Studera > studentintervjuer

Vad är en gymnasieingenjör? Intervju med Alexander från Teknikprogrammet

Alexander Ljungberg Perme läser fjärde året på teknikprogrammet hos Åva gymnasium i Täby. Detta betyder att han blir gymnasieingenjör, vad innebär det?

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
28 Mar 2017
.

Vad fick dig att välja T4? Funderade du på några andra utbildningar?

— Till att börja med valde jag teknik då det är något som ger en bra grund för de mer avancerade utbildningarna civilingenjör, maskiningenjör och kandidat/master/doktorand i datalogi. Dessa är några av de utbildningar där man får en ledande roll i att driva samhället framåt och utveckla den teknologi som man kanske senare använder i vardagen, och som intresserar mig personligen. Anledningen till att jag då valde att studera det fjärde året innan jag valde en av dessa universitetsutbildningar var för att jag får en djupare förståelse för programmering, gränssnittsdesign, mjukvaruutveckling, webb och applikationer samt hur man typiskt sett arbetar på företag inom branschen och skaffar jobb. Detta är på grund av att 25 % av utbildningen är APL(arbetsplatsförlagt lärande). Utöver denna enorma kunskapsutveckling får du titeln gymnasieingenjör(i alla fall på den inriktning jag går) och utbildningen är yrkesförberedande. Jag kan starkt rekommendera att gå det fjärde året om du vill kunna arbeta med grundläggande mjukvaru- eller webbutveckling i ett år eller två innan högskolan, istället för sabbatsår. Erfarenheten kommer att både underlätta och motivera dig.

Vad hade du för några frågor innan du började läsa T4?

— De frågor jag hade innan jag började T4 var framför allt vad det innebar. I form av vad man fick lära sig, vad man hade för möjligheter efter och vart, i landet och på vilka skolor, man kunde läsa det. Det är cirka 800 elever som läser T4 utsprida över 45 olika skolor i landet, varav 3 stycken med inriktningen informationsteknik ligger i Stockholms län.

Vilken inriktning valde du och varför?

— Den inriktning jag de tre första åren var Informations- och medieteknik, T4 inriktningen jag då hamnar på är Informationsteknik. De kurser jag då läser är: Gymnasieingenjören i praktiken, Datalagring, Gränssnittsdesign, Examensarbete, Mjukvarudesign, Mobila applikationer, Programmering 2 och Webbutveckling 2. Utöver Informationsteknik finns det tre stycken inriktningar man kan gå det fjärde året, dessa är: Design och produktutveckling, Produktionsteknik och samhällsbyggande.

Vilka skulle du rekommendera programmet till?

— Jag skulle rekommendera T4 till alla som vill ta sig tid att samla livserfarenhet, och ha bättre jobbmöjligheter under tiden, innan de söker till universitetet. Egentligen passar det vem som helst med intresse för innehållet.

Hur ser en typisk studievecka ut på programmet?

— En typisk studievecka kan innehålla många saker och man arbetar mest med större projekt. Bland de mest användbara och typiska uppgifterna vi gjort under en vecka är att vi gått igenom GitHub (för versionshantering av delade mjukvaruprojekt). Vi har tittat på diverse hemsidor varav vi valt en att göra ett nytt gränssnitt till och sedan skriva en rapport om varför vi valt att utforma den som vi gjort med hjälp av faktabaserad argumentation. Lärt oss om hur man sätter samman en grundläggande databas med querys (dvs. “frågor” om information som ska hämtas) och specifikationer för vilken typ av information som kan matas in i systemet. Sedan försöker vi använda den design och databas vi gjort till att skapa en riktig hemsida. Sist men inte minst har vi då och då (alltså inte varje vecka) en gästföreläsare från ett företag med passande inriktning, som skolan har kontaktat samt ordnat möjlighet till praktik på. Vid ett tillfälle besökte vi även IBM, där de gick igenom hur de jobbade och vad de jobbade med. Några av deras anställda berättade även om deras väg dit och lite om vad som krävs för att ta sig dit de är.

Vad vill du jobba med i framtiden?

— Jag har tänkt arbeta med webbutveckling och databashantering efter denna utbildning, men det beror förstås på vad som erbjuds och så länge det passar in i det jag kan. Längre fram har jag tänkt mig att jobba som back-end mjukvaruutvecklare och eventuellt projektledare inom detta. Helst med inriktning mot it-säkerhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla