Du får en kandidatexamen och yrkesexamen som landskapsingenjör, vilket gör dig oslagbar på arbetsmarknaden. Arbetsmarknaden är mycket god och alla som utexaminerats hittills har fått jobb efteråt!
Namn: Karin Johansson
Ålder: 26 år
Född: Hammarö, Värmland
Bor: i Malmö, Skåne
Gör: Studerar till landskapsingenjör vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
Valbar praktik ingår - skapar goda arbetsmöjligheter
– Det är en utmärkt möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden. Att kunna kombinera teori med yrkeserfarenhet är det bästa eftersom man enklast tar till sig informationen då. Det är många praktiska moment under utbildningen; vi är mycket utomhus och studerar träd och växter. Vi har även gjort en hel del studiebesök, bland annat varit i Hamburg men också på svenska platser som Halland och Blekinge. Jag är riktigt nöjd med såväl utbildning som studieort! Efter examen jobbar de flesta på stora anläggningsföretag med till exempel projektering av städer, parker och utemiljöer. Du kan också jobba som egenföretagare eller konsult.
På vilket sätt finns miljötänket i utbildningen?
– I varje kurs vi läser betonas hållbarhet. Det kan vara exempel på saker som behöver förändras i samhället, så som att städerna måste byggas för att kunna klara av den rådande miljöförändringen med den ökade regnmängden som vår planet utsätts för. Hur kan vi planera i framtiden för att undvika det? Vi lär oss också biodiversitet, vikten av att ha en stor artrikedom i en stad och hur allt hänger ihop. Det gäller att ha rätt tänk med sig hela tiden, när vi kommer ut i arbetslivet hoppas jag att vi kan agera förebilder och ta med oss all den kunskap vi fått med oss från SLU.
Bra sammanhållning bland studenter och lärare
– Just nu projekterar vi en tågstation i Alnarp, både designmässigt och praktiskt genom ritningar och illustrationer. Det är riktigt roligt! Vi har även mycket grupparbeten samt lektioner med andra klasser. Eftersom det är ett relativt litet campus skapas en härlig stämning
“Det finns absolut studentliv för de som vill involvera sig”
– Vi har till exempel föreningar som friluftsutskottet och studenter som jobbar med sociala medier. #Pluggagrönt är vår kampanj som berättar om alla våra grundutbildningar.
Här hittar du SLU:
Hemsida: slu.se/pluggagront
Instagram: pluggagront
Twitter:@SLU
Youtube: Sveriges lantbruksuniversitet