Studera > studentintervjuer

Intervju med Fredrik - Civilingenjör industriell ekonomi, LiU

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
22 Apr 2013
Intervju med Fredrik som gick Civilingenjör inom industriell ekonomi på Lui

Fredrik Hammarström valde utbildningen industriell ekonomi vid Linköpings Universitet. Här delar han med sig med vad som varit bra och dåligt med utbildningen och vilka framtidsutsikter en civilingenjör har.

guy-computer

Varför valde du att söka till Civilingenjör i Industriell Ekonomi vid Linköpings Universitet?

— Jag var intresserad av ekonomi, gillar utmaningar och har alltid respekterat ingenjörer. Utbildningen har även ett bra anseende och nära koppling till industrin. Dessutom letade jag efter en studentstad, och alla jag kände som pluggade i Linköping sa att studentlivet i Linköping var något att hänga i julgranen, och de hade rätt!

Vad var antagningspoängen när du sökte?

— Det låg runt 18,7 innan införandet av meritpoäng, men tror det ligger runt 20-21 nu och högskoleprov runt 1.5. Det är också krav på Matte E. (vårtermin 2013)

Vilka kurser har du läst?

— De första två åren är det mest grundläggande matte och ingenjörskurser sen fasas mer och mer ekonomi och management in. Under utbildningen väljer man både en teknisk och en ekonomisk inriktning. Mina val blev bioteknik och industriell marknadsföring.

Vilka kurser har varit roligast?

— Management kurserna och speciellt en projektkurs vi läser i fjärde året. I denna kurs gör vi en djupgående analys av ett mindre företags hela verksamhet och ekonomi. Utifrån analysen kommer vi sedan med förbättringsförslag som vi presenterar för VD och företagsledningen. Kursen kräver mycket jobb men den är också skrämmande rolig och jag lärde mig mer än under någon annan kurs.

Finns det någon kurs du behövt pina dig igenom?

— En del av mattekurserna är väl inget man asgarvar ikapp med direkt, men i efterhand har även de sin charm.

Har du haft någon praktik under utbildningen?

— Jag har gjort praktik inom Product Management och Product Development på DHL i Tyskland. Sen gjorde jag även praktik på ett FN organ i Geneve, med koppling till marknad och marknadsregelering av den internationella telekommunikationsmarknaden.

— Praktik är oerhört lärorikt och ger en stark praktisk referensram att koppla teorin till. Så efter mina praktiker blev studierna både roligare och lättare. Mitt tips till alla som vill göra praktik är att bestämma sig för vilken typ av praktik man vill göra, och sedan göra allt som krävs för att få den praktikplatsen. För mig innebar det att jag behövde förbättra mitt CV genom studentengagemang, sommarjobb, utlandsstudier samt lära mig Tyska.

Hur har studietakten varit, har du hunnit göra något annat än att plugga de här 5 åren?

— Så länge man känner sig någorlunda motiverad tror jag man anstränger sig ungefär så mycket som man måste för att klara utbildningen, vilken utbildning man än går. Sen går arbetsbelastningen väldigt mycket i vågor men ungefär 40 timmar i veckan blir det nog i genomsnitt.

Vad tycker du om utbildningen i helhet?

— Enligt min något partiska bedömning är det Sveriges bästa utbildning!

Vad för slags jobb kommer du kunna söka när du avslutat din utbildning?

— Har länge varit intresserad av managementkonsultbranschen, men allt beror på om jag hittar ett företag jag tycker om. I varje fall blir det nog något inom affärsutveckling, gärna på marknadssidan.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Vilket är ditt drömjobb?

— På några års sikt vill jag starta eget med några sköna kompisar, men jag siktar på att skaffa runt 5 års arbetslivserfarenhet innan dess. För mig är människorna viktigare än branschen just nu, men gärna inom ett område som blandar sociala och intellektuella utmaningar.

Nu när du snart är färdigutbildad… hur ska du fira examen?

— Jag ska vara ledig i stort sett hela sommaren och så ska jag med mina bästa polare på roadtrip på USA:s västkust.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom civilingenjör?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla