Hur funkar det egentligen att börja studera när man har barn, eller ska få barn?
Var femte högskolestudent i Sverige har barn. Så naturligtvis går det, och för många fungerar det bra.
Linda Björkgren, 33, bor i Mölndal och har precis tagit sin sjuksköterskeexamen vid Borås högskola. Hon har tre års tuffa studier bakom sig, som hon under hela denna tid kombinerat med arbete som undersköterska. Studierna är inte slut än, hennes ambition är att fortsätta studera till barnmorska. Samtidigt är hon ensamstående mamma med två döttrar på 14 och 6 år.
Hur har du fått allt att gå ihop?
– Allt går om man är envis som synden. Men det har varit svårt periodvis, särskilt när jag pendlade tre timmar om dagen. Jag måste då befinna mig i skolan i Borås 06.45 och fick kliva upp vid 04 på morgonen.
Hur har du klarat av det praktiska?
– Nu hade jag turen att ha en fantastisk dagmamma och en stor dotter som hjälpt till. Men det har varit svårt många gånger, mitt nätverk är inte så stort och jag har saknat en mer flexibel barnomsorg. Det har såklart också varit tufft ekonomiskt, jag har fått vända på slantarna och blivit trött av allt extrajobb. Jag har inte tackat nej till något arbete utan hela tiden kämpat för att kombinera studierna med extrajobb på sjukhus.
Lindas erfarenhet bekräftas av statistiken. De som studerar med barn i Sverige i dag har det tyvärr tufft både socialt och ekonomiskt. Det visar rapporten ”Studerande föräldrar i högre utbildning” som presenterades våren 2013 och som är den största undersökning som CSN någonsin gjort bland studerande föräldrar. Många föräldrar väljer bort studier eftersom de har barn. Det är också vanligt att föräldrar skjuter upp studierna i höga åldrar.
Medelåldern för en studerande med barn är i dag på drygt 35 år. Undersökningen visar också att de flesta studenter som har barn har det jobbigt ekonomiskt. De tar oftare studielån och tilläggslån än andra studenter. De jobbar också mer för att ha råd att studera. De flesta föräldrar tycker att de fått det bättre sedan tilläggsbidraget för studerande föräldrar infördes 2006.
Trots det ser CSN inga tecken på att föräldrar väljer att studera i större utsträckning. Studiemedelssystemet fungerar dåligt ihop med föräldraförsäkringen. De flesta unga studerande med barn har ofta inte hunnit börja jobba innan de börjar plugga och får därför bara grundbeloppet i föräldraförsäkringen, vilket man knappast kan leva på.
– Mina bästa råd är att se sin studietid som en arbetsvecka, säger Linda. Att lämna barn 8-16 och åka hemifrån och studera denna tid då studier på kvällar och helger är svårt. Jag arbetade varannan helg vilket gjorde att jag knappt haft något socialt liv. Sen blir man sparsam, jag gjorde matlådor och utnyttjade studentrabatter så gott det gick. Det gick ihop ekonomiskt men fritiden fick jag lägga åt sidan. Och det har inte blivit några utlandsresor eller lyxiga utsvävningar för barnen, vilket jag kan ha skuldkänslor för.
Många föräldrar upplever även praktiska problem med att studera. Studietakten är inte anpassad till livet med barn och det är svårt att kombinera sena lektioner och seminarier med livet som förälder.
De barnlösa studiekamraterna förstår inte heller hur det är att ständigt vara splittrad, vilket föräldraskapet innebär. Och barnomsorgen är anpassad efter dem som yrkesarbetar – inte efter studenter.
Men det finns också många fördelar att få barn under studietiden. Man har mycket tid tillsammans med sitt barn och kan vara en mer närvarande förälder. Man
kan planera sin tid mer och finns det möjlighet till distansundervisning kan man plugga bra samtidigt som man tar hand om en bebis. Är man två studenter som får barn ihop blir relationen per automatik jämställd – båda pluggar, båda måste dela rättvist för att livet ska gå ihop.
Detta har du som studerande förälder rätt till:
TILLÄGGSBIDRAG
Du som har barn och studerar kan få ett tilläggsbidrag utöver ditt studiemedel. Storleken på bidraget beror på om du studerar på heltid eller deltid och hur många barn du har. Läs mer på CSN:s webbplats.
FÖRÄLDRAPENNING
Föräldrapenning är ett ekonomiskt stöd som du som förälder får när du vårdar ditt barn. Det finns både hel och tillfällig föräldrapenning. Normalt sett har du inte rätt till tillfällig föräldrapenning som student. Kontakta Försäkringskassan för att få mer information.
BARNPASSNING OCH FÖRSKOLA
Kontakta din studentkår för att undersöka om det finns någon möjlighet till barnpassning. Du kan även kontakta kommunen och kolla om det finns någon förskola i närheten av universitetet eller högskolan.