Förvirrad över vad som skiljer sig från att gå eller utbilda sig till naprapat och kiropraktor? Enligt Googles sökresultat verkar yrkesverksamma knappt veta skillnaden själva! Anledningen till detta är att personer som utbildar sig inom området ofta skaffar en egen prägel på sin behandling genom att influeras av andra praktiker eller massagemetoder. Oavsett vad, har vi radat upp de största skillnaderna mellan en kiropraktor, naprapat och osteopat!
KIROPRAKTOR
En myt är att kiropraktorer knäcker medan naprapater masseras men kiropraktorer fokuserar faktiskt på ryggen och nacken för att kunna behandla smärtproblem som huvudvärk och domningar och smärta i leder och kroppsdelar. Kiropraktorer lägger mer vikt vid skelettet än en naprapat och ser ryggen och nervsystemet som basen för att kunna ha en normal funktion i kroppens alla leder, muskler och i nervsystemet. Kiropraktor är en skyddad arbetstitel som fås 5 år efter examen.
– Fokus på skelettet
– Endast rygg och nacke
NAPRAPAT
Sprunget ur kiropraktin fokuserar en naprapat mer på de mjuka delarna än en kiropraktor. En naprapat kan behandla allt från rygg- och nackproblem till löparknä och musarm men själva målet med en behandling är likt osteopater att hitta orsaken till smärtan. Personen måste själv delta i sin rehab och får ett träningsprogram att följa. Naprapater är legitimerade av Socialstyrelsen och har skyddad yrkestitel. Naprapater är därmed en del av svensk hälso- och sjukvård.
– Fokuserar på mjuka delar
– Hitta orsaken till smärtan
– Träningsprogram
Intresserad av yrket som naprapat? Läs mer här!
OSTEOPAT
Är en form av manuell medicinsk behandlingsform där utövaren ofta har en bakgrund inom en annan form av sjukgymnastik. En osteopat fokuserar inte bara på att bota smärtområdet utan även på att hitta orsaken till din smärta. Detta kan exempelvis vara hur du sitter på din arbetsplats eller att du stukade foten för två veckor sen som påverkar din hållning i nacken. En osteopat fokuserar på kroppens självläkning genom att se till att kroppens rörelsefunktion går tillbaka till det naturliga så att blodcirkulationen, lymfan och nervsystemet hamnar i balans.
– Hittar orsaken till smärtan
– Självläkning
– Olika massagerörelser som behandlingsteknik
Källa: Måbra, Socialstyrelsen, Naprapathögskolan