1. Förbered din studieplats
- Hitta en lugn plats utan saker som stör. Det kan vara på ett bibliotek, ett lugnt fik, eller hemma på din kammare. Försök låta bli platser där du ofta träffar dina vänner. Det är lätt att tiden flyger iväg om man inleder samtal.
- Se till att du har allt studiematerial som du behöver. Pennor, suddgummin, post-it-lappar, pennvässare, linjal etc. Du vill inte avbryta din effektiva pluggstund för att springa till närmsta affär för att köpa nytt.
- Ha vatten och kanske något tilltugg med dig. Människor är i regel mer produktiva när de är försedda med någonting ätbart, du kommer också att slippa springa iväg för att äta något större. Att ofta ta små sippar vatten kommer att hålla din törst i schack. Logiskt. Bra snacks-tips är nötter, granola bars och frukt. Undvik snabbmat och dylikt. Till exempel pasta, pizza, hamburgare. Men även croissanter, muffins, bullar och så vidare. Orsaken är att den födan kommer att ge dig en snabb energikick som sedan snabbt vänder till trötthet.
2. Undanröj distraktioner
- Välj kläder som du trivs i. De ska vara bekväma och inte behöva rättas till eller kräva så mycket uppmärksamhet och energi från din sida. Att till exempel behöva dra upp ett par byxor eller rätta till en tröja kommer med stor chans få dig att tappa lite av den fokus du hade. Om du har långt hår så kan ett bra tips vara att sätta det i en knut, så att du inte behöver pilla så mycket med det.
- Sätt din mobiltelefon på ljudlös. Du vill inte att vänner och familj ska störa din pluggstund. Låt dem få veta i förväg att du har avsatt den här tiden för endast plugg och att du inte kan nås under den tiden. Lägg den någonstans där du inte ser om det kommer något sms, så att du inte sitter och kollar mot displayen titt som tätt. Om du tycker att det är svårt, använd mobilen som en belöning. Efter till exempel en halvtimme av effektivt pluggande får du ta upp din telefon och titta till sociala medier eller vad du nu vill göra.
- Om det är möjligt – stäng av din dator. Det kan ju vara så att du behöver den för att studera, men om inte, så stäng av. Datorn är full av potentiell distraktion. Det är lätt att intala sig själv att “jag måste ju faktiskt kolla min mail” eller “det kanske har hänt någonting jätteintressant på Facebook som jag bara måste veta exakt nu”. Innan du vet om det så har du spenderat en hel timme på att frenetiskt klicka like på varenda status du sett, bara för att du inte har lust att plugga… Om du behöver din dator för att researcha på saker så fundera över om du faktiskt kan skriva ut vissa sidor i förväg, så att du slipper frestelsen av att söka på annat än just det du vill när du använder sökmotorn. Kanske är den stora världen som internet erbjuder lite för lockande när du måste koncentrera dig på dina studier? Du känner förhoppningsvis dig själv, dina svagheter och dina styrkor. Om du under din pluggstund bara behöver använda din dator som ordbehandlare så är det helt möjligt att stänga av internetåtkomsten under tiden du studerar.
3. Sätt upp mål
- Sätt upp konkreta mål för din pluggstund. Tänk specifikt och rikta in dig på mål du faktiskt kan uppnå, istället för generella. Tänk hellre “jag måste förstå hur jag gör en graf på den här kvadratiska ekvationen” snarare än “jag måste bli bra på matte”. Ju tydligare målbild du har, desto större är chansen att du når dit. Du kommer att känna dig tillfredsställd och duktig när pluggstunden är över om du lyckats uppfylla dina mål.
- Dela upp pluggstunden i mindre delmål där du med små medel belönar dig själv efter uppfyllda mål. Det kan vara att slå på din favoritsång med Miley Cyrus, att ta en promenad eller att äta något snack. Men tänk på att du snart måste tillbaka till ditt plugg. Det är lätt hänt att man börjar prokrastinera, alltså skjuta upp plugget, när man fått smak på någonting annat man tyckte var lättare. Här kan det vara hjälpsamt att sätta en tidsgräns för din paus. Det är lätt att intala sig själv att “ett par minuter till kan jag vila”. Om du klarat av hela din studietid är det ju fritt fram att belöna. Prata med vänner, ät någonting gott och unna dig det du känner för.
- Försök att visualisera vad du kan få ut av ditt pluggande. Kanske det där jobbet du till slut kommer att få, eller vilket bra betyg du kommer att få på nästa tenta/prov. Försök att redan nu känna hur bra det kommer att kännas då. Det kommer att få dig att fortsätta sträva framåt.
4. Planera själva pluggstunden
- Var tydlig med att bestämma vilka tider du ska plugga i veckan/under kvällen. Det är svårare att sätta igång om planeringen är vag som till exempel “i veckan ska jag plugga lite varje dag” i stället för precisa bestämmelser som “i veckan ska jag plugga fem timmar varje dag, mellan klockan nio och klockan två”.
- Prokrastinera inte. Försök att inte börja plugga inför en stor tenta dagarna innan, utan dela hellre upp plugget så kommer det inte kännas som att det är lika mycket jobb. Sedan är chansen att du får bra betyg större också.
5. Sätt igång!
- Den här punkten kan ibland vara det svåraste. Försök att ta en sak i taget och om du känner att ditt plugg nästan är dig övermäktigt så försök att, som jag nämnt tidigare, dela upp det i mindre delar. Det är alltid bättre att börja i något hörn och göra det ordentligt än att plugga lite slarvigt på allt samtidigt.