Så ansöker du till en kurs på folkhögskolan
Varje folkhögskola ansvarar för antagningen till just sin skola och
du söker direkt till den skola du vill gå på. Du måste skicka en ansökan till varje folkhögskola som du vill söka till eftersom det inte finns någon central antagningsenhet som behandlar ansökningar.
Varje folkhögskola har sina egna ansökningsblanketter och efterfrågar olika typer av information beroende på vilken kurs det handlar om.
På de flesta folkhögskolornas egna webbplatser kan du ansöka direkt till de olika kurserna. Antingen är det en webbansökan eller så kan du skriva ut en ansökningsblankett, fylla i och sedan posta den tillsammans med de bilagor som folkhögskolan vill ha in tillsammans med din ansökan.
Hitta alla utbildningar och skolor här
På folkhögskola.nu hittar du alla folkhögskolor och deras kurser. På varje kurssida finns en ansökningsknapp som guidar dig till det ansökningssystem som folkhögskolan valt att använda sig av - i många fall till folkhögskolans egen webbplats eller till SchoolSoft.
Har du frågor kring en skickad ansökan?
Ta kontakt med den folkhögskola som du har ansökt till.
Ansökningstider
Ansökningstiderna är olika beroende på folkhögskola och kurs. Det finns alltså inget gemensamt sista ansökningsdatum. Information om sista ansökningsdatum för kursen hittar du därför direkt under varje kurs.
Några folkhögskolor har ett sista ansökningsdatum, andra har löpande antagning (det vill säga först till kvarn). De flesta kurserna startar på hösten, antingen i augusti eller början av september. En del skolor har antagning också på vårterminen, oftast då med start i januari.
Kontakta aktuell folkhögskola
Även om ansökningstiden har gått ut kan det löna sig att kontakta folkhögskolan. Skolan kan ha en reservkö som det kan vara en idé att anmäla sig till. På vissa kurser kan det finnas platser kvar ända fram till kursstart, framför allt på allmänna kurser.
Läs även: