Folkhögskolas olika musikutbildningar med målet att få fler ungdomar att våga vandra på musikens stigar. - Min drivkraft är att få se ungdomar växa som musiker, men också som människor.
Rob Easley kom till Sverige för 18 år sedan när han och flickvännen bestämde sig för att lämna musikscenerna och storstadspulsen i New York och flytta till Kalmar och Sverige. Rob kunde ganska snabbt fortsätta sitt liv som heltidsmusiker även i Sverige men 2005 tog han steget till att börja undervisa elever i musik. Sen två år tillbaka sker undervisningen på Högalids Folkhögskola i Kalmar.
- För mig handlar undervisning i musik främst om föra vidare min passion för ämnet till deltagarna och att få dela med mig av erfarenheter från att ha varit en professionell turnémusiker under många år.
Fotograf: Staffan Saxin
Rob är delaktig i skolans alla musikutbildningar men framförallt på kursen Musik på Scen där han är kursansvarig. Kursen låter deltagarna pröva musikscenens olika uttryck och hjälpa dem att hitta sina egna musikaliska vägar. I olika sceniska musikprojekt kombineras teori och praktik varvat med många publikmöten.
- Vi ser till att skapa många speltillfällen där deltagarna får möta publik i små och stora sammanhang för att kunna sätta ihop sina egna musikaliska pusselbitar. Att arbeta och utveckla sin musik med hjälp av en grupp människor med olika bakgrund gör att du utvecklas som människa, och i ditt musikskapande. Att gå från att fundera och planera till att öva och utföra, i en grupp på det här sättet, är en process som tar dig långt i din musikutövning.
Rob, om någon, är bekant med musikaliska processer och har i sitt liv fått möjlighet att pröva på det mesta inom musik. Under åren som turnerande musiker har han turnerat som banjospelare, i gitarrtrior, med salsaband, latinska jazzband och i riktiga storband. Att han skulle få möjligheten att pröva så många olika delar av musiklivet kunde han inte ana men att det skulle bli musik för Rob, det visste han tidigt.
- Musik har alltid varit en del av mitt liv eftersom båda mina föräldrar spelade musik i band. Min far var ett stort bluegrass-fan och lärde känna alla turnerande band i östra Kanada. Så småningom bodde alla dessa band med oss när de spelade i stan och enda kravet för att de skulle få bo hos oss var att de var tvungna att ha en privat konsert för mig och min bror.
Ett tidigt musikintresse är väl dock kanske inte så ovanligt bland musiker men för Rob föddes även intresset att undervisa i tidiga år. Redan vid 14 års ålder började han att undervisa och lära ut gitarr. Han gick senare vidare till att utbilda sig till musikpedagog på St. Francis Xavier University i Nova Scotia och har undervisat i allt från enskilda instrument och musikproduktion på dator till att få ungdomar att starta band och skriva låtar. En bredd som han gärna tar med sig in i arbetet på Högalid.
- Fördelen med att arbeta på en folkhögskola är friheten och möjlighet att kunna utnyttja mina erfarenheter och samtidigt anpassa en stor del av arbetet utefter deltagarnas behov och önskningar. I friheten att arbeta i en flexibel skolform finns också möjligheten att vara uppdaterad och hela tiden kunna erbjuda det senaste inom musikproduktion och förhålla sig till de färdigheter som krävs i musikvärlden idag.
Fotograf: Staffan Saxin
Trots att Rob har lämnat turnélivet bakom sig ser han många likheter med att vara turnémusiker och att arbeta som musiklärare på folkhögskola i Kalmar.
- Att vara turnémusiker betyder inte bara att du är en bra musiker, utan också att du är lätt att arbeta med, har idéer som du delar med gruppen, kan ta kritik och engagerar dig för att hela tiden försöka förbättra projektet. I detta avseende finns det många likheter mellan turnerandet och att vara musiklärare. Bra kommunikation i en grupp är a och o både på turné och på en folkhögskola.
Medan årets elever arbetar med slutprojekt och förbereder sig för att ge sig ut i musiklivet, ser Rob redan fram emot nästa år.
- Att arbeta på den här utbildningen är att ständigt utveckla sig eftersom det hela tiden kommer nya deltagare med olika musikinfluenser och bakgrund. Det är lyxigt att inte bara få lära ut, utan samtidigt också hela tiden själv få lära sig nytt.
Musikkurser på Högalids folkhögskola med sista ansökningsdag 10⁄5-2020:
- Musik på scen 1 år
- Sång & komp 1 eller 2 år
- Allmän kurs sång/musik 1-3 år (ger grundläggande behörighet)
- Sång på distans en termin på 50%
Högalids Folkhögskola
På Högalids Folkhögskola i Kalmar kan du läsa in behörigheter för vidare studier, fördjupa dig inom musik eller förbereda dig för ett jobb.
Hos oss möter du människor i olika åldrar med skilda kulturella bakgrunder, livssituationer och förutsättningar. Tillsammans skapar vi en miljö som väcker lust att lära och ger möjlighet till egen utveckling. I vår trygga lärmiljö får varje deltagare ett personligt bemötande. Läs in behörigheter för vidare studier, fördjupa ett musikintresse eller förbered dig för ett jobb.
Värdeorden på Högalids Folkhögskola är ”Intryck, uttryck, avtryck”
Följ Högalids Folkhögskola
Facebook - Instagram - Hemsida
Fotograf: Stina Felter