Studera > studenttips

Tentaångest? Bota den med 5 enkla tips

Här får du tips hur man kan bota tentaångest

Som nybliven student är det lätt att drabbas av panik när det är dags för den första tentan. Det är inte ovanligt att man blir stressad bara av tanken på att plugga och skjuter upp det till sista minuten. Något som orsakar ångest och knappast bidrar till bra studieresultat. Känner du igen dig? Ta då del av våra grymma tips som hjälper dig bota din tentaångest.

Av: Alexandra Holm
Lästid: 4 minuter
29 Jan 2015

Du borde plugga, men för tillfället känns alla andra aktiviteter mer lockande. Istället för att ta tag i studierna kollar du Facebook frenetiskt, blir plötsligt väldigt intresserad av matlagning och känner att du bara måste storstäda hela lägenheten. Om du känner igen dig, är du inte ensam. Att skjuta upp saker och dra sig för att sätta igång är ett vanligt problem som många studenter har erfarenhet av.

Planera ditt tentaplugg

Med en bra planering slipper du stressen som infinner sig när du inser att du har ett dygn på dig att memorera allt och kommer behöva spendera halva natten med att plugga. Börja med att planera dina studier och sätt upp delmål för vad du behöver läsa och hur mycket du behöver läsa varje dag. Genom att sätta realistiska mål och bryta upp studierna i mindre delar blir det lättare att härda ut.

Tänk strategiskt inför tentan

Du tjänar mycket på att gå på alla föreläsningar, lyssna aktivt och skriva tydliga anteckningar som du har nytta av när det är dags att börja plugga. Genom att ta del av allt du får “gratis” av föreläsaren får du koll på viktiga delar i kursen och vet vad du ska fokusera på. Tänk på att du inte behöver memorera hela kurslitteraturen utantill. Skaffa därför en överblick, fundera över vad som är viktigast och kolla om det finns gamla tentor att träna på.

Plugga smart med rätt studieteknik

För att få ut det mesta av tiden och plugga effektivt är det viktigt att du hittar rätt studieteknik. Tänk på att planera in dina studier efter vilken tid på dygnet som passar dig bäst. Att till exempel plugga mellan 8-14 är smart om du är morgonpigg, medan 12-18 passar bättre dig som är kvällsmänniska bättre.

Var realistisk när du väljer var någonstans du ska plugga och i vilken miljö du får mest gjort. För en del fungerar det bäst att plugga i lugna miljöer som bibliotek, medan andra får mer gjort på ett café. Vet du med dig att du har lätt att bli distraherad, är det en bra idé att stänga av telefonen eller stänga av internet på datorn när du pluggar Fundera också över hur du lättast lär dig nya saker och kommer ihåg information. Många skolor anordnar föreläsningar om studieteknik och lärstilar. Prata med din studievägledare och kolla om möjligheten finns på skolan.

Läs mer: “Enkel studieteknik som fungerar”

Ta hand om dig själv under tentaperioden

Några självklara men viktiga råd kan hjälpa dig att både kunna må bättre och koncentrera dig på studierna. Slarva inte med maten, skippa nudlarna och se till att äta ordentligt medan du pluggar. Drick ordentligt med vatten och se till att nyttiga mellanmål tillhands. Det gör det enkelt för dig att snabbt fylla på med bra energi. Glöm inte bort att ta mikropauser och sträcka på dig ofta under dagen. Börjar det kännas tungt, gå ut på en promenad för att få frisk luft och ny energi.

Eftersom hjärnan behöver vila finns det en gräns för hur många timmar den effektivt kan koncentrera sig. Sluta därför studera när din hjärna har fått nog och se till att du är helt ledig när du pluggat klart för dagen. Tänk också på att varva ner ordentlig och försök att få tillräckligt med sömn.

Keep Calm and Carry On

Håll lugnet när du väl sitter i tentasalen, koncentrera dig och läs igenom varje fråga noggrant innan du börjar svara. Var smart och disponera tiden du ägnar åt varje fråga i förhållande till hur många poäng den ger. Fastnar du och kan inte komma på svaret på en fråga, få inte panik utan gå vidare till nästa och gå tillbaka till frågan i slutet istället om du får tid över. Kom ihåg att det alltid är bättre att chansa och eventuellt få rätt på ett svar än att inte skriva någonting alls på en fråga.

Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla