Att arbeta med hälsa är spännande. Mat och träning är grunden för hur vi mår och påverkar vår dagliga form och hälsa. Är du intresserad av att utbilda dig inom kost, hälsa och träning finns det flera olika utbildningar för just detta. Men hur skiljer sig yrkesrollerna t.ex. nutritionist, dietist, kostrådgivare och kostvetare åt? Och vilken passar just dig?
Nutritionist
En nutritionist är i grunden utbildad inom livsmedelsvetenskap, nutrition eller folkhälsonutrition. I yrket som nutritionist forskar du kring sambandet mellan kost och hälsa. Ofta på olika lärosäten, sjukhus, livsmedels- eller läkemedelsföretag. Är du intresserad av att forska, förmedla resultat och sprida kunskap om aktuell och framtida forskning kring hur kost och hälsa påverkar oss på en folkhälsonivå är nutritionist något för dig!
Utbildning till nutritionist finns på Kalmar Universitet och Stockholms Universitet.
Lön: medellön på 37 800 kr (källa: framtid.se)
Konkurrens: låg
Dietist
Till skillnad från nutritionist så arbetar en dietist direkt med kunder och patienter på t.ex. sjukhus i ett större vårdteam. En dietist kan även starta eget företag och arbeta som konsult eller på ett livsmedelsföretag. Men vad gör en dietist? En dietist huvuduppgifter är att förebygga, lindra eller bota sjukdomar utifrån de förutsättningar som finns. Det kan handla om patienter med t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes, undernäring eller övervikt.
Utbildning till dietist ges på Göteborgs Universitet, Umeå Universitet och Uppsala Universitet. Programmet är på 180 hp och pågår under tre år. Efter utbildningen kan du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen eller välja att läsa till en masterexamen som möjliggör det för dig att forska i ämnet.
Lön: medianlön för en nyutexaminerad 26 000 kr (källa: Saco.se)
Konkurrens: Låg
Kostrådgivare
En kostrådgivare är inte helt olik dietist, då många har den utbildningen i grunden. En kostrådgivare arbetar dock oftast som egenföretagare och hjälper enskilda kunder med deras välmående genom hälsovägledning.
Utbildning till kostrådgivare är oftast samma som till dietist, men det finns även flera privata utbildare att välja mellan som erbjuder utbildning till kostrådgivare.
Lön: finns ingen tillförlitlig då lönen varierar kraftigt.
Konkurrens: hög
Läs mer: Angelica Sjöstedt arbetar som kostrådgivare åt proffsboxaren Erik Skoglund.
Kostvetare
Kände du att ingen av ovanstående beskrivningar passade dig? Som kostvetare är du mer intresserad av företagsekonomi, ledarskap och kost ur ett folkhälsoperspektiv. Varför serveras det den maten på sjukhus? Hur går det till när man bestämmer vad som serveras i skolköken? Inom kostvetenskap är det kostvetare som sitter på kunskapen och kan ge råd kring människans kostvanor, kostens betydelse men även ledarskap och organisation i restauranger och storhushåll.
Kostvetareprogrammet är en treårig utbildning på 180 högskolepoäng. Utbildningen kan ha olika inriktningar, men gemensamt är att innehållet är en kombination av företagsekonomi och kostadministration och kostvetenskap. Efter utbildningen kan du läsa till en magister eller master.
Lön: 32 100 kr (källa: framtid.se)
Konkurrens: medel