Dyslexi eller läs och skrivsvårigheter är en varaktig funktionsnedsättning som innebär svårigheter med att tala, läsa och skriva.
Men det finns gott om hjälp och knep du kan få, du måste bara stå på dig. Det är annars lätt att bli bortglömd. Läs och skrivsvårigheter är inget som syns på utsidan. Vilket kan göra det svårt att uppmärksamma. Visste ni att en stor del utav våran kungafamilj har dyslexi? Precis som Bill Clinton, Tom Cruise, John Lennon och många andra igenkända ansikten.
Att dyslexi inte är kopplat till intelligens är viktigt att veta. Det är något som både Albert Einstein och Selma Lagerlöf är bevis på. Både dessa två har lämnat bestående bidrag till vårt vetenskapliga och kulturella arv.
Men vem får egentligen dyslexi? Hur får man en diagnos? Vad finns det för hjälp att få?
Jag fick min diagnos i årskurs 5. Mina föräldrar var oroliga över att jag inte utvecklades som alla andra barn inom mina läs, tal och skrivkunskaper. Enligt vårdguiden beskrivs dyslexins svårigheter på följande sätt:
- Läser långsamt och lätt hakar upp sig på ord.
- Läser snabbt och fel.
- Utelämnar ord eller vänder på bokstäverna i korta ord.
- Skriver otydligt och kastar om eller utelämnar bokstäver.
- Har svårt att stava rätt.
Dessa punkter anser jag är en ganska bra beskrivning. Men för att få en diagnos behöver du inte bara känna igen dig i någon utav dessa punkter. Du måste genomgå en utredning. Detta gör du som barn enklas genom att kontakta din lärare och skolhälsovården, och som vuxen måste du söka stöd eller hjälp hos vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi.
Dyslexi eller läs och skrivsvårigheter är någon som du inte kan bli ”frisk” ifrån. Det finns ingen medicin eller genvägar till att lära sig leva med dessa svårigheter. Men det finns gott om hjälpmedel. Dessa måste dock alltid anpassas till de specifika besvären. En dator med rättstavningsprogram kan vara ett bra hjälpmedel och en så kallad läslinjal kan göra det lättare att följa texter. Du som har en utredning kan också få lägre tid på prov i skolan eller få skolböckerna inlästa i form av talböcker.
Glöm inte bort att mycket kämpande och träning ger resultat! Se din dyslexi som en gåva och inte ett problem. Jag lovar dig att precis som jag har du annat som du briljerar med!
Ja, nu vet ni också varför texterna som skrivs här ibland inte är perfekta. Ord som är fel stavade eller meningsuppbyggnader som inte är helt korrekta. Det är inte för att jag som skriver är dum eller slarvig. Det är för att jag har dyslexi, även fast jag gör mitt bästa kan det lätt bli fel. Men det är okej! Ett fel går alltid att rätta till och det är väl tur att jag skriver texter här och inte håller på med hjärtkirurgi…
Vi alla människor har en gåva, det gäller bara att hitta den!