Celine Nordlander, 22 år, tar snart ut sin examen i data- och systemvetenskap. Ljud och programmering är två stora intressen, och i en intervju delar hon med sig av sin tid som IT-student på Stockholms universitet.
1. Varför valde du att söka till Digitala medier-programmet?
Jag valde Digitala medier just för att det är ett program som täcker många områden inom IT. Det är inte bara IT heller utan även film och ljud vilket jag har ett stort intresse för. Digitala medier är ett brett område vilket gör programmet passande eftersom det tillåter dig att testa på lite allt möjligt. Jag fick upp intressen som jag inte visste att jag hade och kan därmed fördjupa mig inom dessa på egen hand eller genom vidare kurser. När jag sökte läste jag i förväg vad kurserna innehöll och tyckte att det passade mig som kom direkt från gymnasiet. Det är ett bra program om man inte vet riktigt vad man vill hålla på med eftersom programmet täcker större områden.
2. Vad var dina förväntningar på utbildningen – uppfylldes dessa?
Absolut är jag supernöjd med programmet. På universitet är det upp till en själv hur mycket tid man lägger på sina studier. Lärarna är ju där för att ge stöd och några verktyg men sen är det upp till dig själv att faktiskt få saker gjort. Jag upplever att jag har haft engagerade lärare som verkligen vill hjälpa dig om du stöter på problem. Några kurser har varit riktigt intensiva och krävande men mycket givande ändå. Programmet är mer praktiskt än många andra utbildningar, vilket passade mig bäst eftersom jag har svårt att sitta och läsa massa kurslitteratur för att sedan ha tenta på det utan någon som helst praktisk undervisning. Jag upplever själv att det är mycket viktigt inom just IT eftersom det är svårt att till exempel lära sig programmering enbart genom att läsa i en bok hur man gör.
3. Hur har det varit att studera i Stockholm?
Helt nytt, jag är uppväxt på Gotland och att flytta till en storstad var både spännande och nervöst. Även om Stockholm inte har speciellt mycket studentliv är det fortfarande en storstad och det finns mycket att göra! Data- och systemvetenskapsinstitutionen i Kista var ett bra ställe att plugga på, men sedan finns det ju huvudcampus Frescati, där du har biblioteket och så vidare. Jag har knutit många nya kontakter med personer i Stockholm men även med företag, vilket är super nu när man ska avsluta sina studier.
4. Om vi pratar kurser, hade du några favoriter? Vad gjorde dem roliga?
Digital Mediateknik var vår första kurs på programmet. Kursen var väldigt lärorik och en bra introduktion till programmet. Den var inte svår alls och tentan var mycket enkel vilket var skönt, då hade man tid att vänja sig vid hur det är att studera på universitetet.
En annan kurs som var väldigt roligt var en fortsättningskurs i programmering. Kursen bestod av webbprogrammering (HTML och CSS), Java och lite webbskrapning. Webbprogrammering var helt nytt för mig och fångade mitt intresse. Lärarna var bland annat elever som läste Masters i programmering och var mycket hjälpsamma och pedagogiska. Många saker var tuffa och ibland fick man be om hjälp 10 000 gånger för att man hela tiden stötte på nya problem (i sin kodning), men det gjorde att man lärde sig väldigt mycket.
5. Hade du någon kurs som du fick kämpa dig igenom?
MDI- kursen (Människa och data interaktion). Den kursen hade extremt högt tempo. Även om jag gjorde allt som man skulle och studerade minst 9 timmar per dag under kursens gång så var det mycket tufft. Man fick sitta under alla helger, många timmar, och ett socialt liv eller träning fanns inte på kartan för mig medan kursen pågick. Sista veckan på kursen var känd som ”hell week” och det kan jag definitivt intyga. I efterhand kan jag dock medge att den var lärorik!
6. Vad var det bästa med utbildningen?
Att den är så pass bred. Utbildningen ger ett bra perspektiv med vad för olika typer av jobb som finns inom branschen. Man får testa på allt möjligt, vilket gör att du senare kan utveckla dig själv inom ett område som du fastnade för under utbildningen.
7. Hur var upplägget – grupparbete/tentor/uppsatser?
Några tentor var alltför hårda i bedömningen, samma sak med några grupparbeten. Generellt sett så var det väldigt mycket grupparbeten och inlämningar under kursernas gång, och sen en tenta i slutet av kursen. På grupparbeten har vi även samarbetat med andra elever från andra program på data- och systemvetenskapsinstitutionen vilket var väldigt roligt.
8. Hur var möjligheterna för utlandsstudier och praktik?
De var bra, jag spenderade en termin vid Newcastle i Australien. Jag rekommenderar verkligen alla att åka på en utlandstermin, det var fantastiskt! Det är även möjligt att göra praktik men jag valde att läsa en projektkurs istället. Det är en väldigt rolig kurs där du själv får välja ett område att göra ett projektarbete inom. Det är skönt att ha så fria tyglar men ändå ha några ramar för hur det ska gå till.
9. Vad har du för framtidsplaner? Vad för slags jobb kan man få efter examen?
Jag kan tänka mig att du kan få arbeten inom webbprogrammering, grafisk design eller något inom marknadsföring, kommunikation eller systemvetenskap. Du kan eventuellt även få jobb inom filmskapande och ljud, men jag ser ändå det här programmet som en introduktion till flera olika områden inom digitala medier och därmed går det inte att säga exakt vilket yrke du kommer få. Vissa utbildningar får man kanske en speciell titel, t.ex. jurist eller ekonom, men så funkar inte den här utbildningen. Mina egna framtidsplaner är att bli datorspelsutvecklare och grafisk designer.
10. Till vem rekommenderar du programmet till?
Till alla som är intresserade av IT, programmering, grafisk design, projektledning eller media och kommunikation, speciellt för dem som inte riktigt vet vilket område de vill specialisera sig i ännu.
Några avslutande studietips du vill dela med dig av för framtida studenter?
- Börja i tid! Du har mycket frihet som student men det är viktigt att ha disciplin för att inte panikplugga i slutet av kursen.
- Var inte rädd för att be om hjälp, på det här programmet finns det väldigt mycket schemalagd handledning. Utnyttja dessa tillfällen!
- Det kommer vara tufft ibland men ge inte upp! Kursen pågår inte för evigt och det är inte livets undergång ifall du missar en tenta.
- Kurslitteratur är inte alltid ett krav, i alla fall inte på ett mer praktiskt program som Digitala medier, så kolla med kursansvarig innan du köper dina böcker.
- Ska du köpa böcker, gör det i god tid för att hinna få tag på begagnade kopior, eller kolla i bibliotek om du kan hitta boken där. De tar slut fort!
Namn: Celine Nordlander
Ålder: 22
Bor: Stockholm
Intressen: Dator/TV- spel, Ljud, Resa
Program på universitetet: Data och systemvetenskap - inriktning Digitala medier
Vad gör du idag: Går sista terminen på Digitala medier- programmet