Studera > studieval

Mot rymden - Europas nya astronauter

Pixabay, Unsplash
Av: PIXABAY
Lästid: 2 minuter
29 Sep 2021

Sedan den 31 mars i år har medborgare från den europeiska rymdorganisationen ESA:s medlemsländer, däribland Sverige och associerade stater kunnat skicka in ansökan om att bli en av Europas nya astronauter.

Den 18 juni stängde ansökningsperioden och ESA har presenterat de första preliminära siffrorna. Totalt kom cirka 23 000 ansökningar in, där drygt 300 kom från svenska kandidater. Den senaste ansökningsomgången som hölls 2008 var antalet sökande 8413 stycken.

6 nya astronauter

Totalt ska sex nya astronauter väljas ut som kommer presenteras under andra halvan av 2022. Det första som kommer att ske under urvalsarbetet är en så kallad screening, vilket innebär att de sökande bedöms på basis av deras skriftliga ansökningar. Kandidaterna kommer att bli informerade i slutet av varje stadie om de har gått vidare till nästa steg. Hela urvalsprocessen kommer ta sammanlagt ett och ett halvt år.

Parastronaut

Nytt för årets rekrytering är att fler än 250 astronautkandidater med ett fysiskt funktionshinder har sökt till tjänsten som ESA kallar ”parastronaut”. Det är första gången som ESA erbjuder möjlighet för kandidater med fysiska funktionshinder att söka tjänst som astronaut. Tanken är att dessa parastronauter ska hjälpa till med att utarbeta vilka anpassningar som krävs för att personer med funktionshinder ska kunna arbeta som en besättningsmedlem på framtida uppdrag i rymden. Samma process framåt gäller för de potentiella parastronauterna men de kommer även att genomgå en medicinsk screening.

ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher säger att han vill tacka alla som sökt och att man ska ha tålamod framöver då ESA vill utföra en så grundlig och rättvis rekrytering som möjligt. Samtidigt vill Aschbacher uppmana alla rymdintresserade att söka andra tjänster inom rymdsektorn.

- Under de kommande åren kommer vi att söka ett brett urval av rymdproffs och jag uppmuntrar er att hålla ögonen även på dessa möjligheter via ESA:s webb.

Rymdstyrelsen har även tjänsten Rymdjobb som samlar och tipsar om lediga rymdjobb i Sverige och i europeiska organisationer en gång per vecka.

Läs mer om utbildningar för rymdintresserade

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla