Studera > studieval

Inte tillräckligt bra betyg? Så höjer du ditt meritvärde

.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
6 Dec 2023

Alla befinner sig inte i sitt rätta esse under gymnasietiden, och visst kan det kännas dumt när du väl kommer på vilken drömutbildning är och inser att det är just det, en dröm. Att höja snittbetyget, meritvärde eller som det också kan kallas jämförelsetal är en av vägarna till att komma in på din utbildning.

Det finns några sätt att läsa upp sina betyg för att höja sitt meritvärde och faktiskt komma in på drömutbildningen.

Räkna ut meritvärde och meritpoäng

Meritvärdet är när du räknar ut ditt betygssnitt från dina gymnasiekurser (antingen 16 eller 17 st) ger dig tillsammans med meritpoängen som du kan få t.ex. för att ha läst spanska steg 3, engelska 7 eller matte 4. Ett meritvärde kan högst vara 22,5.

Du kan högst ha 2,5 i meritpoäng när du söker en utbildning och söker du en utbildning som i sin områdesbehörighet kräver att du ska ha läst matte C kommer din meritpoäng i matte C inte att räknas med i ditt meritvärde.

Har du redan 2,5 i meritpoäng kan du gå vidare till att läsa upp gamla betyg.

Här ser du hur mycket meritpoäng moderna språk, matematik och engelska kan ge dig.

Höj ditt meritvärde - läs upp ett G

Att läsa upp ett betyg på Komvux går om du är över 20 år, eller är under 20 år och har gått en full gymnasieutbildning. Du kan antingen välja att läsa till ämnen du saknar eller välja att höja dig i de kurser som du fått G i. Med ett bättre betyg i en gymnasiekurs höjer du ditt meritvärde.

Högskoleprovet

Du kan komma in på din utbildningen genom att skriva högskoleprovet. Olika utbildningar har olika höga antagningspoäng för högskoleprovet och ofta varierar de från vår- och höstterminen då vårterminen oftast har lägre intagningspoäng.

Det finns ingen åldersgräns på att skriva högskoleprovet. Men våren 2022 införs en åldersgräns på 18 år för de som vill skriva.

Även fast du skriver högskoleprovet och har tillräckligt högt meritvärde måste du uppfylla områdesbehörigheten för utbildningen för att kunna söka.

Här kan du hitta tidigare antagningsstatistik för utbildningen du vill söka.

Du kan träna på högskoleprovet genom att skriva gamla prov. Du kan också använda dig av t.ex. Allakando som har en onlinekurs där du får tillgång till material, hjälp och stöttning av coacher. Det finns också väldigt bra och lärorika klipp på Youtube där personer går igenom proven, hur du löser uppgifterna samt hur du ska tänka.

Öka dina chanser i olika urvalsgrupper!

När du pluggar upp ett betyg hamnar du i två olika urvalsgrupper. Om ditt betyg innan du läste upp en eller flera kurser fortfarande uppfyllde behörigheten för att söka kursen/programmet deltar du i urvalsgruppen BI (direktgruppen). Med ditt nya, kompletterade betyg tävlar du även i urvalsgruppen BII (kompletteringsgruppen).

Har du kompletterat med ett betyg du dessförinnan inte hade deltar du endast i urvalsgruppen BII.

Har du skrivit högskoleprovet deltar du även i urvalsgruppen HP.

Vilken urvalsgrupp som du har bäst chans i går inte alltid att förutse eftersom spridningen på hur många de tar in från de olika urvalsgrupperna förändras. Kompletteringsgruppen BII skapades för att nyutexaminerade gymnasieelever inte skulle konkurrenssöka genom att direkt efter gymnasiet plugga upp ett betyg och delta med detta i urvalsgruppen BI.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla