Studera > studentintervjuer

Intervju med Rickard - f.d. student på juristprogrammet i Uppsala

I denna intervju ställer vi frågor till Rickard, före detta juriststudent, som läste på juristprogrammet vid Uppsala universitet. Du får läsa om fördelarna med att studera till jurist, hur det är att plugga i Uppsala, vilken praktisk användning han haft av utbildningen och mycket mer. Och, har du frågor till Rickard kan du ställa dessa längst ner på sidan!

Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
3 Feb 2017
Rickard berättar om livet som juriststudent i Uppsala.

Beskriv hur det var att studera på juristprogrammet?

— Den första terminen var statsrätt och internationell rätt, men en stor del av fokus låg även på skrivuppgifter - på juristprogrammet skriver man PM (promemorior) istället för uppsatser - och lärarna satte verkligen våra svenskakunskaper under lupp. Man lär sig extremt mycket om hur viktigt det är med syftning och att skriva lättförståeligt; i en jurists skrivande får det inte finnas några utrymmen för tolkningsfel. Alla ville visa en viss intelligens och mognad och som ett resultat använde många ett språk som de egentligen inte behärskades och som i sin tur kunde feltolkas.

— Hursomhelst, skrivuppgifterna genomfördes på fritiden och man fick inte alltför lång tid på sig att färdigställa sina PM från det att man fick uppgiften. Vid tiden för första tentan var många nervösa. Juriststudenter tenderar vara extremt ambitiösa vilket märks på ångesten som sprider sig i biblioteken där juriststudenterna håller till. Sistnämnda är dock något som lättar upp efter varje termin.

— De flesta veckorna under terminer hålls även föreläsningar och seminarier (lektioner). Till de sistnämnda gällde det att vara förberedd och då man indelas i så kallade basgrupper gällde det även att koordinera med resten av gruppen innan varje seminarium. Eftersom man ingår i en ny seminariegrupp och basgrupp varje termin lär man känna de flesta andra som studerar samma år.

Passade juristprogrammet dig?

— Haha, man kan också fråga sig ifall jag passar som jurist? Svaret på det är troligtvis nej! Låt mig förklara, jag är nog mer en person som naturligt använder höger hjärnhalva som gillade att rita och leka med lego som liten. Det är absolut en fördel att vara kreativ och lösningsorienterad när man arbetar som jurist, eller med juridiska frågor, men har man en skaparglädje ska man nog titta på mer tekniska- eller designinriktade utbildningar som civilingenjör eller arkitekt.

Är du nöjd med ditt val?

— Jag kan säga att likt många studiekamrater så hade jag mina tvivel på om juristprogrammet verkligen var något för mig. Men i efterhand ångrar jag INTE mitt val överhuvudtaget! Jag funderade länge på att plugga ekonomi istället, men jag är mycket glad för att jag inte bytte program. Juristprogrammet i Uppsala lär vara ett av de bästa i Sverige, om inte i Europa, och man får lära sig en grym metodik för att lösa problem - och det är ju vad allt handlar om i yrkeslivet, att se lösningar där andra ser hinder. Faktum är att jag råder alla som inte känner en stark dragningskraft till ett specifikt yrke att söka sig till juristprogrammet i Uppsala!

Men tentorna var ganska tuffa?

— “Det som inte dödar haha…”. Skämt åsido kan jag säga att tentorna är ganska tuffa. Det var bara en tenta per termin (då 20hp) och pressen var ganska stor att klara av dessa. Tentorna är också utformade så att man ska argumentera för olika juridiska lösningar på ett case där man först måste identifiera olika juridiska problem. Dessa case verkade ofta helt nya och främmande från vad man läst under terminen i syfte att se att man lärt sig metoden för att lösa problemen. Detta gjorde att det var en väldigt stor skillnad mot gymnasieinlärningen där man kunde lära sig fakta utantill och få bra betyg - sistnämnda var helt omöjligt på våra tentor; hur bra man var på att lösa problem under tidspress, oftast ca 4-5 timmar om jag minns rätt, var det som istället fällde avgörandet. Jag kan säga att jag oftast skrev så hårt och konstant att jag hade konturerna av en penna fastetsad i handen i flera timmar efteråt.

Stämmer det att folk stjäl ens kurslitteratur?

— Hmm, låt mig fundera. Ja, det hände faktiskt en eller två gånger. Dock hände det aldrig mig så jag antar att de andra inte såg mig som ett hot haha! Men jag tror att stöld av kurslitteratur kan inträffa överallt. Myten säger att det är något som inträffar på juristprogrammet på grund av hög konkurrens och betygshets, men jag är inte säker på att så är fallet, det kan lika gärna finnas ekonomiska skäl bakom.

Vad var det bästa med utbildningen?

— Som jag nämnde tidigare skulle jag säga att det var den problembaserade inlärningen där man oftast arbetade med “case”. Avseende olika ämnen så skulle jag säga att straffrätt, avtalsrätt och associationsrätt var de roligaste ämnena. Sen kan jag säga att en majoritet av studiekamraterna enbart hade byråjobb i sikte efter examen - men möjligheterna att arbeta på andra platser i andra branscher är extremt stora. Till exempel gav sig en nära vän in i PR-branschen, en annan blev domare, andra arbetar som bolagsjurister där de även har icke-juridiska arbetsuppgifter, några startade egna företag och andra arbetar i helt andra branscher.

Varför tycker du man ska plugga i Uppsala?

— Extremt bra lärare och föreläsare kombinerat med bra fest och en stor mängd historia. Dessutom träffar man vänner för livet!

Har du några råd till framtida juriststudenter?

— Att inte lyssna alltför noga på de som ser byrålivet som det enda rätta alternativet och därmed bli avskräckt från att genomföra utbildningen ifall det inte är det som lockar efter examen. Man kan arbeta med i stort sett vad som helst och genomför man utbildningen har man med sig en “verktygslåda” med både vassare och fler verktyg än de flesta andra som har en högskoleexamen.

— Våra lärare gav oss rådet att hantera studierna som ett jobb, och följer man det rådet att man pluggar vardagar från åtta eller eller nio till fyra eller fem på eftermiddagen kommer man klara sig galant. Följer man det rådet kan man även festa med gott samvete - vilket man bör göra för det blir inte roligare än de första årens utgångar i Uppsala.

LÄS FLER INTERVJUER

med studenter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla