Studera > studenttips

Så går högskoleprovet till - och tips till ett bra resultat!

Allt du behöver veta om högskoleprovet

Varje år gör cirka 76 000 personer högskoleprovet. Men frukta inte, det är i alla fall nästan helt säkert att du får högre än 0,00. Här kommer tips på allt du kan tänkas behöva ha koll på och hur du kammar hem ett fantastiskt bra resultat.

Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
2 Okt 2018

Vad du behöver ha koll på inför högskoleprovet

Högskoleprovet äger rum två gånger om året. Anmälningsavgiften ligger på 450 kr och din betalning måste ha kommit in till UHR sista anmälningsdagen för att din anmälan ska vara giltig. Dubbelkolla att du har fått en bekräftelse på mail, för att vara säker på att betalningen gått igenom. Du får en kallelse på din angivna mail senast en vecka innan provet.

Om du har en funktionsnedsättning som dyslexi eller en synskada kan du få göra ett anpassat högskoleprov. Då måste du också maila in ett intyg på din funktionsnedsättning i PDF-format senast den 3 september till högskolan eller universitet där du ska göra provet.

Hur går högskoleprovet till?

Det kommer ta en hel dag för dig att skriva högskoleprovet. Provet är upplagt på fem olika pass, som är 55 minuter långa vardera och mellan varje pass får du en 20 minuters rast, enbart lunchrasten är längre.

På de fem passen, får du skriva två kvantitativa prov som består av matteuppgifter och två verbala prov, där du får visa dina färdigheter i svenska och engelska. Sedan är det ett pass som enbart består av ett testprov, där du får agera försökskanin inför kommande högskoleprov, som inte kommer att räknas med i ditt resultat.

Du får inte veta i vilken ordning du får skriva proven och inte heller vilket av de som är testprovet. Det är därför viktigt att du presterar vid alla provtillfällen.

Högskoleprovets olika delprov

De två kvantitativa proven innehåller var och en 40 uppgifter och är indelade i 4 delprov.

XYZ: 12 uppgifter om problemlösning

KVA: 10 uppgifter om kvantitativa jämförelser

NOG: 6 uppgifter om kvantitativa resonemang

DTK: 12 uppgifter om diagram, tabeller och kartor.

De verbala proven består vardera av 20 uppgifter på svenska eller engelska.

ORD: 10 uppgifter om ordförståelse

LÄS: 10 uppgifter om svensk läsförståelse

MEK: 10 uppgifter om meningskomplettering

ELF: 10 uppgifter om engelsk läsförståelse

Pluggtips

Innan högskoleprovet är det smart om du lägger ner tid på att plugga till de olika delarna, speciellt på det som du tycker är svårast. Öva på gamla högskoleprov, då får du en bild av hur det är upplagt och om du har tur kommer det liknande uppgifter när du själv ska skriva det. Ta tid när du pluggar så du vet ungefär hur lång tid det tar att ta sig igenom hela. Klarar du av det inom 55 minuter?

Det är smart att läsa extra mycket svensk och engelsk skönlitteratur om du vill höja dig själv på läsförståelsen. Träna även på din skumläsningsförmåga, då den kommer väl till användning. Ett toppentips är att läsa Svenska Dagbladets Under strecket” som är svårare artiklar, inte de lättlästa du vanligtvis stöter på. Under högskoleprovet finns det ingen tid över att fastna på ord. Att kolla igenom en ordlista brukar vara ett säkert kort för att du ska göra bättre ifrån dig på ordförståelsen.

Det finns många sätt att plugga till högskoleprovet. Ett alternativ är Allakandos onlinekurs där 22 000 människor har höjt sina resultat. Läs mer om det HÄR.

Checklista på vad du behöver ta med dig till provet

Legitimation: Utan giltig legitimation får du inte skriva provet.

Lunch: Ta med matlåda om du inte vill riskera att komma sent till någon del för att du har fastnat i en kö.

Vattenflaska: Ta med dig vatten för att fukta strupen, förhoppningsvis undviker du också huvudvärken.

Snacks: För att orka med den långa dagen behöver du se till att fylla på med energi.

Blyertspenna, linjal, sudd och överstrykningspenna: Nödvändiga verktyg för att du ska kunna genomföra provet.

Klocka: Kan vara bra att ta med sig, utifall det inte finns någon i salen, eftersom du inte får kolla klockan på telefonen.

Skrivtips

Fyll noga i dina svar, så att det inte uppstår några frågetecken om vad du har svarat. De 55 minuterna du har på dig kommer att gå riktigt fort.

Försök att distribuera tiden väl, så att du inte fastnar för länge på vissa uppgifter, för det kan komma att kosta dig. Ett tips är att gå vidare från de uppgifter som tar lite längre tid och återgå till de i slutet. Eller så gissar du bara, du har ändå 25% chans att få rätt.

Resultat och poäng

När du har skrivit högskoleprovet tar det några veckor innan du kan se ditt resultat. Dina poäng kommer att landa mellan 0,00-2,00 och resultatet kommer att vara giltigt i fem år.

Om du inte klarar av att vänta finns det en möjlighet för dig att få reda på dina poäng innan det officiella resultatbeskedet. När du skriver provet får du tillgång till ett kontrollpapper, där du kan skriva ner alla dina svar. Ett råd är att du enbart antecknar dina svar om du har tid över och i så fall i slutet när du är klar.

En fördel med att göra detta är att du själv kan rätta ditt prov och se resultatet tidigare, då facit brukar publiceras bara någon dag efter provet. Du kommer troligen att få minst 0,50 poäng, även om du har gissat på de flesta frågor, annars har du extremt otur.

Lycka till, och dubbelkolla gärna checklistan, så du inte glömmer något väsentligt till provet som legitimationen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla