Sponsrad

Sunderby folkhögskola – Unikt och speciellt

Sunderby folkhögskola
Av: Tina Gardsten
Lästid: 5 minuter
22 Apr 2021

Det finns 154 folkhögskolor i Sverige och en av dem är Sunderby folkhögskola i Luleå. Där finns plats för cirka 275 deltagare på både långa och korta kurser och utbildningar under både dag- och kvällstid samt på distans.

På en folkhögskola utbildar och utvecklar du dig och utgår från just dina egna kunskaper, erfarenheter, behov och drömmar, och några som har gjort det är Katrine, Sigrid och Gustav som alla går årskurs två på Konstskolan.

Sunderby folkhögskola var först i Sverige med att erbjuda en renodlad konstutbildning.

Gustav Nyman

Namn: Gustav Nyman
Ålder: 25 år
Gymnasieskola/program: Teknikprogrammet

Berätta varför du valt att gå på just en folkhögskola?
— Det började med att jag fick upp ögonen för att skapa och måla mer, lite otippat kanske för en som läste teknikprogrammet på gymnasiet.

På den här utbildningen på Sunderby folkhögskola träffar jag också andra med samma intresse, och att den är i Luleå passade bra eftersom jag är härifrån och trivs bra.

Vad tycker du är det mest karakteriserande med en folkhögskola?
— Skulle vilja säga att det är människorna som är här och den samlade kunskapen som finns. Och alla erfarenheter från både lärare och elever som alla får dela, oavsett var man kommer ifrån och vad vi är intresserade av. Det känns liksom att alla här är väldigt fina människor.

Vad vill du med din utbildning på Sunderby folkhögskola?
— Jag vill få en bredare kunskap om hur jag kan jobba vidare med konsten. Och förbereda mig för fortsättningen på resten av livet.

Och nu snart efter årskurs 2, funderar jag på att gå en yrkeslinje inom konst som är ännu mer skräddarsydd på det individuella arbetet. Jag vill ju helst hålla på med målandet, och även skulptur i andra hand.

Vad skulle du säga till någon som funderar att gå på en folkhögskola?
—Jag skulle nog säga att det är väldigt roligt och att du får ett tillfälle i livet att träffa många intressanta människor.

Katrine Lif

Namn: Katrine Lif
Ålder: 26 år
Gymnasieprogram: Samhälls/Estet i Göteborg

Berätta varför du valt att gå på just en folkhögskola?
—Jag hade en tid när jag var arbetslös och inte mådde så bra, jag sökte jobb som jag egentligen inte ville ha eller sådana som jag inte kunde få, och det blev en sorts ond cirkel av allt.

Mamma tipsade mig om Sunderby folkhögskola, i Luleå, och deras konstskola. Skapandet har ju liksom alltid funnits med mig ända sen jag var liten, så ja, det kändes på något vis helt rätt.

Vad tycker du är det mest karakteriserande med Sunderby folkhögskola?
— Helt klart tycker jag att det är väldigt fritt, inte så styrt och det finns absolut inget behov av att prestera – processen är det viktiga.

Vad vill du med din utbildning på Sunderby folkhögskola?
— Just nu bara att få ha roligt och lära mig så mycket som möjligt, jag är rätt spretig av mig och känner för alla möjliga olika tekniker att jobba med som grafik, keramik, trä, metall och måleri.

Vad skulle du säga till någon som funderar att gå på en folkhögskola?
— Det är bara så väldigt bra - sök! Du får ingen examen, men du växer så otroligt mycket som människa.

Namn: Sigrid Segerstöm
Ålder: 35 år
Gymnasieprogram: Samhälls

Berätta varför du valt att gå på just folkhögskola?
— Jag har tidigare pluggat på både universitet och högskola, och jag tycker helt klart att på en folkhögskola är man mycket närmare individen och det är en bredare mix av människor.

Att det blev just Sunderby folkhögskola låg nära till hands eftersom jag är från Jokkmokk och många jag känner hade själva gått där och var alla väldigt nöjda.

Vad tycker du är det mest karakteriserande med Sunderby folkhögskola?
— Det är mycket mer intimt, det finns en närhet mellan alla, mer familjärt och, ja, mycket mer humant faktiskt. Det jag också tycker om är att det är en sådan bredd mellan människor, bakgrund, ålder och erfarenhet.

Vad vill du med din utbildning på Sunderby folkhögskola?
— Jag sökte för att det är intressant med det stora utbudet av verkstäder på Sunderby folkhögskola och därför få tillfälle att pröva flera olika tekniker. Det ger mig ett tillfälle att utvecklas och också hitta något som jag vill fortsätta att arbeta vidare med. Jag är en bred person men brinner extra för måleri, textil, skulptur och trä.

Vad skulle du säga till någon som funderar att gå på folkhögskola?
— Jag skulle säga att det är något de aldrig kommer ångra – man behöver absolut inte vara en speciell person, alla passar här för det är en sådan stor bredd av människor och just det är unikt och speciellt.

Läs mer om Sunderby folkhögskola.

Folkhögskola innebär…

…att du studerar mer fritt än på många andra skolor. Varje folkhögskola bestämmer själv upplägget på sin undervisning och varje folkhögskola har sina egna kurser och ämnen.


På Folkhögskola tänker lärarna på vad du som student specifikt behöver.
 De tänker på vilka kunskaper du har och vad du har varit med om tidigare i livet.

Undervisningen på folkhögskolan är gratis. Kostnad för material och serviceavgift tillkommer.

Vill du veta mer om folkhögskolor, läs här.

Här kan du hitta fler folkhögskoleutbildningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla